TÜM VELİLERE ÇAĞRIMIZDIR: YENİ ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİNİ BİRLİKTE DURDURABİLİRİZ!
Eğitim, 11 Nisan 2018 11:19
Eğitim Sen Malatya Şubesi Yürütme Kurulu Başkanı Tarık Kaya bu güne kadar olduğu gibi bu günde MEB sistem üzerinde oynamalar yaparken şu gün itibarı TEOG sistemi yerine getirilmek istenen sistem in tamamen öğrencilerimizin geleceğini karartmaya yönelik bir çalışma olduğunu ve velilerin çocuklarına sahip çıkmaya çağırdı.
Tarık Kaya konu ile ilgili yapmış olduğu yazılı açıklama da “ Aylardır, çocuklarımızın ve öğrencilerimizin geleceğini geri alınamayacak şekilde olumsuz etkileyecek bir konuya dair, TEOG sonrası getirilecek yeni sisteme karşı kamuoyunu bilgilendirme faaliyetleri yürütüyor ve mücadele ediyoruz.
Ancak gerek yetkililerin gerekse Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yaptığı açıklamalardan, yeni sistemde Bakanlığın ısrarcı olduğunu, uyarılarımızın ve itirazlarımızın gerektiği biçimde ele alınmadığını görüyoruz. Üstelik her fırsatta, TEOG yerine getirilen sistemin, üniversiteye giriş sınavı gibi olmadığını, dolayısıyla öğrencilerimizin ikinci bir şansının bulunmadığını, bu nedenle de öğrencilerimizin telafisinin mümkün olmayan bir sisteme mahkûm edildiğini belirtiyoruz. Bu mahkûmiyeti özetlememiz gerekirse;
• MEB tarafından dün gece yarısı yapılan açıklamaya göre, sınava girecek 1 milyon 200 bin öğrencinin sadece %10’u, yani 126 bin 536 öğrenci, Bakan Yılmaz’ın nitelikli olarak tarif ettiği 1367 okula yerleşecek. Bu okulların yarısından fazlası imam hatip ve meslek liselerinden oluşacak.
• Bugüne kadar işaret ettiğimiz sorunu doğrulayan bu açıklamaya daha yakından bakıldığında, 1367 okuldan 747 okulun imam hatip ve meslek liselerinden oluştuğu görülmektedir. Dolayısıyla AKP, 4+4+4 sisteminden bu yana eğitimde izlediği dinselleştirme ve işçileştirme politikasındaki ısrarını sürdürmekte, sınavda başarılı olmuş çocuklarımızı ve öğrencilerimizi, imam hatip ve meslek liselerine yönlendirerek “ödüllendirmektedir”
%10'luk Dilimden Öğrenci Alacak Okullar Okul Sayısı Okulların Kontenjanları
Fen Lisesi 309 34.500
Sosyal Bilimler Lisesi 89 9.450
Anadolu Lisesi 222 34.530
İmam Hatip Lisesi 298 28.886
Meslek Lisesi 449 19.170
Toplam 1367 126.536
• Ayrıca daha önce sayısı 600 olarak açıklanan ve dün akşam saatlerinde sayısı 1367 olarak ifade edilen bu okulların sayısının neden artırıldığı sorusu karşımızda durmakta, MEB’in kervanı yolda dizme mantığı tüm gerçekliğiyle gün yüzüne çıkmaktadır.
• Bilinmelidir ki bu okullar ile velilerin beklentileri karşılanmayacaktır. Çünkü okulun akademik başarısı, öğretmenlerle doğrudan ilgilidir. Ancak hükümetin yayınladığı KHK ile bu okullarda 8 yılını tamamlamış öğretmenler başka okullara tayin edilebilmektedir. Böylelikle hem velilerin beklentileri karşılanmamış olacak, hem de bu okullardaki öğretmenler sürgün edilerek yeni bir kadrolaşmanın önü açılacaktır.
• %10’luk dilimden öğrenci alacak okullara daha yakından bakıldığında;
• İstanbul Esenler gibi büyük bir ilçede sadece 1 imam hatip lisesi bu okulların listesinde bulunmaktadır.
• Ankara’da %10’luk dilimden öğrenci alacak meslek lisesi ve imam hatip lisesi sayısı toplam 50 iken; fen, sosyal bilimler ve Anadolu liselerinin sayısı toplam 32’de kalmıştır.
• İzmir’de ise meslek ve imam hatip liselerinin toplam sayısı 37 iken; fen, sosyal bilimler ve Anadolu liselerinin toplam sayısı 25 olmaktadır.
• Bursa’da %10’luk dilimden öğrenci alacak toplam 50 lisenin 32’si meslek ve imam hatip liselerinden oluşmaktadır.
• Isparta, Çorum, Gümüşhane, Kütahya, Kırklareli, Kırıkkale, Kilis ve Edirne gibi en az 31 ilde %10’luk dilime giren öğrenciler için belirlenmiş 1 tane dahi Anadolu lisesi bulunmamaktadır. Buna rağmen örneğin Çorum’da 2 meslek lisesi, 2 tane de imam hatip lisesinin %10’luk dilimden öğrenci alması sağlanmıştır. Diğer bir örnek olarak, Aksaray’da akademik başarısı yüksek 7 tane Anadolu lisesi varken, sadece Aksaray İmam Hatip Lisesi %10’luk dilimden öğrenci alacaktır. Aynı şekilde Uşak’ta da Uşak Eşme Ahmet Avcı Anadolu Lisesi’nin akademik başarısı son derece yüksekken bu lise değil, MEB tarafından belirlenen meslek lisesi ve imam hatip lisesinin %10’luk dilimden öğrenci alması sağlanmıştır.
• İzmir Buca Anadolu Lisesi, Sinop Sarı Saltuk Anadolu Lisesi, Sinop Anadolu Lisesi, Kırklareli Anadolu Lisesi, Sakarya Figen Sakallı Anadolu Lisesi, Ankara Ümitköy Anadolu Lisesi, Erzincan Anadolu Lisesi, Uşak Merkez Orhan Dengiz Anadolu Lisesi, Aksaray Şehit Ali Er Anadolu Lisesi, Kocaeli Gebze Anadolu Lisesi, Kocaeli Cahit Elginkan Anadolu Lisesi, Üsküdar Çağrı Bey Anadolu Lisesi, Aydın Efeler Adnan Menderes Anadolu Lisesi, Eskişehir Kılıçoğlu Anadolu Lisesi, Ordu Anadolu Lisesi, Çorum Abdullah Olçok Anadolu Lisesi, Esenler İbrahim Turhan Anadolu Lisesi, Giresun Hamdi Bozdağ Anadolu Lisesi, Antalya Atatürk Anadolu Lisesi, Sivas Cumhuriyet Anadolu Lisesi, İstanbul Bahçelievler Anadolu Lisesi gibi köklü liseler bu kılavuzda yer almamaktadır.
• Adana genelinde 9 ilçede okul açıklanmamıştır. Belirlenen okullar üzerinden baktığımızda Türkiye geneline dair büyük bir plansızlığın fotoğrafı ortaya çıkmaktadır. Bu plansız okul seçimi ulaşım, barınma gibi Türkiye genelinde onlarca yeni soruna yol açacaktır.
• İlimiz Malatya'da 16 lise sınavla öğrenci alacak olup, bu okulların 5'i Fen Lisesi , 1'i Sosyal Bilimler Lisesi , 1'i Anadolu Lisesi, 5'i METEM, 4'ü i İmam Hatip Lisesi olarak belirlenmiştir. Bu 16 okula toplam 1380 Öğrenci Kontenjanı ayrılmıştır..
• Adrese dayalı kayıt sistemi üzerinden yerleşecek olan 1 milyonun üzerindeki öğrenci ise 3 Anadolu, 3 meslek ve 3 imam hatip lisesi olmak üzere toplam 9 lise içerisinden 5 liseyi tercih sisteminde belirtmek zorunda bırakılacak. Yani Anadolu lisesine gitmek isteyen bir öğrenci, 3 liseyi yazdıktan sonra mutlaka iki farklı lise türünden tercih yapmak zorunda kalacak. Bu nedenle Bakan Yılmaz’ın “Hiçbir öğrencimizi, velimizi istemediği bir liseye, bölüme yönlendirme yok” açıklaması fiili zorlamayla anlamını yitirmiş olacak.
• 5 tercih yapmaya zorlanan öğrencilerin, 2. ve 3. tercihleri, üçlü çember sistemi nedeniyle fiilen etkisiz kılınacak. Örneğin ilk üç tercihinde Anadolu lisesi yazan A,B ve C isminde üç öğrenci ele alalım. A adındaki öğrencinin birinci tercihi ile B adındaki öğrencinin ikinci tercihi ve C adındaki öğrencinin de üçüncü tercihi birbiriyle çakışacak. Haliyle Bakanlığın öğrencileri lise türlerine göre “dengeli dağıtacak” komisyonu da öğrencinin adresine en yakın liseye gitmesini amaçlayacak. Bu durumda A adlı öğrenci, ilk tercihine yerleşemediğinde haliyle 4. ve 5. tercihlerine yazmak zorunda kaldığı farklı lise türlerine yönlendirilecek. Tercih sisteminde işlemlerine son verebilmesi için 5 tercih yapmak zorunda bırakılan öğrenci, bu zorunluluk nedeniyle gitmek istemediği liseleri tercih etmek zorunda olacağı için de Bakanlık, öğrenci bu liseyi tercih etti diyerek sorumluluğu üzerinden atmış olacak. Özetle, ilk 3 tercihine Anadolu Lisesi yazan bir öğrenci, 4. ve 5. tercihlerinde imam hatip ve meslek liselerinden birini ya da her ikisini tercih etmek zorunda bırakıldığı için, bu dayatmanın adı “Öğrenci istemediği okula gitmiyor” olarak kamuoyuna lanse edilecek.
• Aynı liseyi tercih eden ve puanları aynı olan öğrencilerle karşılaşıldığında ise öğrencilerin ortaöğretim başarı puanları, yıl sonu başarı puanları, okula devam ettiği gün sayıları ve son olarak yaşları da kimin o okula yerleşeceğini belirlemek için temel kriter olarak kullanılacak. Ancak, MEB’in yayınladığı yönetmelikte ve yönergede bu kriterlerin hangi sıraya göre sorgulanacağı açıkça ifade edilmediği için farklı uygulamalarla da karşılaşılacak!
• Son olarak söz konusu 5 tercihinden herhangi birine yerleşememe kaygısı güden öğrenciler için de pansiyonlu liselerden 5 tercih yapılabilmesi sağlanacaktır. Ancak resmi rakamlara göre söz konusu pansiyonlu/yatılı liselerin yarısı da İmam Hatip Lisesi olacak!
Görüldüğü üzere sistemin yapılandırılmasındaki temel amaç, resmi istatistiklerle de kanıtlanmış olan ve öğrencilerin tercih etmek istemediği, imam hatip ve meslek liselerine öğrencilerin gitmek zorunda bırakılmasıdır. Haliyle velilere bu sistemden çıkış yolu olarak da özel liseler işaret edilmekte ve bu nedenle de özel liselere erken tercih imkanı tanınmaktadır.
Kaldı ki yeni sistemin özellikle Büyükşehirlerde ve içerisinde 9 lise bulunmayan ilçelerde neden olacağı sorunların boyutları dahi tahmin edilememektedir. Bakanlığın bu soruna bulduğu tek çözüm İl, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve okulun bağlı olduğu Genel Müdürlük tarafından yerleştirmenin yapılmasıdır. Yani, öğrencinin ve velinin iradesi, eninde sonunda Bakanlığın vereceği kararlara teslim edilmektedir.
Bizler, eğitim emekçileri ve veliler olarak çocuklarımızın ve öğrencilerimizin geri dönülemeyecek bir yola sokulmasını kabul etmiyoruz. Her çocuğun, hükümetin siyasi arzularının ötesinde bir önemi, değeri olduğunu düşünüyoruz. Öğrencilerimizin ve çocuklarımızın hayatlarını böylesine olumsuz etkileyecek bir sisteme karşı çıkıyoruz. Bu kapsamda;
• MEB’in ilgili yönetmelik ve yönergesine karşı 12.04.2018 tarihinde ayrı ayrı yargıya başvuruyoruz.
• Bugüne kadar yürüttüğümüz çalışmaların ötesine geçerek, konunun sadece 8. Sınıf öğrenci velilerinin değil, tüm toplumun sorunu olduğunu daha güçlü örgütleyebilmek için eylem ve etkinlikler düzenleyeceğimizi ifade ediyoruz.
• Yeni sınav sisteminin yıkıcı sonuçlarından çocuklarımızı, öğrencilerimizi kurtarabilmek için bu sistemin bu yıl uygulanmamasını talep ediyor, Bakanlığı eğitim emekçilerinin, velilerin ve öğrencilerin sesine kulak vermeye davet ediyoruz.” dediT
Eğitim, 11 Nisan 2018 11:19
Yorumlar (0)