Kurban, Hakka yaklaşmak diğer bir söylemle Hak rızası için insanlara iyilik etmektir. Genel olarak Anadolu’da bir söylem vardır “Kurbanların olayım” bir isteğin bir arzun var mı onu yerine getireyim demenin bir başka söylemi.
Yola kurban olmak yolun gereğini yerine getirmektir. Çünkü yolumuz cümleden uludur. “ Gönül kalsın yol kalmasın” ilkesi toplumda genel kabul görmüş uygulanması zorunlu olan bir ilkemizdir. Geçmiş yıllarda insanların en büyük ihtiyaçlarının başında yemek, yemek gelmekte idi.
Onun için Hayvanlar kesilip insanların en kısa yoldan karınlarını doyurma geleneği yaygın bir hal almış idi. Günümüzde ise insanların ihtiyaçları gün geçtik ce farklılıklar göstermektedir. En çok ihtiyaç duydukları şeyler farklılık göstererek artmaktadır.
Bir öğrenci okutmak bir kurbandır. Fakir yoksul insanların elektrik, su, kiralarını ödemek, yakacak, giyecek ihtiyaçlarını karşılamak birer kurbandır.
Pirimiz pir Sultan;
Kurban olam kalem tutan ellere kâtip arzuhalim yaz yâre böyle şekerler ezeyim şirin dillere kâtip arzu hali yaz yâre böyle
Bu deyişten de anlaşıldığı gibi sen ellerinle benim arzu isteklerimi yazıya döktün. O ellerinin ne gibi ihtiyaçları varsa onu yerine getireyim. (Kurbanın olayım)
Şah hatayi
Şah Hatayi edebilir mi her can kurbanın üzerine yürüdü erken tırnağı teşbih kanıda mercan on iki imamlara indi bu kurban.
Buradan da anlaşıldığı gibi iyilik etmek yol ulularımız başta olmak üzere tüm insanların görevi olmakla beraber, her can insanların ihtiyaç duydukları şeyleri yerine getiremez. Tüm iyilikler ve güzellikler üzerine kurulmuştur yolumuz.
Kurban bayramları bizlerin bir araya gelip sorun sıkıntı, problemlerimizi çözdüğümüz, küsülülerin barıştığı, dayanışma kültürümüzü en yüksek seviyeye getirdiğimiz günler olmalıdır. Sadece kendi et ihtiyacımızı karşılama adına hayvanları sağlıklı olmayan ortamlarda boğazlamak olmamalıdır.
Cem Sultan ERMİŞ
İnanç kurulu üyesi.