Türk-İş’in araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 502,38 TL, yoksulluk sınırı 4 bin 893,74 TL oldu
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) 2017 yılı Şubat ayı “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması sonuçlarını açıkladı.
Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı bin 502,38 TL oldu. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut kirası, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarını ifade eden yoksulluk sınırı 4 bin 893,74 TL oldu. Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise bin 874,97 TL olarak gerçekleşti.
Araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin “insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi” sağlaması için yapması gereken toplam harcama tutarı yılın daha ilk iki ayında 229 TL arttı ve bu tutarın 70 TL’si gıda fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı.
Gıda için yapılması gereken asgari tutar yüzde 1,57 arttı
TÜRK-İŞ verilerine göre 2017 Şubat ayında Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,57 arttı. Yılın ilk iki ayı itibariyle fiyatlarda yüzde 4,90 artış oldu. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 6,75’dir. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 3,05 olarak hesaplandı.
2017 Şubat ayında geçen ay artış tespit edilen süt ve yoğurt fiyatı bu ay değişmezken, peynirin ortalama fiyatında artış oldu.
Kıyma ve kuşbaşı et ile sakatat ürünlerinin fiyatı değişmedi ve fakat tavuk ile balık fiyatı yükseldi. Özellikle fazla tüketilen hamsi ve istavrit fiyatındaki artış dikkati çekti. Yumurta fiyatındaki artış düşük tutarda da olsa devam etti. Bakliyat ürünleri fiyatları geçen ay görülen artış sonrasında, bu ay aynı kaldı.
Ortalama sebze-meyve fiyatları 4,24 TL oldu
Yaş sebze-meyve grubundaki ortalama fiyat artışı bu ay aile bütçesini olumsuz etkilemeye devam etti. Pazardaki ürün ortalaması olarak yüzde 12,77 fiyat artışı tespit edildi ve geçtiğimiz ay 3,76 TL olarak hesaplanan ortalama sebze-meyve fiyatı bu ay 4,24 TL oldu. Geçen ay 4,11 TL olan sebze fiyatı ortalamada 4,59 TL, geçen ay 3,07 TL olan meyve fiyatı ise ortalama 3,50 TL olarak hesaplandı. Pirinç fiyatında artış tespit edilirken, ekmek, un, makarna, irmik gibi ürünlerin fiyatı aynı kaldı.
Tereyağı ve margarin ile zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı aynı aldı. Zeytin fiyatı ortalamada fazla değişmedi. Ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği gibi ürünlerinde sadece fıstık fiyatı arttı. Kimyon, nane, karabiber gibi ürünlerden bu ay kimyonun fiyatı arttı, diğerleri aynı kaldı. Şeker, pekmez ve bal ile tuz, salça fiyatı da değişmedi. Aynı şekilde çay ve ıhlamur fiyatı da aynı kaldı.
TÜRK-İŞ’ten yapılan açıklamada, hesaplanan tutarların ücret düzeyi olmayıp haneye girmesi gereken toplam gelir miktarını ifade etiği belirtildi.