Malatya Cem evi ve Kültür Merkezi Temel Atma Töreni Yapıldı
Cumhuriyetçi Eğitim ve Kültür Merkezi Vakfı (CEM) Malatya Şubesi tarafından Cemal Gürsel Mahallesinde yapılacak olan Malatya Cem evi ve Kültür Merkezinin temeli düzenlenen törenle atıldı.
Temel atma törenine Vali Hulusi Şahin, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, İl Müftüsü Veysel Işıldar, Yeşilyurt Kaymakamı Osman Uğurlu, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Arapkir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, Hekimhan Belediye Başkanı Turan Karadağ, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Şevket Keskin, CEM Vakfı Genel Başkan Vekili Hasan Sezgin, CEM Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan, Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Başkanı Hasan Meşeli, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Cem evi inşaatının temel atma töreninde sırayla Eşref Doğan, Büyük şehir belediye başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt belediye başkanı Mehmet Çınar, Malatya milletvekili ve CHP Genel başkan yardımcısı Veli Ağbaba ve Malatya valisi Hulusi Şahin konuşma yaptılar.
Bütün hatipler ülkenin birliğe beraberliğe ihtiyacının olduğunu bu nedenle ülkede yaşayan herkesin birbirlerini kabul ederek birbirlerine saygı göstererek yaşamalı yaşamamız gerekli dediler ve Cem evinin tüm Alevi camiasına hayırlı olmasını dilediler.
Malatya'da son dönemlerde büyük bir ihtiyaç haline gelen ve Alevilerin inanç merkezî olarak kabul gören Malatya Cem Evi ve Kültür Merkezî bütün katılımcıların katılması ve kurbanlar kesilmesi sonunda temele harç konularak inşaatı başlattılar.
Malatya Cem Evi Temel Atma Töreni nedeniyle, mevcut inşaat alanının 2000 M2 olduğu, toplam 4 katlı olacağı, inşaat alanının bitirilmesi noktasında toplam kullanım alanları dâhil 6020 M2 olarak hizmet verecek.
Cem Vakfı Şube Başkanı Eşref Doğan Dede; Bugün temeli atılacak olan Malatya Cem evindeki çalışmalar ile ilgili bilgiler vererek, açıklamalarda bulundu. Eşref Doğan tarafından yapılan açıklamada: "Cem Evi Projesi; süreç içerisinde yoğun çalışmalar ve yapılan değerlendirme sonucunda, en uygun ileriye dönük ve önümüzdeki yüzyılın beklentilerine cevap verecek şekilde hazırlanmıştır.
Modern mimari kullanılarak yapılacak olan Türkiye’nin en büyük Cem evi ile ilgili bilgiler verilmesinin ardından bir konuşma yapan Vali Hulusi Şahin; “Fıtratımız iyi ve kötüyü bilmek üzere var olmuştur. Alevilik nedir diye sorsalar; ben ‘İyilerin Yoludur’ derim.
Alevilik Kültürünün Türk Milli kültürü olduğunu ifade eden Vali Şahin; “Orta Asya dan, mücadele içinde süzüle süzüle gelen hem varlık mücadelemizi hem de insanlık ailesi içerisindeki şerefli konumumuzu ortaya koyan büyük bir kültürün temsilciliğidir. Muhafaza edilmesi ve gelecek nesillere devredilmesi gerekir” dedi.
Büyük bir tehditle karşı karşıya olduğumuzu belirten Vali Şahin; “Popüler Kültür çocuklarımızı etkileyerek farklı kültürler etkisinde yetişmelerini sağladı. Cem evi gibi kültür tesisleri aslında bu büyük tehlikeyi bertaraf etmek için var.
Bu nedenle bu tesislerin sayısını arttırmamız gerekiyor. Çocuklarımız bizi biz yapan değerleri popüler kültür mecralarından değil Cem evlerinden öğrenecekler. Buralarda iki-üç nesil bir arada olup nesiller arası kültürü birbirine bağlayan mekânlarda öğrenecekler.
Biz çocuklarımızı gerçek bir Alevi gibi yetiştirirsek, devlet olarak, millet olarak büyük mutluluk duyarız” ifadelerini kullandı.
Özellikle vurgulamak istediği bir konu olduğunu söyleyen Vali Hulusi Şahin; “Türkiye Cumhuriyeti Devleti Atatürk tarafından kurulmuş bir Türk Devletidir. Aleviler de bu devletin asli ve has bir evladıdır.
Cem evimizin faaliyete geçmesi ile birlikte bu hassasiyeti çocuklarımıza anlatacağız. Desteklerle en kısa sürede tamamlanıp açılış törenine dönüşsün” diyerek hayırlı olması temennilerinde bulundu.
İstanbul CEM Vakfı Dedelerinden Gazi Karababa’nın duaları ile Vali Hulusi Şahin ve beraberindekiler tarafından temel atma töreni yapıldı.
Cem evi projesinde; 750 kişilik Cem salonu, 1000 kişilik Taziye Salonu, Ceme hazırlık odaları, Kitap-Hediyelik eşya satış yerleri, Kermes salonu, 3 adet kurs odası, Kütüphane, Zakir Odası, Dede Odası, Dede konuk karşılama Odası, 750 kişilik Yemekhane, Mutfak ve Yemek Pişirme yerleri, Adak kesimhane, Soğuk Hava Deposu, Çamaşırhane, 120 Kişilik Seminer Odası, Yönetim Birimi Odaları, 8 Yataklı konuk Misafirhane Odası, 250 kişilik Cem salonu, ayrıca 60 araçlık otopark ve diğer sosyal donatılar bulunuyor.