Malatya çevre platformu Hekimhan temsilciliği Hekimhan’da basın açıklaması
Malatya çevre platformu Hekimhan temsilciliği Hekimhan köylerinde basın açıklaması yaparak önce bölgemize sonra Malatyamıza ve genel anlamda da Tüm Türkiyede ki her türlü çevre doğa ve yaşam alanlarına sahip çıkacaklarını belirttiler.
Konu ile ilgili çevre platformu Hekimhan temsilciliğinin yaptığı basın açıklamasında “ Ülkemiz; ekonomik, sosyal ve siyasal olarak en karanlık dönemlerinden birini yaşamaktadır. Bizlerin bildiği ve her zaman söylediğimiz ancak kamuoyunun pek de inanmadığı çete-mafya ve onların bağlantıları, aralarındaki çıkar ilişkileri bittiği için birer birer ortaya dökülmeye başladı....
Başka bir olumsuzluğun yaşandığı alan da; doğa, çevre ve yaşam alanlarının rant uğruna yabancı şirketler ve onların işbirlikçisi bilindik 5-6 yerli şirkete talan ettirilmesidir.
Bu uygulamalara bakıldığında, doğanın ve yaşam alanlarımızın tahrip edilmesine ilişkin bütün kararlar siyasiler tarafından verilip, uygulanmaktadır.
Durum böyle olunca, sosyal, siyasal, ekonomik yıkımlara karşı nasıl mücadele ediyorsak; yaşam alanlarımızın, doğamızın ve çevrenin talan edilmesine de aynı bilinçle karşı çıkmalıyız...
Malatya'daki doğa çevre ve yaşam alanlarının tahribatına karşı mücadele yürütmek için yaklaşık dokuz ay gibi kısa süre önce oluşturulan MALATYA ÇEVRE PLATFORMU; Hekimhan, Arguvan,
Pütürge İlçe Temsilciliklerini de bu sürede oluşturdu.
Aynı dönemde, kamuoyu oluşturma ve Malatya'daki Çevre mücadelesine katkı sunmak ve dayanışma göstermek için; İstanbul, İzmir, Ankara, Mersin, Antalya, Düzce, Antakya ve Bursa İl Temsilcilikleri de (Komisyon) oluşturuldu...
Yine Malatya Çevre Platformu Yürütme Kurulu; Arguvan'da sondajlar önünde yapılan 2 açıklamada, Doğanşehir Dedeyazı Köyünde taşocakları ve Çığlık Köyü çevre eyleminde yöre halkının yanında olmuştur.
Pütürge'de yapılmak istenen ve 4 köyün arazilerinin yok olacağı baraj için mücadele yürüten Pütürge Temsilciliğinin mücadelesi desteklenmiştir...
Malatya'nın ilçelerinde ve köylerinde; yeni maden aramaları, sondaj kuyuları vurulması, kum, taş ve mermer ocaklarının açılması, HES'ler yapılması için ruhsatların verilmesi ciddi bir ekolojik sorun yaşanacağını bizlere göstermektedir.
Nedir bu sorunlar?
Hava, su, toprak kirliliğinden iklim değişimine, çölleşmeden, tür kayıplarına, arazi değişiminden, su döngüsündeki değişime ve ozon tabakasının incelmesine kadar pek çok ekolojik sorun sayabiliriz.
Hekimhan’ımızın yeraltı zenginliklerine göz dikmiş yabancı şirketler ve onların yerli işbirlikçileri, para hırsı uğruna; Hekimhan'ın kayısı, ceviz, dut, elma, armut, alıç gibi önemli geçim kaynaklarını, hayvancılığı, yeraltı ve yerüstü sularını, (Kuruçay, Doyran Çayı) Dipsiz Göl, Girmana Kanyonu yok edilmekte.,
Bunlarla birlikte Hasan çelebi Ilıca ve çok nadir bulunan endemik bitkilerinin, nesli tükenmek üzere olan doğal hayvanların bulunduğu Yama Dağları gibi tarihi, kültürel ve doğa güzelliklerimizi de yok edecekler.
Bölge toprağının yapısında bulunan ASBEST kaynaklı; Hekimhan Kanseri olarak da bilinen hastalıktan, bir çok aile büyüklerimizi ve yakınımızı kaybetmişken, yeni madenlerde, siyanürle ve sülfürik asit kullanılarak altın aramaları sonucu;
"YENİ KANSER HASTALIKLARI VE YENİ ÖLÜMLERLE" yüz yüze gelinecektir.
İşte bütün bunları yaşamamak için; doğamızı, çevremizi ve yaşam alanlarımızı
TALAN ETMELERİNE HEP BERABER DUR DİYELİM!...
Şu gerçeği de unutmayalım: "Kapitalizm, gölgesini satmayacağı ağaca su vermez."
Hekimhan'ın belirli yerlerinde yaygın maden çalışmaları devam etmektedir. Bu çalışmalar kontrolsüz, denetimsiz, hoyratça yapılmaktadır. Hekimhan'ın
Güvenç, Çulhalı, Boğazgören, Beykent, Hacılar, Deveci, Budaklı hatta ilçe merkezini etkileyen
Kolin Maden Şirketinin sahaları ve fabrikası var.
Bu fabrika (Karakısık Peletleme Fabrikası) çalıştığı zaman, çevreye bıraktığı toz bulutlarının insanına verdiği zararları, o yörede yaşayan herkes görmekte ve olumsuz etkilenmektedir.
Biz bu yörenin insanları ve çevreciler olarak; yöremizin işsizlik, yoksulluk sorununu çok iyi anlıyoruz. Bunun çözümünün de, madenlerde kalifiye olmayan alanlarda çalıştırılacak 200-300 işçi ile çözüleceğine inanmıyoruz. Çünkü bu şirketler tekniğin bu kadar geliştiği bir dönemde tüm kalifiye elemanları yanlarında getirmektedirler.
Bu şirketler yaklaşık 20 yıldır Türkiye'nin başka yörelerinde; Bergama'da, kazdağları'nda, Fatsa'da, Artvin'de Erzincan İliç'te Karadeniz'in derelerinde ve en son olarak Rize İkizdere'de hepimiz yaşayarak gördük ki; onlar yer altındaki zenginliklerimizi istiyorlar.
O zenginlikleri ilçemizden çıkarıp alıp götürüp kendi paralarına yeni paralar katacaklar. Çöpünü, tozunu, pisliğini ve hastalıklarını da yöre insanına bırakacaklar.
Onun için; madenler açılacak, 3000 işçi çalışacak, köylerinize yol yapacağız, su getireceğiz... vb yalanlarına kanmayın. Bu şirketler bu vaatleri kara propaganda olarak kullanıyorlar. Türkiye'nin başka yerlerinde de bu vaatlerde bulundular. Ancak yörede ayakları tuttuktan sonra, bu vaatlerin hiçbirini yerine getirmediler.
Eğer bu şirketler, onların destekçileri ve siyasal iktidar yöre halkının işsizliğini ortadan kaldırmak istiyorsa; buradan onlara açık çağrıda bulunuyoruz:
1. Doğaya ve yaşam alanlarımıza zarar vermeyecek küçük ölçekli işletmeler kurun.
2. Hayvancılık ve tarım alanında doğal üretim kooperatifleri kurarak, yöre halkının hayvancılık ve tarımını teşvik ederek, iş istihdamı yaratın.
3. Tek tek köylerde üreticilerin kendi başlarına kurdukları işletmeleri destekleyin, teşvik edin. Faizsiz, uzun ödemeli krediler verin. O işletmeler büyüsün ve Hekimhan'a yeni iş olanakları sağlansın..
Bu maden şirketlerinin destekçilerine soruyoruz:
Yukarıda saydığımız iş ve işletmeler yapılarak Hekimhan'ın işsizliği giderilecekken, daha ucuza doğayı çevreyi koruyacak bu işler yapılmıyor da, niçin Kanada, Fransız, ABD, İngiliz, Hollanda şirketleri ve onların Türkiye'deki iş birlikçisi bilindik şirketlerin kasasını doldurmaları yönünde hareket ediyorsunuz?
Hekimhan halkının yararına olmayacak seçimler yapmaktan vazgeçin!
Önümüzdeki günlerde Malatya'nın tümünde yeni maden aramaları, taş ve mermer ocakları açılması, sondajlar vurulması, HES'ler, JES'ler yapılması adı altında çevre talanları yaşanacaktır.
Bu talana karşı durabilmek için tüm ilçelerde maden ve sondaj çalışmaları önünde eylemler yaparak, kamuyounu ve yöre halkını aydınlatmak gerektiğine inanıyoruz.
Onun için de bugün buradayız...
5 HAZİRAN 2021 tarihinde 'MALATYA ÇEVRE PLATFORMU' Olarak Malatya Merkez POSTANESİ önünde saat 13.00 te buluşup basın açıklaması ile Vahşi Madenciliğe karşı olduğumuzu açıklayıp tepkimizi dile getireceğiz. Tüm Malatya Halkını bu etkinliğimize katılmaya ve bizlere destek olmaya davet ediyoruz.
Malatya topraklarının üstü ALTINDAN daha değerlidir.
Bugün için değil, GELECEĞİMİZ İÇİN mücadele ediyoruz.
Bu ve buna benzer tüm projeler, yerli ve yabancı maden lobilerinin kasalarını doldurma projeleridir. Yöre halkının sağlığını ve geleceğini çalma projeleridir.
BUNA ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ!
MALATYA ÇEVRE PLATFORMU
HEKİMHAN TEMSİLCİLİĞI