Cumhuriyetin ilk yıllarından 1980’lere kadar Ankara’da gazeteciliğinin merkezi, diğer bir ifadeyle Ankara’nın Babıâli’si olan Rüzgârlı Sokak’tan çıktığımız yolda, 43 yılı geride bırakmış bir örgüt olarak yürüyüşümüz devam ediyor.
1978 yılında, “Artık biricik demokratik meslek örgütümüzü yaratmak için birleşmek zamanı gelmiştir” şiarıyla kuruluş bildirimizi açıkladığımızda, Türkiye’de basına ve gazetecilere yönelik ‘kuşatma’yı kırma iradesini de ilan ediyorduk.
O irade, geride kalan yıllarda, toplumsal ölçekte yaşanan birçok gelişme ve dönüşüme, mesleğimize yönelik artan baskı ve saldırılara karşı sarsılmaz bir gazetecilik duruşu ve ekolüne dönüştü.
Kurucu Başkanımız Alaattin Orhan ile Mehmet Genç, Osman Z. Yüksel, Mehmet Öztoprak, Necmiye Aba, Alaattin Sevim ve Cengiz Kuşçuoğlu’nun temellerini attığı derneğimiz, bugün Türkiye genelinde 9 şube, 5 temsilcilik bünyesindeki 2 bine yaklaşan üyesiyle yürüttüğü çalışmalarla basın emekçilerinin dayanışma ve mücadelesinin ön cephesinde yer almakta.
Bugünlere kadar yürüttüğümüz hukuki mücadelelerden hazırladığımız raporlara, yaptığımız eylem ve faaliyetlere kadar her adımımızda gazetecilerin, Türkiye’deki basın özgürlüğü ve demokratik emek mücadelesinin temel bileşeni olması gerektiğini, olduğunu savunduk.
Bu mücadelede olmazsa olmaz çalışmalardan biri de süreli yayın çıkarmaktı. Bir dönem Genel Merkezimiz bünyesinde bülten, son yıllarda Bursa Şubemiz bünyesinde dergi formatında çıkan ‘ÇAĞDAŞ’ isimli yayınımızın, tekrar Genel Merkez bünyesine alınarak düzenli bir şekilde çıkarılması kararlaştırılmıştır.
Adını ‘ÇAĞDAŞ DERGİ’ olarak planladığımız dijital formatındaki yayınımız, Derneğimizin internet sitesi üzerinden yayımlanacak.
İlk 4 sayısı, 2022 yılının ilk üç ayında çıkacak ‘ÇAĞDAŞ DERGİ’ yle; basın özgürlüğü ve basın emekçilerinin mücadeleleri başta olmak üzere basına dair tüm gelişmelerin yansımasını, tartışılmasını ve sorgulanmasını amaçlamaktayız.
‘ÇAĞDAŞ DERGİ’ nin ilk dört sayısının her birinde bir dosya konusu işlenecek. Her sayıda ayrıca Genel Merkezi’miz bünyesinde aylık olarak hazırlanan ‘Medya İzlem Raporlarımızdan yansımalara ve başta siz değerli üyelerimiz olmak üzere akademisyen, gazeteci ve yazarlardan gelecek, basına dair konuların işlendiği yazılara yer vereceğiz.
Bu bağlamda ilk sayının dosya konusu, haber ve habercilikteki değişim ve dönüşümleri, meslekte tecrübeli gazetecilerin ve teknolojik olanakların hakim olduğu 21. Yüzyılda mesleğe adım atan genç gazetecilerin anlatımlarını kapsayacak “Biz Kimiz, Ne Yaparız!” olarak belirlendi. İkinci sayıda ‘Basın iş kolunda örgütlenme’, üçüncü sayıda ‘TRT-Kamu Yayıncılığı’, dördüncü sayıda da ‘Gazetecilik ve Etik’ başlıkları işlenecek.
Tercihen bu dosya konuları olmak üzere basına dair tüm konularda kaleme alacağınız görüş, analiz ve röportaj içerikli metinler, Yayın Kurulunun değerlendirmesinin ardından ÇAĞDAŞ DERGİ' de yer alabilecektir. Yazılar, [email protected] hesabı üzerinden ulaştırılabilecek.
Çağdaş Gazeteciler Derneği olarak; 43 yıl önce tüm zorluklara ve bedellere karşın basın özgürlüğü ve gazetecilerin emekçi dayanışması için kuşatmaları kırma iradesiyle çıktığımız yolda, sizleri, bugün büyük kısmı adeta teslim alınmış basın ve gazetecilerin özgürlüğü ve esaret altındaki halkın haber alma hakkının savunusu için ‘ÇAĞDAŞ DERGİ’ de buluşmaya çağırıyoruz.