Tüm Köy-Sen Malatya Şube Başkanı Ali Gürel yazılı bir açıklama yaparak son zamanlardaki zamları eleştirdi
Zamlar üretici köylüyü perişan etti. Tarım Kredi Kooperatifi’nde ve Ziraat Bankası’ndan çektikleri kredilerin faizlerinin yüksek olmasından dolayı icralık olan üretici köylüler, tarım girdilerine gelen son zamlarla şok oldular.
Başta gübre, mazot, yem vb. tarım girdilerine yapılan son zamlarla birlikte tarım ve hayvancılık yapılamaz duruma geldi. Örneğin son bir yılda ithalata bağlı gübre fiyatları %90’a yakın zamlandı. Çiftçinin en çok kullandığı beş gübre çeşidine son bir yıldaki fiyat artışı %53 ile %87 arasında gerçekleşti. Örneğin 20 Ocak 2020’de bir ton ÜRE 1650 TL iken 21 Ocak 2020’de %82 artarak 3000 TL düzeyinde seyrediyor.
Geçen yıl 950 TL civarında olan amonyum sülfat %74’lük bir artışla şimdilerde 1650 TL seviyesine çıktı. DAP gübresi ise son bir yılda %87’lik bir artışla tonu 1850 TL den 3440 TL ye yükseldi. 15-15-15 taban gübresinde de önemli artış oldu.
Geçen yıl 1700 TL olan bir ton gübre %53 artarak 2600 TL ye dayandı. 20-20 taban gübresinde de tablo çok farklı değil. Geçen yılın başlarında 1580 TL düzeyinde olan taban gübresi son bir yılda %55 artarak 2450 TL oldu. En son Yem fiyatları % 25 arttı.Üretici köylüler hayvanlarına yem yetiştiremedikleri için satmak zorunda kalıyorlar.
Cumhurbaşkanı gübrede yüzde yüz destek zammı yaptıklarını söyledi. Bu da bir aldatmacadır. Çünkü hektar başı 4 TL veya dönüm başı 8 TL yardımın 16 TL ye çıkması gübreye yapılan zamların %20’sini karşılamaktadır. Üretici çiftçi yine %80 pahalı gübre almaktadır.
Ayrıca bu fiyatların kurdan kaynaklandığını söyleyen yetkililer, dolardaki düşüşü neden gübre ve diğer tarım girdilerinin fiyatlarına yansıtmıyorlar. Yetkililer, tarımsal girdi fiyatlarının 2020 Kasım ayı itibarıyla en fazla %15,35 arttığını açıklarken, gübreye gelen %87’lik zammı nasıl izah edecekler.
Un ve muz gibi ürünlerin, ticaretini incelemeye alan Rekabet Kurulu; gübre, mazot, yemdeki artışları neden incelemiyor. Gübredeki bu anormal fiyat artışları tarımsal verimliliği, rekabeti ve sonuçta tüketici fiyatlarını olumsuz etkiliyor.
Buradan Cumhurbaşkanı’na ve hükümete bir çağrı yapıyoruz: Gıda enflasyonu ile en iyi mücadele tarımda dışa bağımlılığı kaldırmak, çiftçimize ucuz girdi sağlamak, üretim planlamasıyla daha fazla üretim sağlamak, verimliliği arttırmak ve pazarlama zincirinin aksayan yönlerini düzeltmektir.
Tarım politikalarındaki serbest piyasacılık ve ithalata bağımlılık bizi una, samana, patatese, makarnaya muhtaç hale getirdi. Sorunların çözümü başta üretici köylüler olmak üzere, onların kuruluşları ve diğer tüm paydaşlarla birlikte ele alınıp karar verilmelidir. Sendikamız Tüm Köy Sen olarak, üretici köylülerimizi bu fahiş zamlara karşı seslerini yükseltmeye ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. “ DEDİ