Alevilik inancının merkezinde insan vardır. Ve insanı insan olarak kabul eder. Muharrem Orucu 12 gün, 3 günde yas orucu ile birlikte 15 gün oruç tutulmaktadır.
Muharrem Orucu, Anadolu coğrafyasında yaşamlarını sürdüren Alevilerin tuttuğu bir Yass-ı Matem Orucudur.
İmam Hüseyin’in Muharrem ayı içerisinde şehit edilmesinden dolayı, onun sevgisini taşıyan ve yolun piri olarak gören Alevi toplumu, bu ayda Yas-ı “Matem”e bürünür; Kerbela katliamında İmam Zeynel Abidin’in sağ olarak kurtulup Ehli-Beyt soyunun devamına vesile olmasının, Oniki İmamların kutsallığıyla birleştirilerek, 12 gün oruç tutulması geleneksel temel hal almıştır. (3 gün Masum-u Pak aşkına oruç tutanlar da vardır.)
Değerli canlar, Alevi inancının kutsal aylarından olan Yas-ı matem ayı takvimi 16 Ağustos Ana Fatma orucu 17.18 19 Ağustos Masum -u paklar ve 20 Ağustos 1 Muharrem şeklinde devam edecektir. Derneğimiz Muharrem ayı boyunca açık olacak dedelerimizle sohbetlerimiz sürecektir. Covit 19 tedbirleri ölçüsünde yapacağımız oruç açma lokmalarını sizlere duyuracağız. Şimdiden tutacağımız oruçlar hak divanına yazıla aşk ile...
Değerli Canlar;
Muharrem Orucu başlama tarihi:
17-18-19 Ağustos 2020 günleri: Masum-u Pak Orucu
20 Ağustos 2020 günü Muharrem Orucu başlıyor,
31 Ağustos 2020 günü bitiyor.
1. Eylül Muharrem ayının 13.günü Aşure yapılması ve dağıtılması.
MUHARREM ORUCU
Muharrem ayı Hicri takvime göre (bu takvimin bir diğer adı da Kameri/Ay takvimidir) birinci aydır ve Muharrem orucu da bu ayın ilk gününden başlar.
Muharrem orucu, insanın kendi iç benliğine yönelmesi, yanlışlarını-doğrularını, eksilerini-artılarını hesaplaması ve bütün bunların sonucunda daha iyiye, doğruya, güzele yönelmesine davettir.
Nefsini terbiyeye, Hacı Bektaş-ı Veli’nin de buyurduğu gibi nefsini bilmeye vesiledir oruç.
Muharrem orucu, Aleviler için Âdem peygamberden başlayarak bütün peygamberlerin yerine getirdikleri bir ibadettir. Bunun yanı sıra başta Hz. Hüseyin olmak üzere On İki İmamların şahadetlerinden dolayı aynı zamanda bir yas’tır.
Bundan dolayıdır ki Muharrem Orucunun diğer bir adı da Yass-ı matemdir. Aleviler olarak Muharrem orucu ile Hz. Âdem’den günümüze gelen bir ibadeti yerine getirirken aynı zamanda Hz. Hüseyin`in şahsında Ehlibeyte, Ehlibeytte temsilini bulan insanlık değerlerine bağlılığımızı yineliyoruz.
Yezide ve yezitte sembolleşen bütün kötülüklere lanet ediyoruz. Muharrem orucu, bütün bu özellikleriyle, Aleviler için önemli bir ibadettir.
Muharrem Orucu nasıl tutulur?
Oruç süresince (12 gün boyunca) düğün, nişan, sünnet ve benzer törenler/etkinlikler yapılmaz, kurban kesilmez, et yenilmez, Kerbela Şehitleri'nin çektikleri susuzluğu hissetmek için mümkün oldukça su içilmez, yerine sıvı içeceklerden çok az içilir (Su saf olarak içilmemektedir. Vücudun su ihtiyacı yenilen yemeklerden, çay, kahve, meşrubat, meyve suyu, ayran gibi sıvı içeceklerden karşılanır).
Muharrem orucunun on ikinci gününden sonra ise, On iki İmamlar 'in ve bu yolda şehit olan bütün canların anısına on iki çeşit/veya daha fazla gıdadan oluşan Aşure Çorbası pişirilerek o yılki Muharrem Orucu noktalanır.
Yararlandığımız Kaynak Kişiler:
1- Muhsin Topalcengiz
Alevi Dedesi
Malatya Ali Kapısı Derneği Başkanı
2- Soner Üstün
Alevi Dedesi
Arguvan Abdal Musa Derneği Başkanı