Malatya yerelinde aslında Türkiye genelin de her gün biraz daha doğanın katledildiği çevrenin ve havanın kirletildiği günümüz Türkiye sinde zorunlu olarak ülkede ki çevre doğa severleri ayaklandırarak demokratik zeminlerde bu katliamlara karşı çıkmak doğayı havayı suyu korumak için harekete geçirmiştir.
Ülkemizin her bir yanında çevre platformları oluşturularak kurumsal çalışmaların ön çalışması Malatya da da yapılmaktadır.
İlimizde oluşturulan çevra platform sözcüsü Halit yücel yaptığı yazılı açıklama da “ İlimizin dört bir yanında doğanın can veren varlığını ve yaşam alanlarımızı korumak için mücadele verenler olarak; yaşamı savunma ve geleceği kurtarma çabamızı ortak hareketlilikle güçlendirmek için Malatya İli’nin tümünü kapsayan bir Malatya Çevre ve Kültür Platformu ( MAL-ÇEP )’nu kurduğumuzu ilan ediyoruz.
Bizler, Malatya’nın dört bir yanında yaşam alanlarımızı; Çevre sorunlarımızın kaynağının ortak olduğunun tespitini yaptık. Buna karşı, kendi yerelimizde sıkışıp kalmamak, yaşamı savunma direncimizi omuz omuza büyütmek, ülke çapına yayılan bir dayanışma ve örgütlenme zeminine katılmak için MAL- ÇEP’i kurmaya karar verdik.
Bu platform doğamızın tahribatına karşı yaşamı savunma irademizi daha da güçlendireceği bir zemin olacaktır.
Haklı olduğumuzun ve hukuksuz talan örgütlenmesine karşı meşru müdafaa gücü olduğumuzun sonuna kadar bilincinde, gücümüzün farkındayız.
MAL-ÇEP ile bu gücü daha ortak, daha koordineli hale getirmeyi hedefliyoruz. Doğanın tahribatına karşı geniş bir savunma hattını kurmak için çalışacağız.
∙ MAL-ÇEP’ in temeli yereldeki çevrebilim mücadeleleri ve örgütlenmesidir.
∙ Ekoloji mücadelesini ve yaşam savunmasının siyasetini, siyasi program ve tüzüklerden bağımsız olarak kendi bulunduğumuz alanlarda üretiyoruz. Mücadeleyi siyaset üstü görüyoruz.
∙ Doğayı ve çevreyi savunanların, birbiriyle dayanışmasını hedefliyoruz.
∙ Temel olarak gelişen ekolojik ve yerel hareketlerin birlikte mücadele zeminini hedefler.
∙ Bizler, doğanın tahribatını değil, doğanın kanunlarıyla yaşamak için mücadele edenleriz.
Bizler, su kaynaklarımızın, havzalarımızın, ormanlarımızın, şirketlere ve sermayenin insafsızlığına devredilmesine izleyici kalmayacağız. Havamızı, dere, göl ve toprağımızı kirletenlere ve buna izin verenlere karşı mücadelemizi yükselteceğiz. Tarım alanlarımızın amaç dışı kullanımına karşı mücadele vereceğiz.
Bizler; dağların, vadilerin, su havzalarının, ormanların, suyumuzu, toprağımızı, havamızı kirlettirmemekte kararlıyız. Çünkü biliyoruz ki; doğa hastalanırsa insanlık ölür.
Doğadaki dengenin bozulmasının, iklim değişikliğinin, yok olup giden türlerin, kültürel değerlerin kaybının, milyonlarca canlının yaşamını yok eden savaşların, insanoğlunun hırsından kaynaklandığını biliyoruz.
Yaşamımızın özünde doğa ile birlikte var olmanın yattığını biliyoruz. Doğamızı yıkım projelerine karşı savunmaya kararlıyız.
Bizler, yaşanabilir bir çevre, ülkemiz için temiz hava, temiz su, temiz toprak isteyen yurttaşlar olarak; yaşam ve doğadan yana bir dünya özlemimizden asla vaz geçmeyeceğiz.
Mücadele yol ve yöntemlerini MAL-ÇEP katılımcıları olarak verilecek kararlar doğrultusunda geliştireceğiz.
MAL-ÇEP özel ve tüzel kişilerin katılımına açıktır. Gönüllülük esastır.
Kurullarımız kurucular ve katılımcıların katılımı ile şekillenecektir.
MAL – ÇEP’te buluşalım, yaşamı birlikte savunalım.”dedi