"Cesaret Veren Cezasızlık Hali, Yeni Şiddet Olaylarını Doğuruyor"
Gazeteci ve yazarlara yönelik artan saldırılarla ilgili olarak tepkiler sürüyor. Son olarak Odatv yazarı/ gazeteci Sabahattin Önkibar'a yönelik saldırı özelinde meslek örgütleri ve siyasilerden tepkiler geldi.
Son iki haftada gazeteci ve yazarlara yönelik artan saldırılarla ilgili olarak tepkiler sürüyor. Son olarak Odatv yazarı/ gazeteci Sabahattin Önkibar'a yönelik saldırı özelinde meslek örgütleri ve siyasilerden tepkiler geldi. Tepkilerin yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da gazetecilere yönelik saldırıların Meclis'te araştırılması yönünde teklif verdi.
Sezgin Tanrıkulu: Saldırılar seçim öncesi artış gösterdi
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu TBMM Başkanlığı'na başvurarak gazetecilere yönelik saldırıların araştırılmasını talep etti. Gazetecilere yapılan saldırıların muhalif halkı sindirmeye yönelik gözdağı niteliğinde gerçekleştirildiği iddialarını hatırlatan Tanrıkulu, önergesinin genel gerekçe bölümünde, "Saldırganların aynı yöntemleri kullanmaları ve ortak özelikler taşımaları saldırıların bir merkezden yönlendirildiği iddialarını gündeme getirirken, söz konusu saldırıların seçim öncesinde artış göstermesi izaha muhtaçtır" dedi.
Meral Akşener: Daha kaç gazeteci şiddete maruz kalacak?
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Değerli gazeteci ve yazar Sabahattin Önkibar'a yapılan saldırıyı kınıyorum. Gazetecilerimize yönelik tüm şiddet olaylarının takipçisi olacağız. İktidarın düşmanlaştırıcı dilini düzeltmesi için daha kaç gazetecinin şiddete maruz kalması gerekiyor?" dedi.
Özgür Özel: Farklı görüşlere tahammülsüzlük
CHP Milletvekili Özgür Özel, olayın tüm yönleriyle takipçisi olacaklarını belirterek, "Düşüncelerini ifade eden gazetecilere yönelik saldırıların tümünü lanetliyoruz. Bu saldırılar, farklı görüşlere tahammülsüz siyasetin, hedef gösteren dilin sonucu." dedi.
Levent Gök: Saldırılar mutlaka aydınlatılmalı
CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, saldırıyı kınayarak, "Gazetecilere son zamanlarda ardı ardına yapılan saldırılar tesadüfi değildir. Demokrasiye ve basın özgürlüğüne yönelik bu saldırılar mutlaka aydınlatılmalıdır." ifadelerinde bulundu.
Bülent Tezcan: Kılıçdaroğlu ve Demirağ'a yönelik saldırılar cesaretlendirdi
CHP Aydın Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Bülent Tezcan, Önkibar'a yapılan saldırıyı kınayarak, "Bu saldırıları şiddetle kınamalı ve buna karşı geniş bir mutabakatla karşı çıkmalıyız. Sayın Genel Başkan'a (Kemal Kılıçdaroğlu) Çubuk'ta yapılan saldırı ve gazeteci Yavuz Selim Demirağ'a yapılan saldırının faillerinin serbest bir şekilde dolaşması bu saldırıyı yapanları cesaretlendirmiş olacak." şeklinde açıklama yaptı.
Mustafa Yeneroğlu: Eşkiyalık kamu düzenine yönelik tehdittir
AKP MKYK üyesi ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ise sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulundu: "Sabahattin Önkibar'ın maruz kaldığı ilkel saldırıyı şiddetle kınıyorum. Gazetecilere yönelik artan şiddet karşısında kamuoyu olarak sesimizi yükseltmemiz asgari demokratik duruşun gereğidir. Eşkiyalık kamu düzenine yönelik tehdittir. Sn @sonkibar beye acil şifalar diliyorum"
TYB: İfade özgürlüğü herkes için vazgeçilmez
Gazeteci ve yazarlara karşı artarak devam eden saldırıların Türkiye'deki ifade özgürlüğünü tehdit etmeye başlamasından dolayı kaygı duyduklarını belirten Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) şu açıkmayı yaptı:
"25 Mayıs Cumartesi günü, gazeteci ve yazar Sabahattin Önkibar'ın Ankara'daki evinin yakınlarında saldırıya uğramasıyla beraber mayıs ayında yaşanan gazeteci ve yazar saldırılarına bir yenisi daha eklenmiş oldu.
"Sabahattin Önkibar bir yazar olarak geçmişte de saldırıya maruz kalmış ancak saldırganlar ceza almamıştır. Yine geçtiğimiz günlerde gazeteci yazar Yavuz Selim Demirağ ve gazeteciler İdris Özyol, Ergin Çelik ve Hakan Denizli'ye karşı da saldırılar gerçekleştirilmiş, saldırganlar cezasız kalmıştır.
"İfade özgürlüğü ayrımsız bir şekilde herkes için vazgeçilmez ve korunması gereken bir haktır. Bu hakka yönelik yapılan her türlü müdahale ve bu müdahalelere cesaret veren cezasızlık hali, yeni şiddet olaylarını doğurmakta ve cesaret vermektedir."
TGC: Siyasetçileri gazetecileri hedef göstermemeye davet ediyoruz
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu da Sabahattin Önkibar özelinde gazetecilere yönelik saldırıları kınadı.
"Emniyet Genel Müdürlüğü'nden gazetecileri hedef gösteren, saldırıları organize eden, eli sopalı dayak timleri oluşturanları en kısa sürede bulup adalete teslim etmelerini istiyoruz.
"Aksi halde bu süreci seyredip, gazetecilere saldıranlara 'ceza verilmemesinde ısrar edenlerin' hepsi bu insanlık ve demokrasi dışı tutumun ve hukuksuzluğun sorumlusu olacaktır. Siyasetçileri de bir kez daha halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını engellememeye, gazetecileri hedef göstermemeye davet ediyoruz."
Ne olmuştu?
Son iki haftadan beri artarak devam eden gazetecilere yönelik saldırılarda; Yeniçağ Gazetesi yazarı Yavuz Selim Demirağ, Antalya'da araştırmacı gazeteci İdris Özyol, Antalya'da yayın yapan Güney Haberci sitesi Genel Yayın Yönetmeni Ergin Çevik, Adana'da günlük yayın yapan Egemen Gazetesi İmtiyaz Sahibi Hakan Denizli ve Odatv yazarı Sabahattin Önkibar saldırıya uğramıştı.
Demirağ'a saldırıda bulunan şüpheliler savcılık ifadelerinin ardından "Demirağ'ın hayati tehlikesi olmadığı gerekçesiyle" serbest bırakıldı. Çevik'e saldıran şüpheliler ise savcılık ifadesinden sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Denizli'ye saldıran ve eşkâli belirlenen kişi ise polis ekipleri tarafından aranmaya devam ediyor. Önkibar'a yönelik saldırıyla ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan 4 şüpheli, mahkemenin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.