ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Başkan güder: “arslan tepe höyüğümüz, UNESCO dünya kültür mirası kalıcı Listesi’ne girme kararı hayırlı olsun” BAŞKAN GÜDER: “2019 YILINDAN BU YANA ÇOK CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPTIK”

 

27 Temmuz 2021 19:32
Başkan güder: “arslan tepe höyüğümüz, UNESCO dünya kültür mirası kalıcı Listesi’ne girme kararı hayırlı olsun”    BAŞKAN GÜDER: “2019 YILINDAN BU YANA ÇOK CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPTIK”

 

 

              Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Anadolu’nun en eski şehir devletinin kurulduğu Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne girmesi kararını değerlendirdi. Başkan Güder, “UNESCO Dünya Miras Komitesinin kararı, Türkiye’ye, Malatya’ya ve Battalgazi’mize hayırlı olsun” dedi.

               Çin’in ev sahipliğinde online (çevrimiçi) olarak gerçekleştirilen UNESCO 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında, Anadolu’nun en eski şehir devletinin kurulduğu Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne girmesine karar verildi.

             Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Malatya Valisi Aydın Baruş, ile birlikte duvarlarına renkli figürler işlenmiş kerpiçten sarayı, 5 bin 500 yıllık geçmişe sahip tapınağı, ilk kılıç ve mızraklarıyla tarih kitaplarını değiştiren Arslantepe Höyüğü’nde, UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne alınma kararını değerlendirdi.

             UNESCO Dünya Miras Komitesinin aldığı kararı büyük bir mutluluk ile karşıladıklarının altını çizen Başkan Güder, “Battalgazi ve Malatya olarak ayrı bir sevinç içindeyiz. Türkiye’ye, Malatya’ya ve Battalgazi’ye hayırlı olsun” dedi.

 

ADAYLIK DOSYASI BATTALGAZİ BELEDİYESİ TARAFINDAN SUNULMUŞTU

 

              UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası geçici listesinde bulunan Arslan tepe Höyüğünde tüm alan çalışmaları (Dünya Miras komitesince belirlenen kriterler mimari, tarihi, estetik ve kültürel, ekonomik, sosyal, sembolik, felsefi), 2016 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Battalgazi Belediyesi arasında yapılan protokol ile adaylık dosyası, Battalgazi Belediyesi tarafından tamamlanarak, 2019 yılında Dünya Miras Komitesine sunulmuştu.

 

BAŞKAN GÜDER: “2019 YILINDAN BU YANA ÇOK CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPTIK”

 

                Türkiye'nin bir kültür varlığı daha dünya mirası olduğunun altını çizen Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, “Bugün Battalgazi ve Malatya olarak ayrı bir sevinç içindeyiz.

             Battalgazi ilçemizdeki Arslan tepe Höyüğü, 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla Türkiye'nin 19'uncu varlığı olarak UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne kaydedildi. Verilen bu karar Malatya’da bayram havası yaratmış oldu.

              1930 yılında Fransız ekip tarafından kazıları başlayan Arslan tepe Höyüğü, 2014 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası geçici listesine alınmıştı. 2014 yılında bu yana Arslan tepe Höyüğü’nün kalıcı listeye dahil edilmesi konusunda Battalgazi Belediyesi ve tüm paydaşlarımız ile birlikte görevimizi layıkıyla yerine getirdiğimizi düşünüyorum.

                 2019 yılında UNESCO değerlendirmesine rapor hazırlamak için ICOMOS adına Portekiz’den Malatya’ya gelen uzmanlarla birlikte son çalışmalarımızı yürüttük. 2016 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile Battalgazi Belediyemiz arasında yapılan protokol ile tüm alan çalışmaları tamamlanarak, adaylık dosyasını 2019 yılında Dünya Miras Komitesine sunduk.

                Battalgazi Belediyesi ve paydaşlarımızla çok ciddi çalışmalar yaptık. Çok şükür yapmış olduğumuz çalışmaların meyvesini aldık.

                 Türkiye'nin bir kültür varlığı daha dünya mirası oldu. UNESCO Dünya Miras Komitesinin kararı Türkiye’ye, Malatya’mıza ve Battalgazi’mize hayırlı olsun.

              Emeği geçen Kültür ve Turizm Bakanımız başta olmak üzere Malatya Valimize, Milletvekillerimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Kültür ve Turizm İl Müdürümüze teşekkür ediyorum” dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.