TMMOB ve bağlı meslek odalarının, Gezi Davası'nda çıkan karara karşı başlattıkları Adalet Nöbeti birinci ayını doldurdu. Meslek odaları: "Ülke yönetilemez hale geldi, adalet sağlanana kadar nöbetimiz devam edecek."
Gezi Davası'nda çıkan kararlara dair Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve bağlı meslek odaları tarafından başlatılan Adalet Nöbeti'ni bir ayda 1500 kişi ziyaret etti.
100'ü aşkın dernek, kurum ve örgüt ise nöbete katıldı.
Hepimiz oradaydık
Nöbetin birinci ayında bir araya gelerek basın açıklaması yapan meslek odaları: "Ülke yönetilemez hale geldi, adalet sağlanana kadar nöbetimiz devam edecek," dedi.
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, sürece ilişkin bilgilendirme yaparak şunları söyledi:
"25 Nisan Gezi Davası'nda hukuksuz tutuklamaların hemen ertesi günü başlayan Adalet Nöbetimiz bugün 1. ayını doldurmuş durumda, iki kez beraat etmiş arkadaşlarımız 25 Nisan'da 18'er yıl hapis cezası ile tutuklandılar.
Şu anda Silivri ve Bakırköy cezaevinde özgürlüklerinden mahrum bırakılmış durumdalar. Gezi bu ülkede tek adam rejimine karşı kentine, doğasına, yaşam alanlarına sahip çıkan insanların bütün bu baskıcı ortamlarla yaşam alanlarımızı şekillendirmeye çalışan iradeye karşı çıkışıydı ve hepimiz oradaydık."
İktidarın meydan okuması
Şehir Plancıları Odası Genel Sekreteri Ayhan Erdoğan, Gezi Davası'ndan çıkan kararın iktidar açısından bir meydan okuma olarak okunabileceğini söyleyerek ekledi:"Bu kararın mahkeme yapısını hatırlayalım.
Kendi partisinden milletvekili aday adayı olmuş bir hakim, o kadar yetenekli ki milletvekili adayı bile yapmamışlar. Kent hakkı, çevre koruma ve kamusal yarar üzerinde bir araya gelmiş milyonlarca insanın nezdinde böyle bir mahkeme yapısıyla arkadaşlarımızı tutukladılar."
Mimarlar Odası Genel Sekreteri Tores Dinçöz ise Türkiye'nin genelinde bir "yönetememe" hâli olduğunu vurgulayarak şu değerlendirmeleri yaptı:
"Haksız, uydurma bahanelerle bu tutukluluk devam ederken ilk defa yargılanan ve karar verilen bir noktada değiliz. Bundan önce de iki defa aynı suçlardan arkadaşlarımız yargılandı. Hepsinde de beraat etti.
Üçüncüsünde de kıymetlendirme denilen uydurma nedenlerle bu süreç başlatıldı. Buradaki adaletsizlikte arkadaşlarımız 18'er yıl hapis cezası aldı. Bu karara karşı direneceğiz. Bu konuda haklıyız, arkadaşlarımız oradan beraatla çıkacaklar."
25 Nisan'daki Gezi Davasında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Osman Kavala'ya hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi'ye ise bu suça yardımdan 18 yıl hapis cezası verdi.