ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Haydi, Malatyalılar yaşam alanlarımıza sahip çıkıyoruz. SİYANÜRE HAYIR.

 

08 Aralık 2020 19:00
Haydi, Malatyalılar yaşam alanlarımıza sahip çıkıyoruz.                     SİYANÜRE HAYIR.

 

Son zamanlarda tüm Türkiyenin çeşitli bölgelerinde olduğu gibi ilimizinde bir çok bölgesinde olduğu gibi özellikle de  Hekimhan ve Arguvan bölgesinde doğayı katletmek suyumuzu kirletmek için bazı karanlık güçler çalışma yapmakta doğayı börtü böceği katletmeye çalışmaktadırlar.. Altın madenciliği adı altında alınan çalışma raporları ile maksatları dışına çıkılarak siyanürlü çalışmalar yapılmakta taş ocakları işletilmekte ve halkın yaşamını zorlaştırmaktadırlar. İşte geçmiş yıllarda yerel bir gazetede yayınlanan haberler . O günden bu yana bu katliamların durması durdurulması için yoğun çalışmalar yapılmış ancak sonuç alınamamış bu karanlık güçler çalışmalarına doğayı havayı suyumuzu kirletmeye katletmeye devam etmişlerdir.

Hiç bir müracaatta sonuç alamayan Malatya doğa severler ülkesinin havasının suyunun kirlenmesini istemeyenler börtü böcekler dahil doğada ki bütün canlıların yaşaması yaşatılmasını isteyenler MALATYA ÇEVRE PLATFORMU adı altında örgütlenerek çalışmalara başlamış ve bu katliamlara dur demek için demokratik haklarını kullanmak için kolları sıvamışlardır.

Amaç ve gayeleri güzel ülkemizin  güzelliklerl bozulmadan güzelliğine sağlıklı yaşama devam etmesini sağlamaktır. Bu yola çıkan arkadaşlara bu platforma başarılar diliyorum kolay gelsin yolunuz havanız açık olsun. İbrahim GÖÇMEN 

*****************

Malatya Hekimhan İlçesin'de iki ayrı yer için Altın Madenciliği için Çed başvurusu.

 

1 -) BİRİNCİ ŞİRKET:  İNGİLİZ YABANCI UYRUKLU STRATEX. MAD. SAN. VE TİC. LTD. ŞİRKETİ. HEKİMHAN İLÇESİ AKMAĞARA MAHALLESİ ALTIN OCAĞI ALAN GENİŞLETMESİ BAŞVURUSU. Bu şirket 2015 yılından itibaren burada faaliyetler için de olduğu görülüyor.

 

2 -) İKİNCİ ŞİRKET; DİNÇARSLAN DIŞ TİC. VE SAN. LTD. ŞTİ. MALATYA İLİ, HEKİMHAN İLÇESİ, DEVECİ, BASAK, GÜVENÇ, KARAKÖCEK ve AŞAĞISAZ MAHALLESİ Arazilerinde Altın, Gümüş ve Demir madeni arama ve işletmek için Çed başvurusu.

Toplam'da Hekimhan İlçesi: 69 Çed proje başvurusu Var.

 

2015 Yılında Malatya yerel gazetesi Haber Yapmış (

 

HABER:

            Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından İngiliz firmasına Hekimhan ilçesinde sahip olduğu alanda maden ocağı açması için ÇED raporsuz izin verilirken ve bu firmanın kendi internet sitesinde, sahip olduğu ocakta altın madeni bulunduğunu belirtilirken, MTA’nın hiç haritasında Malatya bölgesinde altın madeni olduğuna dair bir bilgiye yer almıyor.

                     İngiliz merkezli Starex İnternational’ın Türkiye’deki şirketi olan Stratex Madencilik Şirketi Hekimhan’ın Akmağara köyünde yakın bir zaman sürecinde altın aradığı bölgede 2 bin 155 hektar araziyi almış ve Akmağra Köyünde planladığı Altın Ocağı için Malatya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından  “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir”  raporu verilmişti.  

           İngiliz firma altın ocağı için ÇED’ siz rapor aldıktan sonra yine yakın bir süre önce  “Altın Ocağı Alan Genişletilmesi” nedeniyle yeni bir ÇED raporu almak için Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne başvuruda bulunmuştu. İngiliz firmanın ikinci ÇED raporu ile ilgili süreç devam ediyor.

 

İNGİLİZ FİRMA: ALTIN VAR

 

İngiliz Starex İnternational’ın Türkiye’deki şirketi olan Stratex Madencilik Şirketi tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğüne sunduğu “Proje Tanıtım Dosyası”nda bölgede ekonomik anlamda işletilebilecek altın rezervi bulunduğu vurgusu yapılarak şu görüşlere yer veriliyor;  “PTD alanında yılda yaklaşık 50.000 ton (22.727 m3) tüvenan cevher üretilmesi planlanmaktadır.

             Tüvenan cevherin yoğunluğu 2,2 ton/m3 olarak alınmıştır. Üretim çalışmalarının mevsim koşullarına da bağlı olarak yılda 8 ay süreyle yapılması planlanmaktadır. Proje Tanıtım Dosyasına konu olan ruhsat sahasında karotlu sondaj çalışmaları yapılmış ve karotlardan alınan numunelerin analizleri yaptırılmıştır.

             Ayrıca sahadan çok sayıda kaya ve toprak numuneleri alınarak analizleri yaptırılmıştır. Tüm bu analiz sonuçlarının değerlendirilmesi sonucu görünür rezerve esas olan altın tenörü ortalaması 0,74 g/ton Au olarak belirlenmiştir.

             Üretim çalışmaları açık isletme yöntemi ile gerçekleştirilecektir. ruhsat sahasında altın cevherinin ten örü ve rezervine ilişkin detay etüt çalışmaları yapılmıştır. Sahada yapılan arama çalışmaları ve alınan numunelerinin analiz sonuçları değerlendirildiğinde görünür rezerve esas olan cevherli zonların altın tenörü ortalaması 0,74 gr/ton olarak belirlenmiştir.

             Bu doğrultuda sahada bulunan ekonomik yönden isletilebilir kalite ve miktarda altın cevherinin gerekli izinler ve çevre ve insan sağlığına zarar vermemesi açısından gerekli önlemler alınarak ülke ekonomisine kazandırılması planlanmıştır.”

 

MTA: ALTIN YOK

 

             Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde yayımladığı haritalarda Malatya’da altın madeni olduğuna dair herhangi bir bilgi ve veriye yer verilmiyor. MTA sitesindeki “Türkiye altın ve gümüş cevherleşme sahaları” adlı haritada “Altın ve gümüş yatakları”, “Gümüş yatakları”, “Potansiyel altın ve gümüş sahaları” ve “Altın ve gümüşün yan ürün olarak bulunduğu bazı metal cevherleşme sahaları” bölümlerinde Malatya yer almıyor.

               MTA’nın illerin sahip olduğu maden potansiyelinin gösterildiği haritada ise Malatya’da Demir, Krom, Dolomit, Çinko, Profillit, Kurşun madenlerinin bulunduğu aktarılıyor.

Haber ; Burhan Karaduman… yeni Malatya gazetesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.