Demokrat Eğitimciler Sendikası Malatya şube başkanı Veysel Fırat yazılı bir açıklama yaparak Malatya’da imam hatip sayısı gereksiz yere artırılıyor dedi.
DES şube başkanı Veysel Fırat yaptığı yazılı açıklama da “ Gereksiz yere artırıldığı için de sorunlar birbirini zincirleme tetikleyerek eğitim paydaşlarının huzurunu kaçıyor. İmam hatip öğrencisi sayısını artırmadan imam hatip tabela sayısı artırılınca din öğretimine hizmet edilmiş sanılıyor.
Tabela sayısına dikkat edildiği için yüzlerce öğrencimiz liselere yerleşemedi ve açıkta kaldı. İmam hatip ortaokulları kapasitesinin çok altında eğitim verirken düz ortaokullar öğrencisine yer bulamaz hale geldi.
Ortaokul öğrencilerimiz ya adresinden uzak okullara ya da kalabalık sınıflara mahkûm edilmektedir. Düz ortaokula ve liseye ihtiyaç varken, ihtiyaçtan fazla imam hatip açmak Malatya’da eğitim sorunlarına sorun katmak, eğitimde kaynak israfı yapmak ve halkın gözündeki imam hatip algısını olumsuz yönde etkilemekten başka bir şey değildir.
Bir de ortaokul bünyesinde açılan imam hatip ortaokulları var ki bu da kendi içinde garabetlerle dolu. Düz ortaokul bünyesindeki imam hatip ortaokulu açma politikasının mantığını bu kararı alanlar kendi mantıklarının neresine sığdırmışlar merak ediyorum.
Bir kurum kodu vererek imam hatip açmanın mantığı ancak açmış olmaktır, gösterişte bulunmaktır. İmam hatip okulu standartlarını yerine getirmeden imam hatip açmak din eğitimine yapabileceğiniz en büyük kötülüktür.
28 ŞUBATÇILAR SİZE TEŞEKKÜR EDİYORDUR
Allah ölçüyü aşanları, haddi aşanları sevmediğini ve bunların başına belalar geleceğini bize bildirir.
İmam hatipler konusunda da haddin, ölçünün aşıldığı düşünüyorum. Sırf imam hatip açmak için açılan imam hatipler sadece tabelada çokluk sağlıyor ama imam hatip öğrencilerinin sayısını artırmıyor. İlgisiz yerlere imam hatip açmak öğrencilerimizin kalitesini hiç artırmıyor.
Malatya imam hatip standartlarını taşımayan imam hatiplerle doldu. Böyle olduğu için, imam hatiplerin prestiji düştü. Lise öğrencilerimiz ve veliler nazarında tercih edilmeyen okullar haline geldi. İmam hatipler, en başarısız öğrencilerin toplandığı, liselere yerleşemeyen, açıkta kalmasın diye kaydedilen öğrencilerin toplandığı adresler haline geldi.
28 Şubatçılar imam hatiplerin kapısını kapatıyordu şimdi ise imam hatiplerin gönül kapısı kapatılıyor. Malatya’da herkes bu kadar imam hatibe ne gerek var diyor. Uygulamalarınızın sonucu bu eserinizle övünebilirsiniz.
BU KADAR İMAM HATİP AÇMAK EĞİTİMCİLERİN KARARI OLAMAZ
Eğitimin içinde olan ve Malatya’yı azıcık tanıyan birinin bu kadar imam hatip açma kararı alacağını sanmıyorum. Sanki eğitimle alakası olmayan birileri bu kadar imam hatip açılması için siyasi baskı ya da mahalle baskısı yapıyor.
Eğitim paydaşları neme lazımcı davranıyor. Sendikalarımız sus pus olmuş. Konu imam hatip olunca din düşmanı algısı oluşmasın diye olsa gerek yanlışı bildiği halde herkes yanlışa susuyor. İmam hatipleri bu kadar çok olan toplumun yanlış karşısında susması da ne kadar doğru o da ayrı bir konu.
Demokrat Eğitimciler sendikası olarak tespitimiz şudur ki, Battalgazi ve Yeşilyurt ilçesine kaliteli ve kapasiteli merkezi konumdaki üç imam hatip ortaokulu ve üç imam hatip lisesi yeterlidir. Diğer imam hatip ortaokulu ve imam hatip liseleri düz ortaokul ve liselere dönüştürülmeli, ortaokul bünyesindeki imam hatip sınıfları kapatılmalıdır. Türkiye genelinde uygulanan yanlış imam hatip politikası acilen değiştirilmelidir. Bize düşen doğru bildiğimizi söylemek, çözümlerimizi sunmaktır.