Malatya'da kahvehane işletmecileri durumlarını anlattı:
İş yapamıyoruz şu an ki durumumuz düşünün ki Mezarlığı açtık ama ölü gömmek yasak, işte bunun gibi diyen kahveci esnaflarına bir dokunuldu bin dert dinlendi.
Malatya'da konuştuğumuz kahvehane esnafı iş yapamaz durumda olduklarını söyleyerek “Devlet neden bize sahip çıkmıyor?” diye sordu.
Pandemi kısıtlamaları kapsamında bir süredir kapalı olan kahvehaneler açıldı ancak oyun yasağından kaynaklı iş yapamaz durumda. Evrensel’e konuşan esnaf, “Devlet neden bize sahip çıkmıyor?” diye sordu.
Malatya Kahveciler Esnaf Odasından edindiğimiz bilgilere göre; bu odanın toplam üye sayısı 862. Bunlardan 270’i kahve işletmecisi geri kalanlarsa çay ocağı işletmecisi. Kahvelere getirilen oyun yasağından kaynaklı yaklaşık 200 kahve işletmecisi dükkânını açamıyor.
Pandemi döneminde basit usulle yardım alabilen kahve işletmecisi sayısı yaklaşık 100. 3 ay boyunca 750’şer TL kira bedeli ve 1000’er TL yardım edildi. Vergiye tabii olan kahve işletmecileri ise yardım alamadı.
Malatya’daki kahve işletmecileri ile konuştuk.
"NEDEN DEVLET BANA SAHİP ÇIKMIYOR?"
2 çocuk babası Kahveci Ali, pandemide kahvesi kapandığı için kızına üniversite için tercih yaptırmadığını söyledi. Kahvehanelere getirilen kısıtlamadan şikâyetçi olan Ali, “Geçen gün AVM’ye gittim. İnsanlar üst üste biniyordu adeta” dedi.
Pandemi yardımı olarak 1500 TL aldığını belirten Ali, “6 yıldır kahve işletiyorum. 20 yıl da başka bir yerde işletmecilik yaptım. 26 yıldır ben bu devlete vergimi veriyorum, elemanlarımın sigortasını, primini veriyorum.
Neden devlet bana sahip çıkmıyor? Yardım olarak toplam 1500 TL aldım. Yeterli mi sizce? Benim kiram burada aylık 5 bin TL. Ben yıllık 60 bin TL kira veriyorum” diye konuştu.
"BU İŞSİZLİĞE NASIL BİR ÇARE BULUNACAK?"
Kahve İşletmecisi Murat ise, bir senedir kapalı olduklarını söyledi. Pandemide devletten verilen yardımın dertlerine derman olmadığını dile getiren Murat, çalışan 4 kişiyi işten çıkarmak zorunda kaldığını belirterek, “Hepsi işsiz şu anda. Onlar da mağdur. Bizim ufak tefek en azından bir emekli maaşımız var, onların o da yok” dedi.
Kahvelerde oyun yasağının sürmesinden dolayı akşama kadar boş boş oturduklarını söyleyen Murat, “Çevremde 2 büyük kahvenin kapandığına şahit oldum. Oralarda en az 7-8 insan çalışıyordu. Şimdi onların hepsi boştalar. Ne yapsın, nereye gitsinler, bu işsizliğe nasıl bir çare bulunacak?” diye sordu.
"FORMALİTEDEN AÇIĞIZ"
Kahveci Hasan ise, “Yardım almak yerine 8 bin TL vergi ödedik” dedi. Sadece 3 ay boyunca 750’şer TL yardım yapıldığını belirten Hasan, “Pandemi öncesinde 6 kişi çalıştırıyorduk. Şu an çalışanımız yok.
İşten çıkarmak zorunda kaldık. Gelirimiz olmadığı için maaşlarını ödeyemiyorduk. Şu an hiç iş yapamıyoruz. Kahvehaneler formalite olarak açık. Şu an açık olmasına rağmen oyun yasak olduğundan insanlar gelmiyor.
Mezarlığı açtık ama ölü gömmek yasak, işte bunun gibi durumumuz” dedi.