Asgari ücret zammı ücretlere yansımadan uçtu gitti. Malatya’da konuştuğumuz yurttaşlar yüksek faturalara isyan ediyor, "Ömrümde böyle pahalılık görmedim” diyor.
Asgari ücret zammı daha ücretlere yansımadan faturalarla uçtu gitti. Malatya’da konuştuğumuz yurttaşlar, ısınmadan gelen yüksek faturalara isyan ediyor. Pedin bile lüks haline geldiğini, manava bakkala gidemediklerini anlatan yurttaşlardan biri “Ben ömrümde hiç böyle pahalılık görmedim” diyerek anlatıyor yaşadıklarını.
"PED BİLE BANA LÜKS ARTIK"
Elif Bektaş’a gelen doğal gaz faturası 1200 lira. Yalnız yaşamasına rağmen gelen faturaya isyan ediyor Bektaş: “Üniversite mezunuyum, kendi işimi yapamadığım için asgari ücretle geçinmeye çalışıyorum.
Bakın, ‘Geçiniyorum’ demiyorum, ‘Geçinmeye çalışıyorum’ diyorum, çünkü geçinilmiyor. İş doğal gaz faturasıyla bitmiyor ki elektriği, suyu, mutfak masrafı, ev kirası… Bir ped masrafı en iyi ihtimalle aylık 50 lira. Böyle bir şey olabilir mi ya? Ped bile lüks artık!” “Artık bu böyle gitmez” diyen Bektaş, zamların geri alınmasını talep etti.
"1800 TL DOĞAL GAZ GELDİ, ISINAMADIK BİLE…"
2 çocuk babası Özcan tekstil işçisi. Çocuklarından biri lisede, diğeri üniversiteye hazırlanıyor. Özcan, “Kızım sınava girecek ama dershaneye de gönderemedim, çok pahalı. Kendi imkânlarıyla hazırlanıyor işte.
Ama iş bununla bitmiyor ki kitap almayı geçtim, fotokopiler bile çok pahalı artık” diyor. Dört kişi yaşadıkları eve 1800 lira doğal gaz faturası gelmiş. Üstelik ısınamadan. Asgari ücret ile çalışan Özcan, “Söyleyin ben bu faturayı nasıl ödeyeyim?” diye soruyor.
Hep bir yerlerden kıstıklarını, ama artık kısacak yer kalmadığını anlatıyor Özcan ve ekliyor: “Kuru ekmek yiyelim desek o da pahalı. Biz 4 kişiyiz. Günde ortalama 4 ekmek gider. 4 liradan günlük 16 lira yapar. Aya vursak 480 lira. Yakında o da zamlanır.”
"BEN ÖMRÜMDE BÖYLE PAHALILIK GÖRMEDİM"
Sakine Taş çalışmıyor, eşi emekli. Doğal gazı da emekli kodunda yakmışlar ama buna rağmen gelen fatura 800 lira. “Ben ömrümde hiç böyle pahalılık görmedim” diyerek anlatıyor: “Eşim koah hastası, bundan da kısamıyoruz ki.
Yemekten de kısamıyoruz, iyi beslenmesi gerekiyor. Çoluk çocuk arada yardım ediyor. Onlar da olmasa ne yaparız bilmiyorum. Geçinemiyoruz artık.”
"MANAVA BAKKALA GİDEMİYORUZ, YETER!"
Melek Atasoy emekli. Birlikte yaşadığı annesini ev çok ısınmayınca kardeşinin yanına, Adıyaman’a göndermiş. Buna rağmen 1000 lira doğal gaz faturası geldiğini söylüyor: “Evde battaniyelerle, hırkalarla ısınmaya çalışıyorum. Elektrik 400 TL geldi, su, telefon faturası var.
Yıllarca çalıştım ama emekli maaşım 3 bin 500 lira. Engelliyim. Geçim sağlayamıyorum, çalışmak zorundayım ama sağlık sorunlarımdan dolayı çalışamıyorum da. Bir manava, bir bakkala gidemiyorsun. Yaşam çok zor.”
Bir yerde araya girip “Bunu dert yanarak söylemiyorum, bu bir isyan” diyor ve şöyle noktalıyor sözlerini: “En çok her şeyin yükü kadınlara biniyor. Biz kadınlar bir araya gelmedikçe bu sorunlar çözülmeyecek. Bütün kadınları mücadeleye çağırıyorum.”