Arka arkaya gelen “gazeteciye saldırı” haberleri sonrası bianet Medya Gözlem Raporları’ndan yola çıkarak 2018 başından bugüne gazetecilere yönelik saldırılara baktık.
Son iki haftada beş gazetecinin saldırıya uğraması ve yakalanan faillerin serbest bırakılması üzerine bianet’ten Erol Önderoğlu’nun hazırladığı Medya Gözlem Raporları’ndan yola çıkarak 2019’un ilk çeyreği ve 2018’de yaşanan gazetecilere saldırıları derledik.
Buna göre, 2019’un Ocak, Şubat ve Mart aylarında 4 gazeteci saldırıya uğradı, 1 gazeteci ölümle tehdit edildi.
Nisan’da 2, Mayısta 5 gazeteci saldırıya uğradı.
2018’de ise en az 20 saldırı gerçekleşti. 1 gazeteci öldürüldü.
İlk üç ay 4 saldırı bir tehdit
Sözcü gazetesi Konya Temsilcisi Mehmet Ali Kayacı ve gazeteci Ömer Faruk Karabulut, 27 Şubat’ta AKP’nin Sarayönü ilçesi Lâdik mahallesinde seçim kampanyasında saldırıya uğradı.
Sözlü ve fiziki saldırı, Kayacı ve Karabulut’un sosyal medya üzerinden canlı olarak bir kahvede gerçekleştirdikleri bir söyleşi sonrası gerçekleşti. Gazeteciler saldırıyla ilgili suç duyurusunda bulundu.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göreme Millî Parkı içindeki kaçak inşaatları haberleştiren İhlas Haber Ajansı Muhabiri Coşkun Sağlamdin, 19 Şubat’ta belediye yetkilileri ve inşaat sahiplerince ölümle tehdit edildi. Gazeteci suç duyurusunda bulundu.
İstanbul’daki tanzim satış noktalarından birinde kuyrukta bulunan bir kişi, görüşünü öğrenmeye çalışan gazeteci İrfan Değirmenciye 11 Şubat’ta “Çekme lan!” diyerek saldırdı.
Gazeteci Murat Gürkan, Nazillipost haber sitesinde çıkan 21 Aralık 2018 tarihli “Özgen Türker deplasmana yeni sevgilisini de götürmüş!” haberi nedeniyle 3 Ocak’ta saldırıya uğradı. Nazilli Gazeteciler Cemiyeti (NGC) gazeteciye Nazilli Belediyespor Kulüp Başkanı Özgen Türker’in saldırdığını belirtti.
Nisan’da 2 gazeteciye 3 saldırı
Yaptığımız taramalara göre, Nisan ayında ise iki gazeteci saldırıya uğradı. Bu gazetecilerden Ali Rıza Tığ’a iki gün arayla iki kez saldırıldı.
Gazete Karınca’da yer alan habere göre, Antep Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi ve Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Aydın Atay 3 Nisan akşamı 22.30 sıralarında maskeli iki kişi tarafından kesildi. Atay’ı bacağından bıçaklayan saldırganlar, cep telefonunu alarak kaçtı. Atay, saldırganlardan şikâyetçi oldu.
Zonguldak Pusula Gazetesi İmtiyaz Sahibi Alı Rıza Tığ, 29 Nisan’da Site Kapalı Spor Salonu’nun önünde saldırıya uğradı. Özel otomobiliyle seyir halindeyken aracına çarpan zanlılar daha sonra gazeteci Tığ’ın aracının önünü keserek fiili saldırıyı gerçekleştirdiler. Tığ, Karaelmas Polis Merkezi’ne giderek saldırganlardan şikâyetçi olduğu bildirildi.
Tığ, olaydan bir gün sonra evinin önündeki marketten alışveriş yaptığı sırada tekrar saldırıya uğradı. Tığ’ın kafasına dikiş atıldı.
Mayıs’ta 5 saldırı
Mayıs ayında ise beş gazetecilere yönelik beş saldırı gerçekleşti.
Türkiye’m TV program yapımcısı ve Yeniçağ gazetesi yazarı Yavuz Selim Demirağ, 10 Mayıs’ta İstanbul’da yedi kişinin saldırısına uğradı. Gözaltına alınan altı kişi serbest bırakıldı.
Antalya’da 15 Mayıs’ta araştırmacı gazeteci İdris Özyol, 20 Mayıs’ta da Güney Haberci sitesi Genel Yayın Yönetmeni Ergin Çevik saldırıya uğradı.
24 Mayıs’ta bu sefer Adana'da günlük yayın yapan Egemen Gazetesi İmtiyaz Sahibi Hakan Denizli saldırıya uğradı. Özyol ve Çevik’e saldıranlar serbest bırakıldı. Denizli’ye saldıranlar ise henüz yakalanamadı.
Son olarak da Oda TV yazarı Sabahattin Önkibar 25 Mayıs’ta saldırganların hedefi oldu.
Önkibar'a saldıranlar da serbest bırakıldı.
Son İki Haftada Beş Gazeteci Saldırıya Uğradı
"Gazetecilere Yönelik Şiddet Eylemlerinde Cezasızlık, Yeni Saldırılara Kapı Aralamaktır"
2018’de en az 20 saldırı 74 tehdit
Yine bianet Medya Gözlem Raporu verilerine göre 2018 yılında Türkiye’de en az 19 gazeteci ve 1 medya kuruluşu saldırıya uğradı, 70 gazeteci ve 4 medya kuruluşu da tehdit edildi.
Washington Post gazetesi yazarı, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı (Jamal Khashoggi), 2 Ekim'de İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğu'nda öldürüldü.