ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

TABEL" YEREL YÖNETİM FELAKETİ YASIYORUZ

CHP gurup Başkanı Gülnur tabel Agustos ayı ilk meclis yoplantisi da buyuk sehir belediyesini sert bir dille elestirdi. 

15 Ağustos 2024 12:33
TABEL" YEREL YÖNETİM FELAKETİ YASIYORUZ

Tabel yaptığı Sayın konusmada " Sayin başkan, çok değerli meclis üyeleri ve basın mensupları

Yaşadığımız büyük deprem felaketi yetmiyormuş gibi güzel Malatya’mızda seçimden sonra adeta bir de yerel yönetim felaketi sergilenmektedir. Şu son geldiğimiz noktada, deprem sonrası yeniden yapılanma işleri, Ankara’dan Çevre Bakanlığı’nın denetiminde ve sadece kuyumcu esnafının toparlanması amacı için yürütülüyor gibi görünmektedir. Diğer tüm toparlanma ve belediyecilik işleri ise tam bir kargaşa halinde ve büyükşehir ile ilçe belediyeleri arasında pinpon maçına dönmüş durumdadır. Az da olsa oturmuş sistemi sırf yeni adamlarınızı işe doldurmak üzere boşaltmanız ve yeni atananların da henüz olaya adapte olamaması nedeniyle bu karmaşa daha da büyümektedir.

Şimdi ilçe belediyelerinin yaşadığı sorunlardan birkaç örnek verirsek ne demek istediğimiz daha net anlaşılır diye umuyoruz;

1. En önemli belediye hizmetlerinden bir tanesi olan cenaze işlemleri Büyükşehir yasası gereği Mezarlıklar Dairesi Başkanlığına ait olup defin ve mezarlık hizmetleri dâhil bu birim tarafından yürütülmek üzere yasayla belirlenmişken 08.04.2014 tarihinde alınan bir kararla sadece defin hizmetlerinin yasa oturana kadar ilçe belediyelerinin yapması kararı alınmıştı. Büyükşehir yasasının uygulamaya girmesinin üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen mezarlık bakımları da dâhil olmak üzere tüm muhtar ve vatandaş taleplerini protokol gereği ilçe belediyeleri bakar denilerek cevaplar yazılmakta ve hiçbir kaynak aktarılmadan bu hizmetlerin ilçe belediyelerine yönlendirilmesi ne hukuki ne de ahlaki açıdan uygun değildir. 2014 yılında alınan Meclis Kararının iptal edilerek Mezarlık işlerinin Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanlığı tarafından yapılması gerekmektedir.

2. İl genelinde mezbahanelerin açılması ve işletilmesi Büyükşehir Belediyesinin görevleri arasındadır. Ancak bu işletmelerin veteriner, elektrik, su gibi diğer giderleri ise ilçe belediyelerince karşılanmaktadır. Bu giderler fatura karşılığında Büyükşehir Belediyesince ilçelere ödenmelidir. Aynı şekilde ilçe terminallerinin bakım, işletme vs. gibi tüm masrafları da yine Büyükşehir Belediyesince karşılanmalıdır.

3. Son büyükşehir yasasına göre kasaba ve köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerlerinde Büyükşehir Belediyesinin sorumluluğunda olan yerlere tabelalar konularak durumun netleştirilmesi ve vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi gerekmektedir. Yönlendirme tabelaları Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda olup, tarafınızca yapılması gerekmektedir.

4. Benzer şekilde MASKİ’nin ilçelerde kendine ait alanlarda yaptığı hizmetlerin hafriyatlarını kaldırmadığı için ilçe belediyelerine kalmakta ve çok büyük külfet yaratmaktadır. MASKİ yaptığı kazıları onarıp öyle bırakmalıdır. Aksi takdirde ilçe belediyelerine para ödemeden kazı izni verilmeyecektir.

5. İlçe Belediyesi tarafından tüm sahada ilk günden bu yana devam eden çöp hizmetlerinin karşılığı su faturaları içerisinde MASKİ’ye gitmekte iken 11 yılın sonunda ilçe belediyelerinin ne kadar alacağının olduğu ve tahakkuk eden alacaklarının akıbeti konusunda ayrıntılı bilgi ve ödeme planlarının açıklanmasını talep etmekteyiz.

 

 

6. Ulaşımda özel taşımacılığa fırsat veren, plaka sahiplerinin hangi şartlarda ve programda çalıştıkları, hizmet yapıp yapmadıkları konusunda hiçbir takibin yapılmadığı ve ulaşımda aksayan hizmetlerin kırsalda göçe sebep oldukları aşikardır. Bunun gerekli takibinin yapılarak vatandaşların yaşadığı mağduriyet giderilmelidir.

7. İl genelinde bazı yerlerde otobüs seferleri konulmamıştır. Örneğin Cumhuriyet Örnek Köy, yolcu olmasına rağmen neden otobüs seferi konulmadığının açıklaması yapılmalıdır.

8. Malatya büyükşehir olduktan sonra ilçe belediyelerinin ödeneklerinden net %40 büyükşehir için kesinti yapılmaktadır. 10 yıldan beri bu aktarılan paraların ilçelere hizmet olarak dönmesi bir yana, halen ilçelere ek maddi yükler bindirilmesi çok düşündürücüdür.

9. İlçelerde Büyükşehir Belediyesine bağlı birimler MASKİ, Yol Hizmetleri, İtfaiye, Mezarlık Hizmetleri, Terminaller, Otoparklar ve Numarataj hizmetleri başta olmak üzere her ilçede hizmetlerin bir noktada toplanarak Büyükşehir Belediyesi tarafından yetkilendirilmiş bir ilçe müdürlüğü tarafından iş ve işlemlerin takibi yapılmalı ve bu belirsizlik ortadan kaldırılmalıdır.

10. Vatandaşlar bu aralar suya gizli zammı yapılıyor, her ay su parası fazla geliyor diye dert yanıyorlar. Evet gizli zam yapılıyor gerekçesini şöyle acıklıyayım; Geçen belediye döneminde 14-01-2022 tarih ve 47819020-105.04-22 sayılı meclis kararı ile suya aylık enflasyon oranında zam kararı alınmıştı. Biz o meclis kararına CHP heyeti olarak kabul etmemiştik. Zaten deprem sonrası bin bir çileyle uğraşan ve bu hayat pahalılığının altında ezilen hemşerilerimiz için bu karardan kesinlikle vazgeçilmelidir.

11. Ağır hasar görmüş ilimizin TOKİ Emlak Konut ve Rezerv Alanı tartışmalarından öte yerinde dönüşüm ruhsatları hızlı bir şekilde başlatılmalıdır. Malatya ile aynı şartları yaşayan komşu ilimiz Adıyaman’da olduğu gibi beş binin üzerindeki ruhsatlandırılmış, yapımına başlanmış ve 4. Kat seviyelerine ulaşmış bir uygulamanın hızlı bir şekilde devreye konularak ilimizde de çalışmaların hızlanması gerekmektedir.

12. Geçen ay sanayide yanan dükkânları o gün ziyaret eden üç belediye başkanımız da hemen destek sözü vermişlerdi. Ancak aradan geçen bir aylık sürede bırakın desteği, esnaflarımız bir muhatap dahi bulamamaktadır. AFAD yardım etmemiş, büyükşehir malzeme verebilirim demiş, henüz malzemede vermemiştir. Esnaflar zor şartlarda hayatta kalmaya çalışıyorlar.

13. Atatürk-Kışla Caddesi esnaflarının apar topar gönderildiği Malatya Millet Bahçesi’nin durumu içler acısı. Daha birkaç yıl önce açılışı yapılan Millet Bahçesi bakımsızlıktan virane durumda. Düşünün ki millet bahçesinin otları bile sulanmadığı için kurumuş. Ağaçlar kurumuş. Düşman malı olsa bu şekilde yapılmaz.  Üstüne bir de esnaf konteynerleri konulunca bahçe bahçelikten çıkmış. Bölgedeki esnaflar akşam saatlerinde ışıklandırma olmadığı için insanların bahçe içine girmekten korktuklarını belirtiyor. Kışla Caddesi esnaflarına görülen bu muamele kabul edilemez.  Millet bahçesinin bakımının yapılması ve esnafların çözüm bekleyen sorunlarının bir an önce çözülmesi gerekmektedir.

 

 

14. 2020 yılında başlayan pandemi ve 2023 yılında yaşanılan büyük depremlere rağmen Büyükşehir Belediyesi hiçbir dönem yol, asfalt gibi çalışmalarına en üst seviyede devam etmiş, kırsaldan elini çekmemiştir. Ancak görüyoruz ki Büyükşehir Belediyesi şu ana kadar hiçbir ilçede programlı bir hizmeti görülmemektedir. Bunun gerekçesi borçlarla izah edilemez. İş yapmaya gelmiş bir yönetimin işten elini çekmesi izah edilemez ve kabullenemez bir durumdur.

Saygılarımla…​​​​​​​

 

Günnur Tabel

CHP Yeşilyurt ve Büyükşehir Bld. Meclis Üyesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.