250 sanatçı, 16 Nisan’da yapılacak anayasa değişikliği referandumunda ‘Hayır’ oyu vereceğini açıkladı.
“Bir ağaç gibi tek ve hür bir orman gibi kardeşçesine yaşamak için ‘Hayır’“ şiarıyla yola çıkan Türkiye’nin önde gelen yazar ve sanatçıları ortak bir basın toplantısında bir araya gelerek referandumda neden ‘Hayır’ oyu kullanacaklarını anlattı.
Oyuncu Orhan Alkaya: “Bizler politik ve şiirsel bir itiraz gerçekleştiriyoruz bugün. Ustamız Nazım Hikmet’in ütopyasıyla buluştuk 250’yi aşkın sanatçı. Bu metnin altında birleşen hepimiz 16 Nisan referandumunda gerekçelerini bilerek ve açıklamış olarak ‘Hayır’ demiş insanlarız. Diliyorum ki Türkiye’yi yeni bir kargaşaya yönlendirecek olan bu anayasa taslağı halkımızın kabulüyle yasalaşmaz, anayasalaşmaz.”
Oyuncu ve yazar Pelin Batu: “Ben buraya gelirken anneme yalan söyledim. Bunu söylerken gözlerim doluyor, çok üzülüyorum. Niye söyledim anneme; şiirlerimi başmak için fotokopiciye gideceğim dedim. Çünkü annem benim için korkuyor. Kızının hapse girmesinden korkuyor. Kızının sokakta vurulmasından korkuyor. Ben ‘Hayır’ diyorum. Çünkü bu kadar çok annenin korkmasından içim ağlıyor artık.
Oyuncu Rutkay Aziz: “‘Hayır’ çıkacağından eminiz. Beni endişelendiren durum ‘Hayır’ sonrası. 17’sinde bayram yapma hakkımızın olmadığını düşünüyorum. Hiç bayramlık bir durum yok. Yani ‘Hayır’ın kavgasını sürdürmekle yükümlüyüz. Yani iş 16’sında bitmiyor.”
Oyuncu Gülriz Sururi: “Benden önceki iki kuşağı hiç affetmeyeceğim. Bunlar politikacılar ve aydınlarımız. Yani 1945 yılında başlatılan bu projeye neredeyse hizmet ettiler diyebilirim. Bu kadar cahil bu kadar umarsız olmalarını kabul edemiyorum bir türlü. Nasıl göz yumduk. Özellikle İlhan Selçuk’un, Uğur Mumcu’nun, Aziz Nesin’in onca uyarısına rağmen bizler bir araya gelemedik. Uyanamadık. Üstümüze sanki bir ölü toprağı serpilmişti. Bugün tabii ki isyan ediyoruz. Ama ikinci defa Kurtuluş Savaşı gerçekleştireceğiz. Çok inanıyorum ‘Hayır’ların çoğalacağına ve kazanacağımıza. Yeter ki biz ondan sonra ittihatçılar gibi oturup da ‘Peki şimdi ne yapacağız?’ demeyelim.”
Müzisyen Edip Akbayram: “50 senedir bu ülkede sanat adına bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Ve biliyorum ki kardeşçesine yaşayabileceğimiz, çağdaş, demokratik, evrensel bir Türkiye için ben de ‘Hayır’ diyorum ve bu anayasayı reddediyorum.”
‘Hayır’ diyen sanatçıların isimleri şöyle:
Nilüfer Açıkalın (Oyuncu, Yazar), Ezel Akay (Yönetmen), Tül Akbal (Eleştirmen), Edip Akbayram (Müzisyen), Onur Akın (Müzisyen), Hale Akınlı (Oyuncu), Arif Akkaya (Yönetmen), Sabahat Akkiraz (Müzisyen), Alaattin Aksoy (Ressam), Mehmet Aksoy (Heykeltıraş), Serap Aksoy…….
Ve toplamının ismini sayfaya sığdıramadığımız 250 sanatçı , yazar