ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

DİSK birçok ilde Kıdem Tazminatı eylemi düzenledi

 

10 Haziran 2017 15:52
DİSK birçok ilde Kıdem Tazminatı eylemi düzenledi

 

 

Son zamanlarda iktidarın yetkilileri tarafında kıdem tazminatı konusunda işçi aleyhine çıkarılmak istenen yasalar tüm Türkiye de çalışan işçi örgütlerince tepki ile karşılanarak öncelikle DİSK kıdem tazminatı hakkının gaspına karşı birçok ilde eylemler yaptı.

Ankara

Ankara’daki eylemin adresi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önüydü. DİSK ve DİSK’e bağlı sendikaların üye ve yöneticilerinin katıldığı açıklamaya KESK ve KESK’ e bağlı sendikaların yöneticileri, HDP ve CHP milletvekilleri ile demokratik kitle örgütlerinin ve siyasi partilerin temsilcileri destek verdi.

Eylemde “Genel grev, genel direniş”, “Kıdemi değil, taşeronu kaldır”, “AKP şaşırma, kıdemime dokunma” sloganları atıldı. Basın açıklamasını ise DİSK Genel Başkanı Kani Beko okudu.

“İşçi yararına olsaydı referandumdan önce çıkarılırdı”

Kıdem tazminatının hükümetin ve patronların iddia ettiği gibi bir yük değil, işçilerin en temel hakkı olduğunu söyleyen, hükümetin kapalı kapılar ardından sendikalardan ve işçilerden gizli kıdem tazminatını fona devretme hazırlıkları yürüttüğünü belirten Beko, “Kıdem tazminatının fona devri sonun başlangıcı demektir. Fona devir, kıdem tazminatının 10 güne, 15 güne düşmesi anlamına gelmektedir, iş güvencesinin iyice yok olması, işten çıkarmaların kolaylaşması demektir” dedi.

Kıdem tazminatı hakkı için “Gerekirse genel grev” uyarısı yapan Beko, düzenlemenin işçilerin yararına olduğuna ilişkin açıklamalara ise “Kıdem tazminatının fona devredilmesi işçinin yararına olsaydı referandumdan önce çıkardı. Aklımızla dalga geçmeyin. İşsizlik rekor kırarken, TÜİK verilerine göre 7 milyon işsiz varken, işten çıkarmaların kolaylaşması işçinin yararına olabilir mi?” diye yanıt verdi.

“Fona devir gündemden çıkarılsın, tazminat güvenceye alınsın”

Yapılması gerekenin kıdem tazminatını tırpanlamak ve fona devretmek değil, kıdem tazminatına erişimi kolaylaştırmak olduğunun altını çizen Beko, DİSK’in taleplerini ise şöyle sıraladı:

Fona devir gündemden çıkarılmalıdır, kıdem doğrudan işverenin yükümlülüğü olarak kalmalıdır.

Kıdem tazminatı her türlü işten çıkarmada ve istifa halinde süre koşulu olmadan ödenmelidir.

Kıdem tazminatında tavan kaldırılmalıdır.

İşverenin icra ve iflas durumunda diğer tüm alacaklardan önce işçi alacakları ödenmelidir.

İşverenin ödeme aczine düşmesi durumunda kıdem tazminatına garanti getirilmelidir. Kıdem ödemeyen işverene ağır yaptırımlar getirilmelidir.

Kıdem tazminatı ile ilgili hükümler doğrudan 4857 sayılı İş Yasası sistemi içine alınmalıdır.

Kentlerde okunan basın açıklaması metninin tamamı için tıklayın.

 DİSK üyeleri İstanbul’da ise Tophane’de bir araya gelerek Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önüne yürüdü. “Kıdem tazminatlarımız iş güvencemizdir, dokunma!” yazılı pankart açan DİSK üyelerine HDP Milletvekili Erdal Ataş da destek verdi.

Açıklama öncesi DİSK’in Antep ve Mersin’de yapmak istediği eylemlerin OHAL bahanesiyle engellenmesine tepki gösterildi. Eylemde sık sık “Kıdem hakkımız söke söke alırız”, “Kıdeme uzanan eller kırılsın”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Genel grev genel direniş” sloganları atıldı.

“Hakkımızı savunmak yetmez, iyileştirme için mücadele edeceğiz”

Açıklamada ilk sözü DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu aldı. İşçi sınıfının kazanılmış hakkı olan kıdem tazminatının işçilerle görüşülmeden basına parça parça sızdırılarak tartıştırılmak istendiğini belirten Çerkezoğlu, kıdem tazminatının fona devredilmesiyle işçinin güvencesinin sermayeye aktarılacağını ifade etti.

Patronların mevcut yasayla dahi işçilerin kıdem hakkına bin bir oyunla el koyduğunu hatırlatan Çerkezoğlu, “Devlet işçinin kıdem garantisini versin, işçinin hakkını versin sonra patronlardan tahsil etsin” dedi. Çerkezoğlu sözlerini “Yalnızca kıdem tazminatı hakkımızın savunmakla kalmayacağız. Mevcut yasanın da işçilerin lehine iyileştirilmesi için mücadele edeceğiz” diyerek sonlandırdı.

DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Adil Çiftçi’nin basın açıklaması metnin okumasının ardından eyleme son verildi.

 

Kocaeli

Kocaeli’de kıdem tazminatının fona devrine karşı buluşma adresi İnsan Hakları Parkı oldu. DİSK’e bağlı sendikaların üyeleri ile CHP, HDP, SYKP, EMEP, Kocaeli Demokrasi Girişimi ve Kocaeli Der simliler Derneği’nin destek verdiği açıklamada açıklamayı Kocaeli Bölge Temsilcisi Vedat Küçük yaptı.

Mersin

Mersin’de Çalışma Bakanlığı Bölge Müdürlüğü önüne yapılamak istenen yürüyüşün OHAL bahanesiyle yasaklanmasının ardından basın açıklaması Özgür Çocuk Parkı’nda gerçekleşti. Eyleme KESK’ e bağlı sendikalar, Türk-İş’e bağlı Petrol-İş ve Yol-İş üyeleri ile demokratik kitle örgütlerinin ve siyasi partilerin temsilcileri katıldı. Basın açıklamasını ise Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy okudu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.