ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Propaganda anayasal haktır KIŞANAK “ELBETTE PROPAGANDA YAPACAĞIM”

 

13 Ocak 2020 05:22
Propaganda anayasal haktır    KIŞANAK “ELBETTE PROPAGANDA YAPACAĞIM”

 

 

       Örgüt kurma, yönetme ve propaganda”dan yeniden yargılanan Sabahat Tuncel, karşı karşıya oldukları hukuk sistemini Hitler dönemine benzetirken, Gültan Kışanak ise, suçlama konularının parti faaliyeti olduğunu ve propagandanın anayasal bir hak olduğunu hatırlattı.

          Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önceki dönem Eşbaşkanı Gültan Kışanak ile aynı yılın Kasım ayında tutuklanan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in hakkında kurulan hüküm Antep Bölge Adliye Mahkemesi 18'inci Dairesi tarafından bozulması üzerine yargılama Malatya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görüldü.

       Duruşmaya ilk kez Kışanak ve Tuncel, tutuklu oldukları cezaevinden getirildi. Savunma avukatlarının da hazır bulunduğu duruşma kimlik tespitiyle başladı.

 

ÖZEL YARGI

 

         İlk olarak savunma yapan Sabahat Tuncel, şu anki yargı sisteminin 12 Eylül uygulamalarını aratır derecede olduğunu, kararların siyasi verildiğini ve önceki hakim ile savcıların FETÖ dosyalarından tutuklu olduklarını hatırlattı.

        Yürüttükleri siyasi faaliyetlerin örgüt kurma, yönetme ve propaganda olarak nitelendirildiğine dikkati çeken Tuncel, "İstiklal Mahkemeleri, Devlet Güvenlik Mahkemeleri şimdi de Ağır Ceza Mahkemeleri özel bir hukuk ile karşı karşıyayız. Bu yargılama uluslararası hukuka uygun değil. Tek adam rejiminden bahsediyoruz.

        Hukuka post modern bir darbedir. Bu uygulama Hitler döneminde vardı. Hukuk, parlamento, insan hakları hepsi askıya alınıyor. Aykırı olan herkes, aydın, sanatçı, gazeteci, ekolojist, emekçi, akademisyen yargılanıyor" dedi.

 

'SORUNLARI ÇÖZMEYE ADAYIZ'

 

       Türkiye'de 25 milyon Kürt’ün yaşadığını, ekonomik, kültürel, siyasal sorunları olduğunu, Kürt siyasi hareketinin bu sorunları çözmeye aday olduğunu dile getiren Tuncel, "Kürt siyasi hareketi terör ize edilip baskı altına alınıyor.

       Bakın ne oluyor, sürekli büyüyor. Parlamentoda 6 milyon insanı temsil ediyor. Kadın sorununu, çevre sorununu, demokrasi sorununu çözeceğim diyor. Bana biat etmezsen haklarını yok sayarım, olmadı toplama kamplarını andıran cezaevlerinde tutarım deniyor" diye belirtti.

 

BARIŞ SÜRECİNDE DEMOKRASİ GENİŞLEDİ

 

         Dünyada bu tarz sorunların federatif ya da özerklik sistemleriyle çözüldüğünü, Osmanlı döneminde de Kürtlerin, Türkmenlerin özerk yaşadığını anımsatan Tuncel, "Demokratik çözüm ve barış sürecinde demokrasi, insan hak alanı genişledi. Halkların yüzde 80'ininden fazlası destekledi. Sorunlar asgariye indi çözüm yoluna girdi" diye konuştu.

 

'ELBETTE PROPAGANDA YAPACAĞIM'

 

        Daha sonra söz alan Gültan Kışanak, siyasetçi olduğunu, parti eş genel başkanlığı ve belediye eş başkanlığı yaptığını, yargılamanın konuşmaları ve siyasi faaliyetleri üzerine kurulduğunu kaydetti.  

          Çalışmalarının ve konuşmalarının tamamının siyaset faaliyet kapsamında olduğunu ifade eden Kışanak, "Elbette ki konuşacağım, elbette ki propaganda yapacağım. Partimin faaliyetlerine katılmam suç teşkil etmez, anayasal haktır" diye belirtti. Kışanak, birleştirilen dosyalarla ilgili de iddianameye eklendikçe savunma yapacağını söyledi.

 

        Tuncel ve Kışanak'ın savunmalarından söz verilen iddia makamı, bozma kararına gerekçe olan dosyaların istenerek eklenmesini, suçun mahiyeti kapsamında tutukluluk halinin devam ettirilmesini istedi.

 Duruşma verilen 3'üncü aradan sonra avukatların savunmasıyla devam edecek. 

 

 DAVA GEÇMİŞİ

 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında 2016 yılının Ekim ayında tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önceki dönem Eş başkanı Gülten Kışanak ile aynı yılın Kasım ayında tutuklanan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in yargılandığı davanın 01 Şubat 2019 tarihinde Malatya 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 12’nci duruşmasında Tuncel'in savunması alınmadan karar çıkmıştı. 16 hakimin değiştiği 12 duruşma sonunda çıkan kararda, Kışanak’a “örgüte üye olmak ”tan 11 yıl 3 ay, “örgüt Propagandası”ndan 3 yıl, Tuncel’e ise “örgüte üye olmak ”tan 9 yıl 9 ay, “örgüt propagandası” yapmaktan 5 yıl 3 ay hapis cezası verilmişti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.