Öztürk oğlu 4 Mayıs dersim katliamını unutmadıklarını unutturmayacaklarını vurgularken
İnsan Hakları Malatya şubesi tarafından, 1937 yılında meydana gelen, Dersim olaylarının yıl dönümü nedeni ile açıklama yapıldı ve “Dersim’ de soy kırım yaşanmıştır” denilerek, geçmişle yüzleş ilmesi gerektiği vurgusu yapıldı.
İHD Malatya şube binasında gerçekleştirilen açıklamada konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İHD Malatya şube Başkanı Gönül Öztürkoğlu şunları söyledi; “Seksen yıl önce, 4 Mayıs 1937 günü, Dersim’ de Kürt halkına ve Alevilere yönelik askeri operasyonlar başlatılmış ve bu operasyonlar sırasında on binlerce Kürt ve alevi katledilmişti.
İHD bu operasyonların niteliğini soykırım olarak nitelemekte ve konunun insan hakları hukuku bakımından geçmişle yüzleşme konusu olduğunu vurgulamaktadır.
Yüzleşmenin olabilmesi ve hakikatin ortaya konulabilmesi için yüksek politik irade gereklidir. Bu konuda dünyada 40’dan fazla ülkede geçmişle yüzleşme ve hesaplaşma süreçleri yaşanmıştır. Son örneği de Kolombiya’dır.
İHD, 2011 yılında, o tarihlerde başbakan olan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP İl Başkanları toplantısında Dersim katliamı için devlet adına özür dilemiş olmasını 25 Kasım 2011 tarihli, Dersim katliamı İçin Özür Dilemek Bir Başlangıçtır” başlıklı basın açıklamasında olumlu değerlendirmişti. Geçmişle yüzleşme süreciyle ilgili o açıklamadaki görüşlerimizi tekrarlamak durumundayız: Şöyle demiştik:
İnsan hakları savunucuları, Türkiye’nin gerek devleti gerekse de toplumu bakımından bir bütün olarak geçmişiyle yüzleşmesi gerektiğini savunmaktadır. Bu yüzleşme dönemi, İkinci Meşrutiyet’in ilan edildiği ve İttihad ve Terakki’nin iktidara geldiği 1908 yılından itibaren başlatılmalıdır.
Türkiye geçmişiyle yüzleşme sürecine girmek durumundadır. İnsan Hakları Derneği, aşağıda belirtilen şu ana konularda yüzleşme yaşanması için hakikat komisyonu kurulması gerektiğini kanaatindedir:
YÜZLEŞİLMESİ GEREKEN KONULAR
*Askeri Darbeler Döneminde yapılan sistematik insan hakları ihlalleri, ciddi şiddet olayları,
* Hapishanelerde işlenen insanlığa karşı suçlar, ciddi şiddet olayları, sistematik insan hakları ihlalleri,
* Alevilere uygulanan insanlığa karşı suçlar, ciddi şiddet olayları, sistematik insan hakları ihlalleri,
* Dersim’de 1930’lu yıllarda Kürt ve Alevilere yapılan insanlığa karşı suçlar ile soykırım suçlarının açığa kavuşturulması.”
Bugün İHD Şube başkanı Gönül öztürkoğlu yukarıdaki görüşleri tekrarlamakla birlikte, Türkiye’nin bugün olağanüstü yönetim usulüyle yönetildiğini vurgulayarak, OHAL’ in kaldırılmasını, olağan rejim koşullarına dönülmesini; insan hakları ve demokrasi temel sorununu çözüme kavuşturmasını istedi.
Demokrasi sorunun en önemli halkası olan Kürt sorununu barışçıl ve demokratik tarzda çözüme kavuşturmasını¸, bu amaçla, hukukun üstünlüğü ve demokrasi, insan hakları ve azınlık haklarına saygıyı temel alacak yönelimlere girmesini acil ve temel talep olarak dile getiriyoruz.” dedi