Malatya doğa ve çevre platformu yazılı bir açıklama yaparak 10 aralık nasıl insan hakları günü ise de aynı zaman da da çevre hakkı dır da dedi.
Konu ile ilgili yapılan açıklama da “ Anayasa'nın 56. maddesi: “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.” hükmünü içermektedir.
İnsanlar ancak kendilerine yaşam desteği sunan bir çevrede yaşayabilirler. Bu nedenledir ki insanoğlu Güneş sistemi içindeki gezegenlerden sadece Dünya'da yaşamını sürdürmektedirler.
İnsanoğlunun Dünyadaki "HAVA, SU, TOPRAK" doğal kaynaklar, FLORA ve FAUNAYI kirletmesi bilinçsizce tüketmesi ve yok etmesi sadece bir çevre sorunu olarak kalmaz.
Bu aynı zamanda Dünyanın insanoğluna sunduğu yaşam destek sistemlerin in’de ortadan kalmasına ve doğal insan neslinin yok olmasına kadar gidecek tehlikeli bir sürecin başlamasına neden olur. Dolayısıyla Çevre hakkı üzerinde önemle durulması gereken bir hattır. Çünkü sağlıklı bir çevre bütün insani faaliyetlerin ve hakların ön koşuludur.
ÇEVRE HAKKI: Çevre kavramı çok çeşitli öğeleri içinde barındırması dolayısıyla farklı şekillerde tanımlanan bir kavramdır. Kavramın bu özelliğine rağmen yine de bir çevre tanımı yapacak olursak en genel hatlarıyla çevre insanların ve diğer Tüm Canlıların içinde yaşadığı, birbirleriyle iletişim kurduğu, sosyal, kültürel, fiziksel ortam olarak tanımlanabilir.
Çevre hakkı insanların sağlıklı bir çevrede yaşama yetkisi olarak tanımlanabilir. Bu hak tüm canlılar için mutlaktır. Bu basit tanımdan hareketle çevre hakkının konusunun çevrenin HAVA, SU, TOPRAK, FLORA ve Faunanın korunması ve korunmamış olan çevrenin olması gereken (Doğal) haline kavuşturulması için gerekli önlemlerin alınması olduğunu söyleyebiliriz....”