Malatya Turgut Özal Üniversitesinde düzenlenen programa Malatya protokolü Türkiye Cumhuriyeti’nin 8’nci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın, vefatının 29. yıl dönümüdolayısıyla gerçekleştirilen anma etkinlikleri kapsamında düzenlenen törene katıldılar.
Turgut Özal Üniversitesinde düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti’nin 8’nci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ı anma programına Vali Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, İl Jandarma Alay Komutanı J.Alb. Ercan Altın, STK temsilcileri ile Öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Malatya Turgut Özal Üniversitesinin düzenlediği anma etkinliğinde ilk olarak Turgut Özal büstüne protokol tarafından karanfil bırakılmasının ardındanfuaye alanındaki sergi gezildi. Turgut Özal’ın fotoğrafları, kişisel eşyaları, kıyafetleri ve diğer kulanmış olduğu eşyalardan oluşan müze gezildi. Müze ziyareti akabinde Vali Aydın Baruş, Turgut Özal Defterini imzaladı.
Anma programının başlangıcında Turgut Özal'ın hayatını anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.
Anma etkinliğinde açılış konuşmasını yapan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut veBüyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın konuşmalarının ardından Vali Aydın Baruş, Malatya’nın yetiştirdiği en önemli devlet adamlarından Turgut Özal’ı rahmet ve minnetleyad ettiklerini ifade etti. “1927 yılında başlayan 1993’te sona eren 66 yıllık bir ömür. Bu ömür Türkiye’nin çok değişik ve sancılı dönemlerine şahitlik etmiş. En son 1980 darbesiyle içine kapanık bir ülke haline geldiği, insanların siyasete küstüğü bir ortamda Turgut Özal vatandaşın büyük bir teveccühünü alarak iktidara geldi.
Başbakan olduğu süre zarfında Türkiye’de çok büyük değişimler gerçekleştirdi. Bu değişimlerden belki de en önemlisi Türkiye’nin dünyayı tanımasıydı yani dünyaya açılmasıydı. Dış politikada bize dünyada neler olup bittiğini kavramadan ülkemizin içerisinde de sağlıklı bir yönetim sergilenemeyeceğini gösterdi.
Dünyayı çok iyi anlamamız gerektiğini, dünyadaki gelişmeleri çok iyi takip etmemiz gerektiğini ondan öğrendik. Serbest piyasa ekonomisine geçişle birlikte kapalı bir ekonomiden rekabetçi, dünya standartlarıyla yarışan ve kendi vatandaşı için de kaliteli ürünler üretebilen bir çizgiye kavuştu. Bu nedenle Türkiye olarak Turgut Özal’a çok şey borçluyuz.
Turgut Özal aynı zamanda bir hoşgörü insanıdır. Siyasete hoşgörüyü kazandırmış, birçok farklı düşünceyi bir araya getirmeyi başarmıştır. Siyasetçiler arasında da dengeli bir hoşgörü ortamı oluşturmuştur.
Bu ortam ile Türkiye’nin siyasi iklimi değişti. Artık vatandaş oyuna müracaat ederken Türkiye’nin geleceğine ilişkin fikirlerini ortaya koyma zorunluluğu da duydular. Dolayısıyla siyasete büyük bir vizyon kazandırdı. Bu vizyon ile Türkiye, onun açtığı yol çerçevesinde çok büyük adımlar attı.
Turgut Özal Malatya için çok değerli. Ne kadar hizmetler yaptığını biz kez daha takdir ediyoruz. 2018 yılında kurulan Malatya Turgut Özal Üniversitesi de bilim dünyasına, Türkiye ekonomisine, Türkiye’nin fikir yapısına güzel hizmetler edecek bir duruma geldi.
Turgut Özal’ın ismi sadece üniversitede yaşamıyor. İnönü Üniversitesine bağlı Tıp Merkezinde, okullarda, sağlık müesseselerinde, caddelerde ismi yaşıyor. Malatya insanı, O’nun yapmış olduğu hizmetleri asla unutmayacak” diyerek sözlerini tamamladı.