MATEMATİK SEÇMELİ DİN KÜLTÜRÜ ZORUNLU
Eğitim, 19 Mayıs 2019 15:58
Eller gider mersine biz gideriz tersine
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, liselere getirilen yeni sistemin detaylarını kamuoyu ile paylaştı. Yeni sistemde, zorunlu derslerin sayısı azaltılarak seçmeli derslerin sayısı artırıldı. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi zorunlu olurken, Matematik, Felsefe, Tarih seçmeli oldu
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bir süredir gündeminde olan “esnek ve modüler eğitim sistemi”ne ilişkin ilk adımı attı. Bakanlığın “2019-2023 Stratejik Planı” çerçevesinde hazırlanan yeni ortaöğretim sistemi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından kamuoyu ile paylaşıldı.
“Lisede Ne Yaptık?
Ortaöğretim Tasarım Tanıtım Toplantısı”nda konuşan Bakan Selçuk, çalışmaları 2040 vizyonuyla yaptıklarını söyledi. Selçuk, ders sayısının 9’uncu sınıflarda sekize, 10 ve 11’inci sınıflarda dokuza, 12’nci sınıflarda ise yediye düşeceğini açıkladı. Selçuk’un, ders saatlerinin neden azaltıldığı yönündeki soruya yanıtı ise “Bir çocuğun 15-16 dersi anlaması ve bunu içselleştirmesi mümkün olmuyor” oldu.
Bakan Selçuk’un açıkladığı yeni ortaöğretim sistemiyle, lise eğitiminde bireyselleştirilmiş programların önü açıldı. Öğrencinin okulda bulunma süresi ve şeklinde değişiklik yapmayan MEB, ders sayısını azalttı. Ders içeriklerinde büyük değişiklik yapılmazken Türk Dili ve Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Bilgi Kuramı ve Uygulamaları dersleri zorunlu hale getirildi. Ders sayısı azaltılırken seçmeli derslerin sayısı artırıldı.
ÜNİVERSİTE SINAVI DA DEĞİŞECEK
Lise 11 ve 12’nci sınıflarda zorunlu ders sayısı üçe indirildi. Dersler, “Sosyal ve Beşeri Bilimler Grubu”, “Fen Bilimleri Grubu” adı altında birleştirildi. Yeni sistemin ilk sınavının 2024 yılında yapılacağını ifade eden Milli Eğitim Bakanı Selçuk, üniversiteye giriş sınavının da sistem doğrultusunda değiştireceğinin sinyalini verdi.
Yeni sistemin açıklandığı, “Lisede Ne Yaptık?” toplantısında “esnek ve modüler sistem” ile ilgili detaylar ise paylaşıldı. Programın içeriğini derslerin ne olacağı ve öğrencilerin nasıl ders seçeceğine yönelik açıklamalar oluşturdu.
***
BİLİMSEL EĞİTİM REDDEDİLİYOR
Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ise şunları söyledi: “80 darbesinin ürünü olan zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri her sınıfta zorunlu tutulmaya devam etmektedir. 4+4+4 yasası sonrası seçmeli adı altında yer alan din derslerinin de fiili uygulamalar sonucunda zorunlu hale getirilmesi uygulamalarından vazgeçilmemektedir. 12.sınıf sosyal bilimler zorunlu grup dersleri arasında temel sosyal bilim derslerine yer verilmezken Tasavvuf Edebiyatı ve İslam Felsefesi dersleri nin yer alması bilimsel eğitimi reddeden ideolojik hattın devam ettiğini göstermektedir. Rehberlik ve danışmanlık çalışmalarının güçlendirilmesi, desteklenmesi yerine okullara Kariyer Ofisleri kurulması eğitimde özelleştirme politikalarının hızlandırılacağını bir kez daha deklare edilmektedir. Ders sayılarının azaltılması yerine ders birleştirilmesi uygulaması hayata geçirilmiştir. Derslerin kazanımlarının ne olacağı, derslerin kimler tarafından okutulacağı belirsizliğini korumaktadır.”
***
ÖĞRETMEN OLMADAN OLMAZ
Yeni sistemi değerlendiren Eğitim Uzmanı Onur Soğuk öğretmen eğitimine dikkat çekti. Soğuk “Ortaya konan sistemin, temennilerin, öngörülerin gerçekleşebilmesi için öncelikli şey öğretmen kalitesinin artırılmasıdır. Öğretmen iyi yetiştirilebilirse, mevcut öğretmen kalitesi de bu sisteme uygun hale getirilirse ancak bu söylenenler işlevli hale gelir aksi takdirde konuşulanların hiçbir anlamı yok” dedi.
Seçmeli derslere de değinen Soğuk, şöyle konuştu: “Zorunlu dersler arasında yer alan Türk Dili ve Edebiyatı ile Bilgi Kuramı ve Uygulamaları dersini olumlu karşılamak lazım ama Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin dört yıl zorunlu olması şaşırtıcı. Sistem itibariyle 9’uncu sınıflarda olması normal desek de 4 yıl boyunca zorunlu olması şaşırtıcı. Tabii bunlar 10’uncu sınıftan sonra olacak. Dersler de bundan itibaren zorunlu ve seçmeli olarak ayrılacak. Ama bu sistem 10 ve 11’inci sınıflar en önemli sınıflar. Orada da matematik dahi seçmeli gözüküyor. Derslerin de isimleri değişti. Bildiğimiz anlamda bir fizik kimya biyoloji olmayacak örneğin. Tabii burada hâlihazırda bir sıkıntı var. Bizde üniversitede dahi seçmeli ders adı altında zorunlu dersler var. Diyelim ki bir dersi iki öğrenci aldı, bu çocuklar için sınıf açılacak mı ya da okul idaresi kendisi mi seçecek dersleri?
Bunların hepsinin altyapısının oluşması lazım.”
Son olarak üniversite giriş sınavına ilişkin de konuşan Soğuk şu ifadeleri kullandı: “Üniversite sınav sisteminin bu sistem değişikliğinin ardından değişmesi kaçınılmaz. Milli Eğitim Bakanlığı bu sisteme uygun bir sınav sistemi organize edecek. 2024 yılı itibariyle bu kesinlikle değişecek.”
Eğitim, 19 Mayıs 2019 15:58
Yorumlar (0)