ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

“Malatya'nın neredeyse tüm ilçelerinde maden arama çalışmalarıyla ………….Doğa tahrip ediliyor!”

 

25 Mayıs 2021 19:07
“Malatya'nın neredeyse tüm ilçelerinde maden arama çalışmalarıyla   ………….Doğa tahrip ediliyor!”

 

 

                İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Malatya’da sürdürülen maden arama çalışmalarına ilişkin Çevre ve Şehircilik, Enerji ve Tabi Kaynaklar ve Kültür ve Turizm Bakanlıklarına soru önergesi verdi.

               Oya Ersoy; Malatya’nın neredeyse tüm illeri için maden arama ruhsatı verilmesine ilişkin üç bakanlığa soru önergesi verdi. Ersoy; Malatya’da demir, gümüş, siyanürlü altın arama ruhsatları verildiğini, Hekimhan, Arguvan, Arapgir, Kuluncak, Yeşilyurt, Doğanşehir, Akçadağ başta olmak üzere neredeyse tüm ilçelerinde yeni maden aramaları, mermer ocakları, taş ocakları, kireç kuyuları, kömür ocakları açılması planlandığını ifade etti. Ersoy; maden şirketlerinin neredeyse tüm ilçelerde niyetlendiği maden arama çalışmalarının Malatya’nın tarım alanlarını, doğasını, havasını ve suyunu yok edeceğini ve kirleteceğini belirtti.

 

Maden arama çalışmaları tarım ürünlerini ve doğayı tahrip edecek

 

                    Neredeyse 10 yıllık süreci kapsayacak olan maden çalışmalarının, kireç taşı, mermer ocakları, meraların satışı, HES’ler, çimento üretim ocakları gibi çalışmalarının yörenin havasını, suyunu, toprağını kirleteceği, doğal yaşamı ve tarihi kültürel yapıları yok edeceği önerge metninde yer aldı.

                 Ersoy; Malatya’nın en önemli ürünleri arasında olan kayısı, ceviz, alıç ve armut gibi ürünlerin doğal ürün olmaz özelliğini kaybedeceğini, Malatya’da bulunan 354’ü endemik olmak üzere 1890 bitki türü de yapılacak çalışmalardan etkileneceğini dile getirdi.

 

Depremin yarattığı yıkım artacak

 

              Ersoy; Doğa savunucuları ve bilim insanlarının da Malatya, Elazığ, Erzincan ve Bingöl illerinin deprem kuşağından yer alması sebebiyle maden arama çalışmaları ile bölgenin daha büyük bir tehdit altında olmasına sebep olacağına ilişkin endişeler taşıdığını dile getirdi.

 

Birinci derece sit alanında maden çalışması

 

               Malatya Arguvan’da Ağustos ayında başlanan maden işaretleme çalışmalarında, ruhsatlı bölgenin alanına giren Yoncalı köylerinde altın arama çalışmaları devam etmektedir.

               Ersoy; Yoncalı’da bulunan Kaya Mezarları ise 2018 yılında alınan karar ile birinci derece sit alanı ilan edildiği halde bu bölgede çalışmaların yürütüldüğünü vurguladı.

 

Ersoy Bakanlıklara şu soruları yöneltti:

 

Son on yılda Malatya’nın hangi ilçe ve beldelerinde maden arama ruhsatı verilmiştir?

                  Malatya’da verilen maden arama ruhsatları Malatya ilinin yüz ölçümünün ne kadarlık bir alanını oluşturmaktadır?

Malatya’da maden arama ruhsatı verilen şirketler hangileridir?

              Yapılacak maden çalışmaları için hazırlanan ÇED raporlarında endemik bitki ve hayvan türlerinin zarar göreceğine ilişkin görüşler yer almakta mıdır?

                  Arguvan Yoncalı’da birinci derece sit alanı ilan edilen Kaya Mezarlarının bulunduğu bölgede maden arama çalışması yapılmakta mıdır? Maden arama şirketi bu bölgede çalışma yapıyor ise Bakanlığınız ilgili şirkete cezai işlem uygulayacak mıdır?

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.