Yeşilyurt İlçesi Görgü (Cafana) Mahallesi'nde yapılması düşünülen Çinko Çimento ve Beton Sanayi Ticaret A.Ş. tarafından "86469 ruhsat numaralı (ER:3335631) Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme tesisi projesinin yapılması planlanmaktadır.
Malatya çevre ve şehircilik il müdürlüğü görevlisi şube müdürü Ömer uzunoglu başkanlığında bir heyet bölge halkı ile Görgü, ikizler, Seyituşağı Köylüleri bölgelerine yapılmak istenen çimento fabrikasına ile ilgili görüş alışverişi yapmak üzere geldiklerini belirtti.
Toplantı yaparak bölgelerine yapılması düşünülen taş ocakları ve çimento fabrikası ile ilgili görüş alış verişi yapılmasını düşünmüşler ki Ankara asfaltı üzerinde ki bi düğün salonunda genel bir toplantı düzenlemiştir
Bu konuşma esnasında yöre halkı ayaklanarak sesini biraz da olsun yükselterek “Yapılacak fabrikaya taş ocaklarına ciddi manada karşı çıkarak gerekirse geleceğimiz olan çocuklarımız için doğarız için dağdaki canlılarımız börtü böcekler için temiz havamızı kirletmemek kirletilmemesi için hep birlikte araçların gereçlerin altına yatarız bin canımızı feda eder engel oluruz.”
Toplantının yapılacağı düğün salonun önünde ve etrafında sıkı bir jandarma tedbirleri gözden kaçmamaktaydı.
Ancak bu toplantı basına haber verilmeden konuşmacıların konuştuklarını kayıt altına alacak cihaz dahi getirilmeden kulaktan duyma konuşmacılardan ziyade kendilerinin düşüncelerini orada herhangi bir kâğıda yazarak sözüm ona tutanak zabıt tutmuşlardır.
O tutanaklar asıl vatandaşların değil görevli memurun düşünceleridir çünkü ses alma cihazı olmadığından kendisi konuşulanları dahi anlamadan yazmıştır. Özellikle Gazeteci olarak tutanak şekline şahit oldum bir nüsha istedim veremeyiz dediler.
Toplantı çok hararetli bir ortamda başlamış salonda bulunan köylüler hep bir ağızdan " Biz bu bölgede taş ocağı da fabrikada istemiyoruz " Diyerek konuşulacak başka bir şey yok diyerek kesin tavırlarını başta koydular.
Ancak daha sonra bazı hatırı sayılır yöre halkının önderlerinin ortamı yumuşatmaya çalışması ile köylüler konuşmuşlardır.
Her ne kadar lalettayin tutulsa da tutanaklar köylü ve yöre halkı gelen heyete bu işin olmayacağını olmaması gerektiğini altını kalın çizgilerle defalarca anlattılar ve bu konuda her anlamda kararlı olduklarını geri vites yapmayacakları da belirttiler.
Daha sonra heyetin Başkanı şube müdürü Ömer uzunoglu toplantının bittiğini bildirdi ve toplanan yöre halkı sessizce dağıldı.
Dışarıda özellikle 27 Antep plakalı minibüsler ve araçlar dikkati çekiyordu.
Yeşilyurt ilçesine bağlı Görgü, Seyitusagi, ikizler köyleri halkı bölgelerine havalarına sularına geleceklerine tarım alanlarına birlik beraberlik içerisinde demokrasi kuralları çerçevesinde hiç kimseye taviz vermeden sahip cıktılar
MALATYA CEVRE PLATFORMU BAŞKANI SEYFİ YÜCELİN ACIKLAMASINA GÖRE
ÇÜNKÜ
1. Etki alanı ÇED tte bahsedildiği kadar değil, onlarca kilometre çevredeki havayı da kirletecek bir proje. Hava kirlilik gi ÇED te yer almıyor.
2. Her patlatılan dinamit 3.2 şiddetinde sarsıntıya neden oluyor. Bu sarsıntılar su kaynakları ve tüm hayatı olumsuz etkiliyor.
3. Bu projeler ile şirketler zengin olurken halkımız tüm üretim güçlerini kaybediyor. Toprağın verimliliği yok edilen köylü mağdur ediliyor.
Bu ve benzeri nedenlerle şirket bu projeden vaz geçip geri adım atmalıdır. Bu geri adım hem halkımızın, hemde ülkemizin yararına olacaktır.