Ankara Tren Garında Katledilenler Malatya da da Anıldı. Katledilenlerden 13’ü Malatyalıydı..
Malatya’da, 10 Ekim 2015’te terör örgütü DEAŞ mensuplarınca, Ankara Garı’nda düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybeden 103 kişi için Malatya da da anma töreni düzenlendi.
CHP Malatya Gençlik Kolları’nın 7 üyesinin de aralarında bulunduğu 12 kişinin hayatını kaybettiği saldırının beşinci yılında ‘Barış Güvercinleri Anıtı’ önünde düzenlenen törende, saldırının gerçekleştiği saat 10.04’te hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Törende daha sonra saldırıda hayatını kaybedenlerin aileleri tarafından anıt önünde mum yakılarak, karanfil bırakıldı.
Terör saldırısında hayatını kaybedenler için alkışlarla gökyüzüne beyaz balon bırakılmasının ardından katliamda hayatını kaybeden Kasım Otur’un eşi Songül Otur bir konuşma yaptı. Songül Otur konuşmasında, “103 canımızı kaybettik. 100’lerce canımız yaralandı. 10’larca canımızda aylar süren tedavilerinin ardından hayatları boyunca silinmeyecek izlerle yaşamlarına döndü” ifadelerini kullandı.
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Malatya Şube Başkanı ve KESK Dönem Sözcüsü Hasan Akdemir ise “Bunca istek, bunca coşku, bunca insan bu alana gelmişse bu ülkenin geleceği aydınlık olacak diye düşündük ama ne yazık ki saat 10.04’te IŞİD örgütü tarafından patlatılan iki canlı bombayla 103 canımızı orada bıraktık. 500’e yakın yaralı arkadaşımız hayatlarını bu acıyla devam ettiriyorlar” diye konuştu.
Törenin ardından bir açıklama yapan CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz da “Çocuklarımızın, gençlerimizin Ankara Gar’ında katledildiği o kara günün beşinci yılında Barış Güvercinleri Anıtı’ önünde, hayatını kaybedenlerin aileleriyle birlikte bir anma programı düzenledik.
O gün Ankara’ya gençlik kollarımızdan 7 arkadaşımız gitmişti. Onlar bizimle birlikte çalışan pırıl pırıl çocuklardı. Onlar hem ülkesini hem milletini seven cumhuriyetin ve Atatürk’ün değerlerine bağlı gençlik kollarından arkadaşlarımızdı.
O arkadaşlarımızı 10 Ekim 2015’te Ankara’da kaybettik. O acı, her geçen gün ailelerimizin yüreklerinde olduğu gibi hepimizin büyümeye devam ediyor” dedi.
Barış Mitingi için gidenlerin hedef alındığı bombalı saldırıda, çoğunluğu CHP İl Gençlik Kolları üyesi olan ve Ankara’ya Malatya’dan giden Eren Akın, Gülbahar Aydeniz, Onur Tan, Canberk Bakış, Kasım Otur, Sezen Vurmaz, Gözde Aslan, Umut Tan, Mehmet Ali Kılıç ve Mehmet Hayta dır.
Bu arkadaşlarımın yanı sıra, mitinge Tarsus’tan giden Doğanşehir- Dede yazılı Metin Peşmen ve Elbistan’dan giden Akçadağ-Kürecikle Seyhan Yaylagül’ün yanı sıra, Mersin’den giden Hekimhanlı öğretmen Ata Önder Atabay katledilmişlerdi. Katliamda yaşamlarını yitirenlerden Peşmen’in dışındakilerin cenazeleri, Malatya’daki çeşitli mezarlıklarda toprağa verilmişlerdi.
Katliamla ilgili davanın sonucu
Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015’te gerçekleştirilen, 100 kişinin hayatını kaybetmesi, 391 kişinin ise yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı terör saldırısına ilişkin 36 sanık hakkında açılan dava 2018 Ağustos’unda sonuçlanmıştı.
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme heyeti, sanıklar Abdülmuttalip Demir, Hakan Şahin, Halil İbrahim Alçay, Metin Akaltın, Yakub Şahin, Talha Güneş, Resul Demir, Hüseyin Tunç ve Hacı Ali Durmaz’ın 100 kişiyi “kasten öldürme” suçundan 100’er, “anayasayı ihlal” suçundan da birer kez olmaz üzere 101’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını kararlaştırmıştı.
Mahkeme, söz konusu 9 sanığın, ayrıca 391 kişiyi “kasten öldürmeye teşebbüs etme” suçundan toplam 10 bin 557’şer yıl hapisle cezalandırılmasına hükmetmişti.
Mahkeme, sanıklar Yakub Şahin, Hüseyin Tunç, Abdulmuttalip Demir, Metin Akaltın ve Burak Ormanoğlu’nun “izinsiz patlayıcı madde bulundurmak” suçundan ayrıca 10’ar yıl hapisle cezalandırılmasına karar verirken, “ateşli silahlar kanununa muhalefet” suçundan ise Akaltın ve Ormanoğlu’nun 10 yıl 6’şar ay, Hakan Şahin’in 3 yıl, Yakup Şahin’in ise 1 yıl 15 ay hapisle cezalandırılmasını kararlaştırmıştı.
Mahkeme heyeti, sanıklar Burak Ormanoğlu, Suphi Alpfidan, Mehmedin Baraç, Nihat Ürkmez ve Yakup Karaoğlu’na “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 12’şer yıl hapis verirken, sanıklar Esin Altıntuğ, Hatice Akaltın, Yakup Yıldırım ve Abdulhamit Boz’a aynı suçtan 7 yıl 6’şar ay hapis cezası vermişti. Sanık Erman Ekici’nin “silahlı terör örgütü yöneticisi olmak” suçundan 18 yıl hapisle cezalandırılmasına hükmeden mahkeme, söz konusu sanığın 100 kişiyi “kasten öldürme” ve 391 kişiyi “kasten öldürmeye teşebbüs etme” suçlarından da yargılanması için suç duyurusunda bulunulması kararı almıştı.
Heyet, firari durumdaki 16 sanığın dosyasının ayrılarak görülmesini kararlaştırırken, Gaziantep’te gerçekleştirilen bir operasyonda ölü ele geçirilen Mehmet Kadir Cabael hakkında açılan davanın düşürülmesi yönünde karar vermişti.