Belediyemiz de sorumluluk almalı
Gündem, 05 Şubat 2020 16:34
Yeşilyurt Belediyesi CHP Meclis Grubu, Belediye olarak, 24 Ocak deprem sonrasında yapılması ve alınması gereken önlemleri dile..
CHP Grubundan, “Hasar tespitinde Belediyemiz de sorumluluk almalı, deprem toplanma alanları ile ilgili vatandaşlar yeterli bilgiye sahip değil, bu konuda bilgilendirme amaçlı çalışma yapılmalı, afet esnası ve sonrasında yapılacaklar konusunda anaokulundan başlayarak tüm kesimler bilgilendirilmeli” önerileri.
Yeşilyurt Belediyesi CHP Meclis Grubu, Belediye olarak, 24 Ocak deprem sonrasında yapılması ve alınması gereken önlemleri dile getirdi. CHP Yeşilyurt Belediye Meclis Grubu sözcüsü Mimar Günnur Tabel ve üye Tayfur Çakır tarafından dile getirilen önerileri şöyle;
Anaokulunda başlayarak
CHP Sözcüsü Tabel; “Bugünden başlayarak, afet olmadan, afet esnasında ve sonrasında yapılacaklarla ilgili olarak anaokullarından başlayarak tüm kurum ve kuruluşlarda bilgilendirme eğitimleri düzenlenmelidir.
Hatırlarsanız Elazığ’da yıkılan bir apartmanın bulunduğu sitedeki yıkım kararı alınan diğer bina henüz yıkılmadan iki gün önce kendiliğinden yıkıldı. Bu nedenle Malatya’daki riskli ve hasarlı yapılar da gün geçirmeden hızla belirlenmeli ve kentsel dönüşümle çok hızlı bir şekilde yenilenmelidir.
Hasarsız görünse de kaçak, ruhsatsız ve kontrolsüz yapılmış olan binalar hızla tespit edilerek yıkılmalı ve gerekli girişimler derhal yapılmalıdır.
Belediyeler ve yapı denetim birimleri, hali hazırda yapılmakta olan yapılardaki denetleme görevlerini paradan bağımsız olarak eksiksiz olarak yerine getirmelidir.
Bu tarihten itibaren yapılacak tüm binalarda zemin etütleri çok sıkı bir şekilde yapılmalı, sığınıkların projeye uygun yapılıp kullanıma uygun hazır halde oldukları sık sık denetlenmelidir.
Dikey yapılaşmadan hemen vazgeçilerek, hızlı bir şekilde imar yapılanması yatay şekilde düzenlenmelidir.
Deprem toplanma alanları çok hızlı bir şekilde belirlenerek, bu alanlara gıda, sağlık, itfaiye ve güvenlik ekipleri gibi ekiplerin hızlı ulaşmaları ile ilgili önlemler tartışılarak hayata geçirilmelidir.
Bu toplanma alanları hakkında vatandaş bilgilendirilerek, en azından bu alanlara ulaşım tabelaları çok görünür bir şekilde şehrin her yerine yerleştirilmelidir.”
Tabel’ e yanıt veren Başkan Çınar, “Biz de benzer şekilde tedbirlerin artırılması, önlemlerin artırılması, zemin etütlerin daha fazla takip edilmesi, jeofizik ve jeolojik etütlerin yapılması, ilçemizde eksik olan özellikle zemin haritaları ve bölgemizdeki yapılaşma ile ilgili daha fazla veri sağlayacak çalışmalarla ilgili bir ekip oluşturduk.
Bu ekibimiz bunlarla ilgili çalışmalar yapacak. Bu verileri de paylaşacağız. Nitelikli sağlam konutlar üretme noktasında yardımcı olunabiliyorsa bölgemiz için en uygun neyse, imar ve fen işlerinin yanı sıra kontrol müdürlüğümüzle birlikte bölgemizde en iyi şekilde kontrollerini yaparak sağlıklı yapılaşmayı artırmak en büyük amacımız” dedi
Toplanma alanları ile bilgi eksikliği var..
CHP’li üye Tayfun Çakır’da; Hasar tespit çalışmaları vatandaşlara bırakılması büyük bir eksiklik, Belediyemiz bu konuda sorumluluk alarak ilçemizdeki bütün binalarda hasar tespiti yaparak olası can ve mal kayıplarını en aza indirebilir. Ayrıca, deprem toplanma alanları ile kamuoyu yeterince bilgilendirilmedi. Bu konuda çalışmalara yaparak her bölge ve mahallenin toplanma alanları konusunda vatandaş sık sık bilgilendirilmeli, bilgilendirici yön tabelaları konularak vatandaşın bilgilenmesine yardımcı olunması önerisinde bulundu.
Başkan Çınar’da “ Belediyemiz ile Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü işbirliği ile ilçemizdeki hasarlı binaların ön tespitini yapmaya başladık. 27 ekip şu an sahada ön hasar tespit çalışmalarını yapıyor. Toplanan verilerden sonra verilecek kesin hasar raporları doğrultusunda ilçemizdeki binalarla ilgili, karar verilecek” ifadeleriyle hasar tespitlerinde Belediye olarak çalıştıklarını belirtti.
Gündem, 05 Şubat 2020 16:34
Yorumlar (0)