Malatya Teknokent binasında gerçekleşen basın toplantısına Malatya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı ve İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Türkmen ve Malatya Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Hasan Yılmaz katıldı.
Malatya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı ve İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay “Asrın felaketi 6 Şubat depremlerinde devlet ve millet olarak çok ciddi bir dayanışma örneği sergiledik. Teknokentimiz ilk dakikalardan itibaren çok önemli görevler üstlendi. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile İçişleri Bakanlığı, AFAD, Malatya Valiliği ve OHAL Yönetimince ilk olarak Teknokent arazimizin 180 bin m²’lik alanı konteyner kent kurulumu için tahsis edildi. Teknokentimizin çevresinde yaklaşık 11 bin kişinin kaldığı ‘Malatya Teknokent Konteyner Kent’ kuruldu. Ayrıca Konteyner Kent’te kalan vatandaşlarımızın yemek ve diğer hizmetleri alabilmesi için Teknokent bahçemiz ve otoparkına büyük ebatlı çadırlar yerleştirildi.” dedi.
Ayrıca Rektör Kızılay, Teknokentin faaliyetleri hakkında “Eylül ayı ortalarına kadar devam eden bu süreçte AFAD, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Emniyet, Jandarma gibi kamu kurumlarımıza ve Kızılay’a ev sahipliği yaptı, kapılarını her türlü kullanıma açtı. Bir diğer yandan kendi bünyesinde faaliyet gösteren firmaların da işleyişlerine devam etmelerini sağladı.” şeklinde konuşmasına devam etti.
Rektör Kızılay, Teknokent tadilatı konusunda ise “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ve Fırat Kalkınma Ajansımız desteklerini esirgemediler. Bakanlık yetkililerine, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu ve ekibine teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Ahmet Kızılay, yaşanılan zorluklara rağmen zorlukları aşacak azim ve kararlılığa sahip olduklarını ve İnönü Üniversitesi ve Malatya Teknokent olarak şehrin yeniden inşa ve imarında üzerlerine düşen her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti. Rektör Kızılay, Teknokent olarak Malatya’nın AR-GE üssü olmak için gayretlerini artırmaya devam edeceklerini söyledi. Kızılay, yeniden ayağa kalkacak olan sanayimiz ile iş birliğini geliştirecek akademik ve teknik bilgiye sahip olduklarını ve Üniversite-Sanayi işbirliğini ilgili paydaşlarla etkin bir şekilde sürdürmeye kararlı olduklarını ifade etti.
Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay son olarak “Bir kez daha 6 Şubat depremlerinde kaybettiğimiz vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı diliyorum. Milletimizin yaşadığı acı günlerin geride kalmasını umut ediyorum. Allah böyle acıları bir daha yaşatmasın.” ifadelerini kullandı.
Malatya Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Hasan Yılmaz ise Teknokentin 2012 yılında İnönü Üniversitesine ait 381 bin metrelik alanda faaliyetine başladığını söyledi. Yılmaz “Teknokentimiz 51 girişim, 20 akademisyen, 9 kuluçka firması ile toplamda 80 firma hâlihazırda faaliyetine devam etmektedir. 4 bloklu 8,200 m² kapalı alanda bugüne kadar toplam 860 proje bünyesinde geliştirilmiştir. Firmalarımız arasında sektörel anlamda dağılıma bakıldığında yarıdan fazlası yazılım-bilişim sektörü olmakla birlikte, sağlık, elektronik, kimya ve tarım sektörleri bulunmaktadır. Teknokentimiz %100’ün üzerinde bir doluluk oranı ile var gücüyle çalışmaktadır. Teknokent ekosisteminde 346 kişi istihdam edilmektedir.” ifadelerini kullandı.
Yılmaz, ayrıca depremden etkilenen diğer illerde olduğu gibi Teknokent’te de küçük çaplı tadilatlar yapıldığını, binanın iç ve dış cephe boyalarının yenilendiğini söyledi. Yılmaz, ayrıca tefrişatı yapılmamış Çok Amaçlı Salon’da tadilatlar yapılarak Kuluçka Merkezi’nin hayata geçirildiğini ifade etti. Son olarak Yılmaz “İlgili herkesi ve her girişimciyi AR-GE fikirlerini olgunlaştırmak ve projeye dönüştürmek için Teknokentimize davet ediyoruz. İnovatif fikirlerin ve girişimcilerimizin daima destekçisi olacağız.” ifadelerini kullandı.
Basın açıklamasının ardından Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, basın mensuplarına Teknokent birimlerini tanıttı ve sonrasında ise toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.