TGS, Diyarbakır'da tutuklanan 16 gazeteciyle görüştükten sonra İl Temsilciliğinde basın açıklaması yaptı. Mahmut Oral 6 aydır iddianame hazırlanmadığını belirterek "Savcılık suç tespit edemiyorsa meslektaşlarımızı serbest bırakmalı” dedi.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 16 Haziran’da Diyarbakır’da tutuklanan 16 gazeteciyle görüştükten sonra bugün avukat Ülkü Şahin ile temsilci Mahmut Oral ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi.
Gazetecilerin hukuki durumları hakkında bilgilendirme yaptı. Basın toplantısında konuşan Mahmut Oral tutuklu gazetecilerin, sağlık hakları, kendilerini geliştirme hakları, özel hayatları ve haber alma haklarının yok sayıldığını söyledi.
Cezaevindeki hak ihlalleri
Oral bu görüşmelerde kimi şartların iyileştirildiği görülse de çeşitli hak ihlallerinin tespit edildiğini ifade ederek şöyle konuştu:
“Basın özgürlüğü kısıtlanan gazetecilerin haber alma hakları Yeni Yaşam, Evrensel ve Bir Gün gazeteleri verilmeyerek; Halk TV, KRT, Tele1, Artı TV engellenerek ihlal ediliyor. Dışarıdaki ekonomik kriz içeriye misliyle yansıtılıyor.
Çalışma hayatından koparılan gazeteciler fahiş kantin fiyatlarına maruz kalıyor. Sanayi tarifesi ile yüksek elektrik faturası ödemek zorunda bırakılıyor.
Sohbet, sosyal aktivite ve spor gibi sosyal hakları mevzuatın gerektirdiği ölçüde tesis edilmiyor. Gazetecilerin mektupları gönderilmiyor, gelen mektupları ise teslim edilmiyor.
“Hastane sevkleri geciktiriliyor. Gazetecilere kelepçeli muayene yapılıyor. Kadın gazeteciler çift kelepçe uygulamasıyla hastaneye onur kırıcı bir muameleyle götürülüyor. Kadın gazetecilere çıplak arama dayatılıyor. Koğuşlarda konulan kamera, kişisel mahremiyetlerini yok ediyor.”
197 gündür iddianame hazırlamadı
Mahmut Oral konuşmasında 16 gazeteci hakkında halen bir iddianame hazırlanmadığına da yer verdi.
Oral, “Savcılık makamının tam 197 gündür iddianamesini hazırlamadı. 197 gündür meslektaşlarımız neyle suçlandıklarını bilmeden, belirsizlik içinde özgürlüklerinden mahrum; ailelerinden, çocuklarından, arkadaşlarından ve kalemlerinden ayrı. 1 gün dahi tutuklu kalmaması gereken gazeteci meslektaşlarımızın tutukluluğu, makul süreyi aşarak cezaya, adeta ön infaza dönüştü” dedi.
Oral “Savcılık 6,5 aydır suç tespit edemiyorsa meslektaşlarımızı serbest bırakmalı” diye de ekledi ve bu peşin ceza uygulaması olduğunu söyleyerek son verilmesini istedi.
“Gazetecilikten vazgeçmeyeceğiz”
Oral, görüşülen tüm tutuklu gazetecilerin basın emekçilerine çokça selamları olduğunu, yeni yılı kutladıklarını ve gazetecilikten vazgeçmediklerini de söyledi.
Oral, görüşülen tüm tutuklu gazetecilerin basın emekçilerine çokça selamları olduğunu, yeni yılı kutladıklarını ve gazetecilikten vazgeçmediklerini de söyledi.