ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Kiraz “kahveciler bu sıkıntılar içerisinde ne yiyip ne içecek?” Hacı Karanfil “Bizim halimiz perişan, hepimiz mağduruz.”

 

07 Temmuz 2020 02:52
Kiraz  “kahveciler bu sıkıntılar içerisinde ne yiyip ne içecek?”  Hacı Karanfil “Bizim halimiz perişan, hepimiz mağduruz.”

 

 

      Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, kahveci esnafının pandemi sürecinden buyana büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek il yöneticileri ile birlikte Malatya Kahveciler Odası Başkanı Hacı Karanfil ve esnafı ziyaret etti.

        Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz ve arkadaşları kahveciler derneğini ziyaret ederken “Kahveci esnafı evine ekmek götürecek kazancı elde edemiyor” dedi.

 

İl başkanı Kiraz, yönetici ve partililerle birlikte Malatya Kahveciler Odası’nı ziyaret etti.

 

         Kiraz, ziyarette yaptığı konuşmada, Malatya Kahveciler Odası’nı ziyaret etmelerinin önemli bir sebebinin olduğunu ifade etti. “ Kahveci esnafının koronavirüs (kovid-19) salgını nedeniyle uzun süre iş yapamadığını anımsatan Kiraz, “Uzun süredir hem Malatya hem dünya kovid-19 ile mücadele ediyor.Kovid-19’a karşı verdiğimiz mücadele süresi içerisinde esnafımız maalesef ciddi bir şekilde etkilendiler. Mart’ın 15’inde iş yerleri kapatıldı esnaf iş yapamadı. 4 ay iş yapamayan esnaf, yeniden işyerini açtı ve sürece uygun olarak hizmet vermeye başladı ancak sıkıntılar maalesef bitmedi” diye konuştu.

       CHP İl Teşkilatı olarak pandemi sürecinde esnafla, esnaf ve meslek odalarıyla bir araya geldiklerini, görüşmeler yaptıklarını ifade eden Kiraz, “Biz o süreçte söyledik. Malatya’da toplamda 6 bin civarında esnaf kapandı. 6 bin esnafa da destek verilmesi gerektiğini her defasında dile getirdik. Kapalı olduğu süre boyunca aylık 2 bin TL esnafın desteklenmesi gerektiğini ifade ettik. Çünkü desteklenmezse esnaf açlıkla karşı karşıya kalacaktı. Kahveciler şu anda açık ama oyun oynanmadığı için kimse kahveye gitmiyor.

        Dolayısıyla kahveciler dükkânını açtığından itibaren masraflarla uğraşıyor. Kirası varsa kirası işliyor, personeli var, vergileri var. İş yapmadan akşam dükkânını kapatıyor ve evine gidiyor. Evine ekmek götürecek kazancını elde edemiyor. İnsan sağlığından daha değerli bir şey yok. ‘Oyunlar serbest olsun’ demiyoruz.

        Böyle gerekiyorsa, oyunlar yasak olabilir. Ama kahveciler bu sıkıntılar içerisinde ne yiyip ne içecek, evine nasıl ekmek götürecek? Birilerinin bunun hesabını mutlaka yapması lazım. Bu anlamda kahvecilere mutlaka bu sıkıntı daha ne zamana kadar devam edecekse aylık 2 bin lira devlet desteği sağlanması gerekiyor, yoksa kahvecinin evine ekmek götürmesi mümkün değil.

            Hepimiz biliyoruz ki, kahveciler günlük kazancıyla geçimini sağlayan, günlük sattıkları çayla ailesine ekmek götüren insanlar. Bunların başka geliri söz konusu değil. Günlük kazanıyorlar, geçimini bununla sağlıyorlar” şeklinde konuştu

        Malatya Kahveciler Odası Başkanı Hacı Karanfil ise “Gerçekten bu süreçte esnafların sorunlarını dile getiren sizlersiniz.  Bütün esnaflarımız adına sizlere çok teşekkür ediyorum. Gerçekten sesimiz oldunuz, düşüncelerimizi dile getiriyorsunuz.  Kahveci esnafı, günübirlik, yani çayımızı satıp, ekmeğimizi kazanan mesleğiz.

          4 aydır esnaflarımızın dükkânları kapalı. Bir aydır Cumhurbaşkanımızın, kararıyla kahveler açtınız ama oyun oynamaya izin verilmedi. Oyun verilmeyen kahveye kim gider oturur.  Kahvelerin yüzde 90'ı kapalı.

        İki gün açtılar, kimse gelmeyince herkes kapattı.  Mal sahibi kirasını istiyor, devlet Bağ-Kur, SSK'sını istiyor. Ne acı bir durum ki, sudan tutun elektrik, doğalgaz bütün faturalarda faiz işliyor. 4 aydır bir lira geliri olmayan esnaf nerden getirip, ödeyecek?

           Maalesef, dünyanın her yerinde mağdur olan esnafa destek olunurken, kimse bize destek olmuyor. Biz belediyelerimizden, esnaftan en azından çevre temizlik vergisi, reklam vergisi almamalarını beklerdik.  Hatta ben dilekçe yazdım, 2020 yılında kapalı olan esnaftan, çevre temizlik vergisi, reklam vergisi alınmaması için talepte bulundum.  Ama karşılıksız bir cevap aldım.

         Bugüne kadar kimse kahveci esnafına bir lira destek vermemiştir. Kim bir lira destek verdiyse, biz iki lira verelim fakir halimizle. Biz devletimizden en azından şu süreçte 2 bin lira esnafa destek verilmesini bekliyorduk. Bizim halimiz perişan. Esnafımız mağdur edildi. Ben İstanbul'a gittim, yan yana olan 3 koltuk dolu.

      Sosyal  mesafe uçaklarda, otellerde, plajlarda yok ama kahvelere gelince aman aman oyun oynatmayın. Kahvemizde eldiven, maske takalım, sosyal mesafeyi de alalım. Kahvelerin mağduriyetini giderin ya da destek verin.

        Sayın Cumhurbaşkanımız diyor ki, '4-6 ay erteledik.' Her ay 4 bin Bağ-Kur birikiyor. İş yeri kapalı olan bir yer her ay 4 bin lira nereden getirip ödeyecek. Şimdi de faiz başlattılar. Bizim halimiz perişan, hepimiz mağduruz.

Uçak biletlerinde KDV yüzde 18'den yüzde 1'e indirilirken, neden bütün halkın faydalanacağı elektrik, su doğalgaz faturalarında neden yüzde 1'e indirilmiyor. İş adamlarına verilen desteğin yüzde 10'unu küçük esnafa verilsin” diye konuştu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.