CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz: Birçok veriyi sunan TÜİK' e güven her geçen gün azalıyor
.Açıklanan işsizlik rakamlarına da, enflasyon rakamlarına da kimse inanmıyor.
Kurumların saygınlığı ve güvenilirliği, görevlerini şeffaf, doğru, ilkeli şekilde yapmaları sayesinde sağlanır.
Salgının Mart’ta başlayıp şiddetlendiği ilk dalgada Nisan - Haziran dönemi ekonomik kapanma ve daralmanın en üst düzeye çıktığı dönemdi. İkinci çeyrek büyüme hızı bu çerçevede eksi yüzde 9,9 olarak açıklandı. Bu hepimizin beklediği bir sonuçtu. Ancak aynı dönemde, TÜİK yine işsizliğin azaldığını ve yüzde 12,9 olduğunu açıklamıştı!
30 Kasım’da açıklanan 3.Çeyrek büyüme hızı verisinde ise bu kez tüm tahminleri ve beklentileri aşan bir büyüme hızı yüzde 6,7 olarak açıklandı. Yani Temmuz-Ağustos-Eylül dönemini kapsayan üç aylık dönemdeki büyüme oranı adeta rekor kırmıştı.
En temel ekonomi ilkesi, yüksek büyümenin yaşandığı dönemde işsizliğin de azalması iken, TÜİK’in söz konusu 3. Çeyrekte açıkladığı işsizlik oranı yükselmiş ve yüzde 13,2 olmuştu! Yani yüzde 9,9 eksi büyüme yaşanan ikinci çeyrekte işsizlik yüzde 12,9 iken, yüzde 6,7 büyüme yaşanan üçüncü çeyrekte işsizlik azalacağına artmış ve yüzde 13,2’ye yükselmiş! O zaman açıklanan üçüncü çeyrek büyüme hızı verisinin doğru hesaplanıp hesaplanmadığı sorgulanmalıdır!
Şimdi salgının yeniden ikinci dalgayla pik yaptığı, ekonominin hızla daraldığı bir 4. Çeyrek sürecinin sonlarına gelinirken, tüm dünyanın aksine Türkiye’de işsizlik azalıyor. Bu da TÜİK açısından sorgulamaları, verilerin güvenilirliği tartışmalarını beraberinde getiriyor.
Bu açıdan TOBB-ETÜ Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi’nin (SPM) verisine dikkat çekmek isterim. Son dönemde iktidarın yan kuruluşuna dönüşen TOBB yönetiminin dışında Ekonomi Teknoloji Üniversitesi’ndeki (ETÜ) bilim insanları en azından gerçeklerin üzerini örtmek yerine doğrusunu ortaya koymak yönünde çaba gösteriyor.
TOBB-ETÜ SPM, 2 Aralık’ta yaptığı açıklamada TÜİK’ in 10 Aralık’ta işsizlik oranını yüzde 12,7 olarak açıklayacağı tahmininde bulunmuştu. SPM’ nin kendi geliştirdiği hesaplama yöntemine göre ise geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 23,1! Açıkladığı yüzde 12,7’ye inen resmi işsizlik verisinin yaklaşık 11 puan üzerinde. Çalışma çağındaki 62,8 milyon nüfusun 14 milyonu işsiz!