MHP’ye kayyum atandı, parti olağanüstü kurultaya götürülecek
Siyaset, 08 Nisan 2016 15:34
Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, ‘Kurultay Çağrı Heyeti’ oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine karar verdi.
Mahkemenin atadığı 3 kişilik kayyum MHP’yi kongreye götürecek
Ankara 12’inci Sulh Hukuk Mahkemesi, MHP’de 543 imza toplanıldığı halde genel başkan seçimini sağlayacak tüzük değişikliği yapılması için kurultay toplanmaması üzerine muhaliflerin açtığı dava ile ilgili kararını verdi.
Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, ‘Kurultay Çağrı Heyeti’ oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine karar verdi. MHP eski Aksaray İl Başkanı Avukat Ayhan Erel, partiyi olağanüstü kurultaya götürecek kayyum heyetinin başkanı oldu.
Mahkemenin atadığı 3 kişilik kayyum MHP’yi kongreye götürecek.
Kararın ardından konuşan MHP Genel Başkan Adayı Sinan Oğan, “Mayıs ayı içerisinde, ilk haftalarda, olağanüstü kurultay yapılır. Temyize gidilmesi bu süreci engellemez” dedi.
Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, “Bu kararı temyiz edeceğimizi şimdiden alenen ifade etmek isterim. Zaten mahkemede tezimizi ifade ederken temel dayanağımız, alt mahkemenin karar vermemesi gerektiği yönündeydi” dedi.
Semih Yalçın, şunları söyledi:
“Şunu ifade edeyim, mahkemenin vermiş olduğu kararı hukuk adına isabetli bir karar olarak görmüyoruz. Bu kararı temyiz edeceğimizi şimdiden alenen ifade etmek isterim…Zaten mahkemede tezimizi ifade ederken temel dayanağımız, alt mahkemenin karar vermemesi gerektiği yönündeydi. Siyasi partilerin muhatabı Yargıtay’dır, Anayasa Mahkemesi’dir. Mahkeme bunu görmedi veya görmek istemedi. Genel merkezimizin yapacağı iş bir üst mahkemeden çözümü yargıda aramak üzere başvurmaktır.”
Ne olmuştu?
Meral Akşener, Sinan Oğan, Koray Aydın ve Ümit Özdağ Genel Başkanlık için adaylıklarını açıklamış, Genel Merkez ve adaylar arasında “AKP/saray müdahalesi” tartışması yaşanmıştı. Başkan adayları Kurultayın toplanması için 548 imza toplayarak bunları Genel Merkez’e sunmuştu. Ancak tavrını daha önce “Kurultay toplanmayacak” diye açıklayan MHP yönetimi bu talebe resmi bir yanıt vermemişti. Eğer mahkemeden, “olağanüstü kurultay toplansın” yönünde bir karar çıkarsa MHP yönetiminin “kararı tanımadığını” açıklayacağı ve Yargıtay’a gideceği dile getirilmişti.
MHP Trabzon İl Başkanı Muammer Demeli, Denizli İl Başkanı Yasin Öztürk, Kilis İl Başkanı Arif Amoca, Bilecik İl Başkanı Ahmet Gürses, Kırklareli İl Başkanı Kürşad Yamaner, Ardahan İl Başkanı Taşkın Polat, Bayburt İl Başkanı Süleyman Burç, Elazığ İl Başkanı Abdulvahap Erdem, Samsun İl Başkanı Ömer Süslü, Sivas İl Başkanı Ragıp Özkan, Tekirdağ İl Başkanı Enez Kaplan, Tokat İl Başkanı Fatih Demirkol, Nevşehir İl Başkanı Göksel Taşçı, Uşak İl Başkanı Ali Kurt, Çorum İl Başkanı Bekir Çetin ve Gümüşhane İl Başkanı Ali Ateş, “Kurultay Çağrı Heyeti” oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine karar verilmesi için dava açmıştı.
Dava dilekçesinde, 543 büyük kongre delegesinin, “partinin büyük kongresinin olağanüstü toplantıya çağrılması hususunda noter vasıtasıyla talepte bulunduğu, talebin, kongrede tüzük değişikliğini de içerdiği” belirtilmişti.
Dava tarihine kadar olağanüstü kongrenin toplanması kararı alınmadığı gibi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin değişik tarihlerdeki açıklamalarında, “Talebin yerine getirilmeyeceğini” beyan ettiği anımsatılan dilekçede, büyük kongreyi toplantıya çağırmak üzere Aksaray İl Başkanı Ayhan Erel, MHP Kurucular Kurulu Üyesi Ali Sağır ve Bursa Üst Kurul Delegesi Mehmet Bilgiç’in çağrı heyeti “asil üyesi”, MYK Yedek Üyesi Turan Yaldır’ın ise “yedek üye” olarak belirlenmesi istenmişti.
Siyaset, 08 Nisan 2016 15:34
Yorumlar (0)