2021 yılını, elektrik ve doğalgaza yapılan zamlarla karşıladık. Patlıcanın fiyatı da aralık ayında yarı yarıya yükseldi. Yumurtanın kolisi 30 liraya dayanırken, Ayçiçek yağının fiyatı da iki kat arttı.
Hükümet, Türkiye’nin tarım ülkesi olduğuna vurgu yapıp, “dünyayı doyuran ülke, dünyanın lider ülkesi olacak” açıklamaları yaparken; Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bu yıl ilk defa Malatya’da kayısı alacığı duyuruldu.
Ancak üreticinin önüne koyduğu yüzde 18 nem oranı, yüzde 5 kükürt oranı, Ticaret odası kaydı olması, istedikleri bankaya hesap açılması gibi şartlar üreticinin kayısısını TMO’ya satmasının önünde engel. Bu durum kayısı üreticisini destekleme değil yine tüccarın insafına terk etmektir. Üretici ürününü değerinde satarsa hem borcunu öder, hem de yeniden üretir.
Malatya’da sadece gıda, elektrik, doğalgaz gibi temel ihtiyaçlara zam yapılmadı. Üretici köylülerin her türlü tarım girdileri de zamlandı. Doğanşehir’den, Akçadağ’a, Yazıhan’dan, Kale’ye bütün ilçelerimizde üretici köylüler tarım girdilerini karşılayabilmek için Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatif’inden çektikleri kredilerin kat be kat artan faiz nedeni ile ödeyemeyince traktörleri, tarlaları icralık oldu ve ellerinden gitti.
Hükümetin Yakın zamanda çıkardığı borçların yapılandırması yasasında üretici köylü yararlandırılmamış. Öte yanda; çiftçinin ’kara gün dostu’ olarak adlandırılan Ziraat Bankası çiftçinin borcunu ertelemezken Virgin Adalar’ındaki Çukurova Grubu’nun Turkcell A.Ş.deki hisselerinin devamı için 1,6 Milyar dolar kredi açmış. Sayıştay raporlarına göre şirketin aldığı borcun geri ödemesi hala yapılmamıştır. Alınan krediler patronlara kıyak, emekçiye katlanan faiz ve icraya dönüşmüştür.
Ülke genelinde ise elektriğe yüzde 6, doğalgaza yüzde 1,otoyol ve köprülere yüzde 26, değerli kâğıt, noter ve motorlu taşıtlar vergisine yüzde 9.11 zam geldi.
Yapılan zamlarla birlikte asgari ücret ve memur ücretlerindeki artış, henüz maaşlara yansımadan erimiş oldu. Patronların milyarlarca liralık vergisini silen, sermayeye teşvik yağdıranlar mesele emekçiler olunca kaşıkla verdiğini kepçeyle geri alıyor. İşçilerin alın terini sömüren patronlara ödül üzerine ödül verenler, halka kuru ekmeği bile fazla görüyor.
Pandemiyle birlikte işyerlerini kapatmak zorunda kalan binlerce esnaf ya iflas etti ya da iflasın eşiğinde.
Dükkan kiralarını ödeyemez duruma geldiler. Hükümet gelen tepkileri kırmak için göstermelik olarak büyük şehirlerde 750TL diğer şehirlerde 500 TL olmak üzere 3 aya mahsus kira yardımı yapacağını açıkladı. Bu açıklamalar esnafın aklıyla alay etmekten öteye gidemez.
Bizlere kuru ekmeği fazla görenlere sesleniyoruz;
• Tüketim mallarına yapılan zamlar derhal geri alınsın
• Asgari ücret başta olmak üzere tüm işçi ücretlerine ek zam yapılsın, asgari ücret vergiden muaf tutulsun.
• Kredi faizleri silinip anapara yapılandırılsın. Öğrencilerin KYK borçları silinsin.
• İcralık üreticilerin traktörleri ve tarlaları üzerindeki rehinler kaldırılsın. Üretici köylülerin destekleri güncellenerek arttırılsın.
• Pandemi sürecinde zarar gören esnafların zararları karşılansın.
Sermayenin ve AKP iktidarının yeni ‘kemer sıkma’ politikalarına karşı emekçi halkımızı birleşmeye ve mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz.
Şerif DEMİREL
Emek Partisi Malatyaİl Başkanı