28 Mayıs 1980 günü ırkçıların faşist saldırılarda “Kana Kan İntikam- Kanımız aksa da zafer İslamın” haykırışlarıyla başlayan Çorum Katliamı 10 Temmuz 1980’e (yaklaşık 1 buçuk ay) kadar devam etti.
Sivas, Malatya, Maraş’ta gerçekleşen senaryolardan farksız değildi. Tek fark vardı, o da farklı şehirlerde yapılmasıydı. İnsanlar Maraş’ta oynanan oyuna tekrardan düşmüştü. Oysaki Maraş Katliamının üzerinde 2 yıl bile geçmemişti.
27 Mayıs 1980 günü MHP’li bakanlardan Gün Sazak’ın öldürülmesinin arkasından Çorum’da ırkçılar tarafından karışıklıklar çıkartıldı. Ancak, Maraş olaylarının etkisiyle halkın sokaklara barikatlar kurarak kendilerini savunmaları sonucunda o gün saldırganlar istedikleri sonucu alamadı.
MARAŞ’IN DEVAMI BİR KATLİAM
1 Temmuz 1980 Çorum’da ırkçıların yeniden saldırılara başlaması sonucunda yer yer çatışmalar oldu. Alevi ve sol görüşlü yurttaşların evlerine girişilen saldırılar sonucunda 4 kişi hayatını kaybetti. Saldırıların genişlemesinden sonra, 2 Temmuz sabah saat 06.00’da başlamak üzere Çorum’da yeniden sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
57 ALEVİ VATANDAŞ KATLEDİLDİ
Çorum'da iç savaş adı altında 57 Sol görüşlü yurttaş katledildi ve yüzlerce insanın da yaralanmasına neden olundu.
Çorum'da bu kez ekinler değil, insanlar yakıldı. Acımasız bir şekilde işkencelerle öldürülen insanlar'ın fotoğraflar yürek dağlıyor. Yine "insanlık sınıfta" kalmıştı.