ALTIN
 3.042,49
DOLAR
 35,5025
STERLİN
43,1833
EURO
 36,2485

KADINLAR YAŞAMDAN VE ADALETTEN VAZ GEÇMEYECEK

 

08 Mart 2025 14:16
KADINLAR YAŞAMDAN VE ADALETTEN VAZ GEÇMEYECEK

KADINLAR YAŞAMDAN  VE ADALETTEN VAZ GEÇMEYECEK
 

8 Mart Dünya Emekçi kadinlar günümüz kutlu olsun

Kadınlar, tarih boyunca hayatın her alanında var olmuş, üreten, direnen ve toplumu şekillendiren kimlikleriyle mücadeleye öncülük etmiştir.  8 Mart 1857’de çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 40 bin dokuma işçisinin hakları İçin verdiği mücadeleye, canları pahasına ödedikleri bedelle yarattıkları mirasa sahip çıkıyoruz.  

Alevi Kızılbaşların örgütlü kadın yapısı olan Bacıyan-ı Rum’a Kadıncık Ana’dan günümüze, kadınların sesi ve mücadelesi hiçbir zaman susturulamamıştır. O, Anadolu’da Alevi-Bektaşi yolunun mayasını kadın erenleriyle birlikte yoğurmuş, kadınların toplumdaki yerini ve söz hakkını simgelemiştir. Bugün bizler de onun mirasına sahip çıkıyor, kadınların yok sayılmasına karşı mücadelemizi sürdürüyoruz!

Kadınlar hâlâ en temel insan hakkı olan  yaşama hakkı için mücadele etmek zorunda bırakılıyor. Her gün kadın cinayetleri işlenirken, failler cezasız kalıyor, şiddet gören kadınlar korunmuyor. Mahkemelerde iyi hal ve tahrik indirimleriyle kadın katilleri ödüllendirilirken, koruma kararları uygulanmadığı için kadınlar göz göre göre ölüme terk ediliyor. Bizler, kadın cinayetlerinin ve şiddetin cezasız kalmasına, kadınların yaşam hakkının tartışma konusu edilmesine asla razı olmayacağız!

Adaletin sağlanmadığı bir diğer acı gerçek ise Madımak Katliamı’dır. 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta diri diri yakılan canlarımızın failleri serbest bırakılmış, adalet bir kez daha katilleri korumuştur. Kadın cinayetlerinde olduğu gibi, bu katliamda da gerçek sorumlular cezasız bırakılmış, halkın vicdanında mahkûm olanlar hukuk önünde hesap vermemiştir. Ancak biz unutmayacağız, unutturmayacağız! Madımak’ta yanan ateş, kadınların adalet ve eşitlik mücadelesinin de bir parçasıdır.

Biz kadınlar, baskıya, şiddete, hukuksuzluğa ve eşitsizliğe karşı direniyoruz! Kadınları koruyan İstanbul Sözleşmesi’ni feshedenlere, kadın emeğini ucuz iş gücü olarak görenlere karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Aile  yılı diyerek kadının özgürlük mücadelesini aile içerisinde boğan, kadını eve mahkum eden karanlığa karşı kadınlar isyanımızda birleşeceğiz. 

Dünyada ezilen halklar savaşlara, açlığa , yoksulluğa karşı birleşme ve mücadele etme gerçekliğini unutmuyor. Lokal de olsa çalışma koşullarının zorluğuna, düşük ücrete, artan iş cinayetlerine karşı işçi sınıfı üretimden gelen gücünü kullanıyor, iş bırakmalarla, Grevlerle bu böyle gitmez diyor. 

Emeğimizin karşılığını alana, özgürlüğümüzü kazanana ve adalet yerini bulana kadar vazgeçmeyeceğiz! 
Bugün, bizleri susturmaya çalışanlara karşı Kadıncık Ana’nın mücadelesi, Pir Sultan Abdal’ın sesiyle sesleniyoruz: “Dönen dönsün, ben dönmezem yolumdan!” Çünkü biliyoruz ki bu mücadele yalnızca kadınların değil, insanlığın mücadelesidir.

Yaşasın kadın dayanışması!
Yaşasın özgürlük, adalet ve eşitlik mücadelemiz!
Yaşasın 8 Mart!
Jin, Jiyan, Azadi!
Kadın, Yaşam, Özgürlük!

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi 
Kadın Meclisi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.