CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun AKP’nin milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin teklifine destek vereceğini açıklamasına rağmen ‘Hayır’cı vekillerin sayısı artıyor.
Teklife ret oyu vereceğini beyan eden CHP’li vekiller arasında Eren Erdem, Fikri Sağlar, Sezgin Tanrıkulu, Erdoğan Toprak, İlhan Cihaner, Mahmut Tanal, Barış Yarkadaş, Hilmi Yarayıcı ve Tur Yıldız Biçer bulunuyor.
Kılıçdaroğlu, AKP’li 316 milletvekilinin imzasıyla TBMM başkanlığına sunulan dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifine ‘Anayasa’ya aykırı’ olmasına rağmen ‘Evet’ diyeceklerini söylemişti.
Kılıçdaroğlu’nun bu açıklamasına ilk itiraz CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem’den gelmişti. İMC TV yayınına katılan Erdem, oylamada ‘Hayır’ diyeceğini belirterek, “AKP, Türkiye’yi derhal erken seçime götürecek bir aritmetik yapı kurabilir. Türkiye siyaseti adına bir kırılma ortaya çıkabilir” demişti.
Kılıçdaroğlu’nun ‘Evet’ kararına karşı çıkan diğer bir CHP’liyse İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu oldu. Kişisel Twitter hesabından bir paylaşımda bulunan vekil, 1994’te dokunulmazlıkları kaldırılarak Meclis’te gözaltına alınan Demokrasi Partisi (DEP) mensubu Leyla Zana, Orhan Doğan, Hatip Dicle, Ahmet Türk, Sırrı Sakık ve Mahmut Alınak’ın yaşadıklarına işaret ederek, “Kimsenin kuşkusu olmasın, dokunulmazlıklar üzerinden Meclis’te ikinci bir 2 Mart 1994 darbesini ne pahasına olursa olsun yaptırmayacağız” diye yazdı.
BirGün gazetesine konuşan Mersin Milletvekili Fikri Sağlar da ‘Hayır’ diyeceğini şu sözlerle özetledi: “Bu teklif, Türkiye’yi 1994’e geri götürmeyi planlayan bir teklif. AKP muhalefeti sıkıntıya sokmak ve HDP’yi dışarıda bırakmak adına bu oyunu oynuyor. Bu teklif ve ortaya çıkaracağı muhtemel sonuçlar siyasetin işine değil şiddetin işine yarayacaktır, insanlar ölecektir. Bunun müsebbibi de Davutoğlu olacaktır.”
BirGün’ün haberinde ayrıca Sağlar’ın yanısıra Hilmi Yarayıcı ve CHP’li 40 kadar vekilin de dokunulmazlıkların kaldırılması yönündeki teklife ret oyu vereceği kaydedildi.
CHP’nin hukukçu milletvekillerinden İlhan Cihaner de teklife bu haliyle ‘Evet’ demenin doğru olmayacağını savunarak, “Hem parti açısından, hem de genel olarak çok ciddi siyasi ve hukuki sakıncalar içeriyor” dedi.
Diğer bir hukukçu vekil Mahmut Tanal da destek vermeyeceğini Twitter’dan yayınladığı mesajla duyurdu: “Ben destek vermeyeceğim. Milletvekillerinin kaderi Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun tavrına terk edilemez. Eğer dokunulmazlıklar kaldırılacaksa, önseçimle geldiğim için örgütüme gideceğim ve istifa et derlerse milletvekilliğinden istifa edeceğim. Erdoğan’ın ve dört bakanın hiçbirinin dosyası yok. CHP’nin sokakta, halkla iç içe olan milletvekillerini Meclis’e hapsetmek demektir. Genel Başkanımızın 83’üncü maddenin kalıcı olarak değiştirilmesi önerisinin arkasındayım.”
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş kararını sahibi olduğu Gerçek Gündem adlı haber sitesinde yayınlanan bir yazıyla paylaştı. ‘Erdoğan’a o gün ders vereceğiz’ başlıklık yazısında Yarkadaş şöyle dedi: “Dokunulmazlık tartışmasını başlatan Erdoğan’dı… Sırf bu gerçek bile, ‘Hayır’ demek için yeterli bir gerekçedir… Erdoğan’a Meclis’e talimat veremeyeceğini göstermemiz gerekiyor.”
Evrensel’e konuşan CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer de teklife olumsuz yanıt verenlerden. Biçer şöyle konuştu: “Muhalefetsiz meclis, sessiz toplumun inşası ve başkanlığın tesisi. Siyasetin tutsak edileceği dokunulmazlıkların kaldırılması teklifine hayır diyorum.”
CHP’nin ağır toplarından İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak ise Twitter hesabından şöyle seslendi: “2002’de dokunulmazlıkları kaldırmayı vaat edip oy alan AKP, 14 yıl tüm yolsuzluk fezlekelerini örttü! Şimdi kimse ucuz kahramanlık yapmasın.”