Her yıl olduğu gibi 2012 de de 10 Ocak “ DAYANIŞMA GÜNÜ “ bazı ve bir takım etkinliklerle bazı kurum ve kuruluşlarca aslını ve özünü bilmeden kutlanılacak
Bizler Çağdaş gazeteciler derneği ve mensubu olarak “10 Ocak’ı, yaşanan sorunlar ve geri alınan haklar nedeniyle “Çalışan Gazeteciler Bayramı” değil “DAYANIŞMA GÜNÜ” olarak kutlanması lazım diyoruz ve öyle kutluyoruz.
Tüm meslektaşlarımın bu dayanışma gününü zevkle sevinçle kutluyorum.
Bu nedenle gazeteciler bayramı vs demek yanlıştır içeriğini boşaltmaktan başka bir şey değildir.
Meslektaşlarımız açısından böyle bir bayram olmadığı için böyle bir bayramdan da söz edemeyiz.
Hep tekrarladığımız gibi 10 Ocak’lar ve 24 Temmuz’lar bizim için bayram günü değil, dayanışma günleridir.
İktidarlar değişir demokrasi ve basın dahil her türlü özgürlüğü ne zaman ülkeye hakim kılarsak işte o zaman gazeteciler yaptıkları haberden dolayı söylediği sözden dolayı ne zaman ceza evine girmekten kurtulur özgürce görevini yaparsa o zaman Ancak 10 Ocak Çalışan Gazeteciler dayanışma günlerini gerçekten Basın Bayramı gibi gerçek anlamıyla kutlarız.
Bu arzu ve istekle gazeteciler bayramını içini doldurarak kutlayabileceğimiz günlere en kısa dönemde ulaşmayı diliyorum.”
10 OCAK’IN TARİHÇESİ ( Kısa ve Öz )
5953 sayılı basın çalışanlarının haklarını düzenleyen yasa, 10 Ocak 1961 tarihli 212 sayılı yasa ile getirilen değişikliklerle basın sektöründe çalışanların özlük haklarında çok önemli kazanımlar sağladı. Bu kazanımlar, dönemin Türkiye Gazeteciler Sendikası ve basın örgütleri tarafından “bayram” olarak kabullenildi.
Ne var ki, basın işverenleri yasayı protesto etti ve gazetelerini çıkarmama kararı aldı. 3 gün süre ile 5 büyük gazete, işverenlerin kararı ile yayınlanmadı.
Gazeteciler, okuru gazetesiz bırakmamak amacıyla Türkiye Gazeteciler Sendikası çatısı altında kenetlendiler ve “Basın” adı altında gazete yayınladılar.
Gazete yöneticisinden, üretimin her aşamasında görevli emekçiye kadar tüm basın çalışanlarının sendika çatısı altında kenetlenmeleri, gazete sahiplerinin direnişini kırdı. 212 sayılı yasa böylece yürürlüğe girdi ve yaygın uygulama alanı kazandı.
Ancak, özellikle 1990 sonrası dönemde ve basından medyaya dönüşüm sürecinde, sermayenin sektöre girmesiyle bu kazanımlar “uygulamada” tek tek elden çıktı.