Danıştay 10’uncu Dairesi, basın kartında İletişim Başkanlığı’nın yetkili kılınmasını ve RTÜK, kamu çalışanlarına basın kartı verilmesi gibi bazı düzenlemeleri hukuka aykırı buldu.
Danıştay 10’uncu Dairesi, basın kartında İletişim Başkanlığı’nın yetkili kılınmasını ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) kamu kurumlarında çalışanlara basın kartı verilmesi gibi bazı düzenlemeleri hukuka aykırı buldu.
ANKA’ nın haberine göre Danıştay 10’uncu Dairesi, Basın Kartı Yönetmeliği’nin bazı maddelerinin yürütmenin durdurulmasına karar verdi.
Danıştay, Basın Kartı Yönetmeliği’nde basın kartı ile sürekli basın kartının iptalinde Basın Kartı Komisyonunu devre dışı bırakıp İletişim Başkanının yetkili kılınmasını, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile kamu kurumlarında çalışanlara basın kartı verilmesi ve basın kartı verilecek kişilerde ‘mücbir sebepler dışında bir aydan fazla olmamak üzere ara vermeden çalışması’ kriterlerini hukuka uygun bulmadı.
Danıştay 10’uncu Daire’nin yeni kararında yürütmesi durdurulan düzenlemeler şöyle:
Basın kartı verilecek kişilerde aranan şartlar arasında yer alan mücbir sebepler dışında bir aydan fazla olmamak üzere ara vermeden çalışması koşulu.
RTÜK basın başdanışmanı, daire başkanları, daire başkan yardımcıları ve üst kurul uzmanlarına da basın kartı verilmesi.
Cumhurbaşkanlığı Merkez Teşkilatı’nda basın-yayın faaliyeti yürüten kişilerle Cumhurbaşkanlığı’na bağlı başkanlıklarda ve ofislerde basın ve halkla ilişkiler birimi amirine ve bu birimde basın-yayın faaliyeti yürüten personele de basın kartı verilmesi.
Bakanlıklarda, basın ve halkla ilişkiler müşaviriyle bu birimde basın-yayın faaliyeti yürüten en fazla iki personele de basın kartı verilmesi.
Kamu kurum ve kuruluşlarıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları temsilcilerine de basın kartı verilmesi.
İletişim Başkanlığı özel kalem müdürüne de basın kartı verilmesi.
Sürekli basın kartının iptalini gerektirir eylem ve faaliyetlerde bulunulduğunun İletişim Başkanlığı tarafından yapılan inceleme üzerine tespit edilmesi üzerine kartın iptaline karar verilmesi.
“BASININ, ‘HABER VERME’ VE ‘ELEŞTİRİ HAKKI’ VARDIR"
Kararda "Düşünce ve kanaati açıklama özgürlüğünün en olağan yollarından birisi ise basındır. Basının, ‘haber verme’ ve ‘eleştiri hakkı’ vardır", "Haber verme hakkı, kamu yararı taşıyan bir olayı topluma haber vermek, bildirmektir.
Bu önemli işlevi nedeniyle basın özgürlüğünün, kamu güçlerine karşı olduğu kadar özel güçlere karşı da korunması gerekmektedir.", "İfade özgürlüğü, çoğulculuğun, hoşgörünün ve açık fikirliliğin temeli olup bu özgürlük olmaksızın ‘demokratik toplumdan’ bahsedilemez.” vurguları öne çıktı.
ÇGD ve DİSK Basın İş, kararla ilgili yazılı açıklamada "Bu baskı ortamında, Danıştay’da sürmekte olan basın özgürlüğünü esas alan davamızda ders niteliğinde bir karar çıktı.
2018 yılından beri hukuk mücadelesi verdiğimiz ve ne yazık ki bizzat hukuku uygulaması gerekenlerin hülle yaparak basın özgürlüğü lehine yargı kararlarını boşa düşürme anlayışından kaynaklı, yaklaşık dört yıldır süren Basın Kartı Yönetmeliği’ne ilişkin yargılamada Danıştay 10. Dairesi tekrar bizleri haklı bulan bir karara imza attı.” dedi.