ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Depremden etkilenen Pütürge'nin Alevi köylerinde: Hasar tespitini depremzedeler yaptı

 

29 Ocak 2020 01:37
Depremden etkilenen Pütürge'nin Alevi köylerinde:     Hasar tespitini depremzedeler yaptı

 

 

        Malatya'nın Pütürge ilçesindeki Alevi köylerinde yetkililerin köye giderek hasar tespiti yapmaması üzerine hasar tespitini depremzedeler yaptı.

         Elazığ'da 24 Ocak günü meydana gelen 6,8'lik depremin ardından, depremde zarar gören yerleşim yerlerinden biri de Malatya’nın Pütürge ilçesine bağlı Hüsükuşağu, diğer adıyla Bölükkaya köyü. Depremden zarar gören köy, daha önce de "Alevi köylerine yardım gitmediği" iddiaları ile gündeme gelmişti.

        Hüsükuşağı köyü Malatya’nın Pütürge ile Elazığ’ın Sivrice ilçeleri arasında yükselen karlı dağların yamacında kurulu. Tamamı Alevi yurttaşların ikamet ettiği köyde evler eski taş evler.

 

KÖYDE 138 EV HASARLI

 

         Artı Gerçek’ten Remzi Budancır'a konuşan Hüsükuşağı köyü sakini sadettin Anıktar, depremde 138 evin hasar gördüğünü söyledi.

       Yetkilerin kendilerine “Sakın evlere girmeyin” dediğini aktaran Anıktar, yardımlara ilişkin şöyle konuştu: “Sağ olsun, ilgi alakaları yapıyorlar geliyorlar gidiyorlar.  Ama daha bugün (pazartesi) ilk bismillah bir kamyon erzak geldi. Antalya belediyesi bize göndermiş. Erzaklardan ihtiyacımız olanı aldık, diğerine dokunmadık. O erzakları Elazığ’a da gönderdik.”

 

YOĞUN KAR YAĞIŞI VAR, KÖYLÜLER EVİNE GİREMİYOR

 

      Depremden 3 gün sonra yardım geldiğini belirten köy sakinlerinin ihtiyaçları oldukça fazla. Taş evler hasar gördüğü için evlere girilmiyor.

         Kar yağışının yoğun olduğu bölgede çadırda yaşamak imkânsız. Hüsükuşağı köyü sakini Fatma Karademir, “Başka bir şey istemiyoruz. Bizim burada kalacak yere ihtiyacımız var. Barınak, bir küçük kulübemiz olsun. Çünkü buranın şartları zordur. Giremeyiz evlere…” dedi. 

         Köy sakini Elena Çakır da temel ihtiyaçlarının barınma olduğunu söyledi. İnsanların kış şartlarında çok mağdur olacağını belirten Çakır, “Yukarıdaki kesimlere su yok elektrik kesiliyor. İnşallah devlet büyükleri unutmaz bizi buralarda” diyerek barınma ile ilgili sorunların giderilmesini istedi.

 

HASAR TESPİTİ YAPILMAYAN KÖYLER VAR

 

       Depremde çevrede bulunan köyler de zarar görmüştü. Köylerine ulaşamayan yurttaşlar, Hüsükuşağı köyünde bekliyordu. Köyde bekleyiş halinde olanlardan biri Gündeğer köyüne bağlı Mıko mezarsı sakini Hüseyin Aslan’dı.

         Mezrada 7 ev bulunduğunu ifade eden Aslan, yollar kapalı olduğu için mezra sakinlerinin ya Malatya merkezde yakınlarının evinde kaldığını ya da çevre köylere gittiğini anlattı. Mezralarının yolu kapalı olduğu için hasar tespiti yapılamadığını belirten Aslan, “Sadece bizim mezra değil, başka yerlere de gidilmediği için hasar tespiti yapılmadı. Hasar tespiti yapılmayan bir diğer yerleşim yeri Merg mezrası. 13 haneli mezrada 5 aile yaşıyor. Mezranın yolu kardan dolayı kapalı.

Mezrada evlerin neredeyse tümü hasarlı… Her iki mezrada da hasar tespiti yapılmadı” diye anlattı.

 

'EVİME ULAŞAMIYORUM, SORUMLULARI BELLİ'

 

      Kar yağmaya başlayınca yollarının kapandığını, nisan ayına kadar kapalı olduğunu anlatan Aslan, ulaşım sorunu olduğu için mezralarında kalamadıklarını söyledi. Aslan, “31 Mart seçimlerinde bu köyde sandık kurulmuştu.

Sandık başına geldiğimde görevli bana zarf ve pusulayı uzattı. Görevliye, ‘Bana sadece zarf verin. Pusula istemiyorum’ dedim. Neden diye sorduklarında, ‘Mart ayındayız. Benim mezramın yolu hala kapalı. Eğer mart ayında hala evime gidemeyip gelip bu köyde oy kullanıyorsam sorumluluk sahibi olanlar bellidir. Hiçbir siyasi parti benden oy alamayacak’ diyerek boykot ettim.

Oy kullanmadım.

        Bu sorun hala devam ediyor. Evime ulaşamıyorum. Çünkü köy yollarımız kapalı” sözleri ile yaşadıkları mağduriyeti anlattı.

 

HASAR TESPİTİNİ DEPREMZEDE YAPTI

 

          Mıko mezrasında evi bulunanlardan biri de Zeki Aslan. Mezrada bulunan evlerinde hasar tespiti yapılmaması üzerine Aslan kolları sıvayarak yaya olarak yola çıktı. Mezrada tek bir evin bile sağlam kalmadığını anlatan Aslan, “Tüm evler yıkılmış durumda. Yıkılan evler arasında bizim evimiz de var.

        Ben de yıkılan evlerin fotoğraflarını çekip getirdim, muhtara verdim. Muhtar da bu fotoğrafları hasar tespiti için götürüp yetkililere verdi. Bu şekilde biz kendi köyümüzde hasar tespiti yapmış olduk” diye anlattı.

 

HAYVANLAR İÇİN TEDBİR ALINMALI

 

        Köyün temel geçim kaynağının hayvancılık olduğunu anlatan köylüler, ahırları kullanamıyor. Birçok köylünün hayvan yemi enkaz altında kaldı.

        Köy sakinlerinin talebi sadece kendileri ile alakalı değil. Hayvanları için de yarım istiyorlar. Hava sıcaklığının eksi 14’ü bulduğunu, bölgede hayvanların barınması için de çadıra ihtiyaç olduğunu dile getiriyor

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.