AĞBABA MALATYAYA DESTEK İKİ KATINA ÇIKARILMALI
Siyaset, 20 Mart 2020 16:19
Paketin Özeti: Dağ Fare Doğurdu”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Korona virüsle Mücadele Eş Güdüm Toplantısı’nda açıklanan “Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketinde, işçilere yönelik alınan kararların işverenlere verilen desteğe göre cılız kaldığını ifade etti. Ağbaba, yaptığı yazılı açıklamasında, “açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşayan milyonlarca çalışan için daha kapsamlı ve net kararlar alınması gerekirdi” ifadesini kullandı.
İşçilere yönelik destek mahiyetinde karar alındığını, ancak alınan kararlarda net ifadelerin bulunmadığını belirten CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Programda, açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşayan milyonlarca çalışan için daha kapsamlı ve net kararlar alınması gerekirdi” değerlendirmesinde bulundu.
İşçiler için alınan tedbirlere ilave ek öneriler olması gerektiğini aktaran Ağbaba, milyonlarca ücretli çalışanın ilerleyen günlerde virüs salgınının yaratacağı kriz ikliminde iyice yoksullaşacağını ve sefalete sürükleneceğini ifade etti.
“ASGARİ ÜCRET 2 BİN 600 OLMALI, KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ŞARTLARI YUMUŞATILMALIDIR”
Çalışanlar adına acilen alınması gereken önlemler olduğunu belirten Ağbaba, “AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan açıklamasında, asgari ücretliye desteğin süreceğini belirtirken, bu desteğin kapsamına dahil herhangi net bir tanımda bulunmamıştır. Bu koşullarda asgari ücretin 2 bin 600 liraya çıkarılması ve asgari ücretten vergi kesintisine son verilmesi gerekmektedir.
Kısa Çalışma Ödeneğinin devreye alınacağı, bundan faydalanmak için gereken süreçlerin kolaylaştırılacağı açıklanmıştır. Ancak burada hak ediş koşullarının nasıl kolaylaştırılacağından bahsedilmemiştir. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanma koşulları olan son 3 yılda 600 gün prim ödeme koşulu 120 güne, son 120 gün hizmet süresi şartı ise 60 güne indirilmelidir” İfadelerini kullandı.
“3600 EK GÖSTERGE SÖZÜ YERİNE GETİRİLMELİ”
Memurlara 2020 yılı için toplu sözleşmede ön görülen zam oranları tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Kamu çalışanlara vaat edilen 3600 ek gösterge hakkı kamu çalışanlarına verilmelidir.
İşsizlik sigortasından yararlanan vatandaşların, işsizlik sigortası ödeneği kesilenlerin işsizlik ödeneği 6 aya kadar tekrar uzatılmalıdır.İşsizlik Sigorta Fonunun amaç dışı kullanımının yasaklanması gereklidir.” Dedi.
“GSS PRİM BORÇLARI SİLİNSİN”
Genel Sağlık Sigortası prim borcu olanların prim borçlarının ertelenmesini veya silinmesini öneren Ağbaba, tüm yurttaşların parasız sağlık hizmetine erişim hakkının sağlanması gerektiğini ifade ederek, istihdamın korunması ve işçilerin işten çıkarılmaması için sendikaların da dahil olacağı kurulların oluşturulması ve iş yerlerinde istihdam kaybını engelleyecek denetimlerin sıklaştırılması gerekmektedir.
İşçi çıkaran işletmelerin bu süreçte alacağı destek ve teşviklerin derhal kesilmesi kesin olarak belirtilmelidir. İşçi sağlığı ve güvenliği hükümleri 50’den az işçi çalıştıran iş yerleri için derhal yürürlüğe girmelidir” ifadelerini kullandı.
“MALATYA’YA DESTEK İKİ KATINA ÇIKARILMALI”
Cumhuriyet Halk Partisi Malatya il başkanı Enver Kiraz da “Ekonomik istikrar kalkanı” adı altında açıklanan paketi yorumladı.
“Malatya yaralarını sarmadan yeni bir yara daha açıldı.” diyen Kiraz yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
“Kısa süre önce bir deprem felaketi yaşayan ve bu felaketten büyük ölçüde zarar gören Malatya ekonomik anlamda ciddi sıkıntılar yaşadı. Deprem sonrası dibe vuran ekonomi daha doğrulamadan şimdi de koronavirüsü ile mücadele ediyor.
Malatya’mızın esnafı, çiftçisi, köylüsü, sanayicisi kısacası tüm kesimler deprem ve virüs salgınından nasibini en ağır şekilde aldı.
Dün hiçbir kesimi tatmin etmeyen ve yetersiz kalan bir paket açıklandı. Ülke genelini kapsayan bu destek paketinin dışında Malatya’mız için ayrıca bir paket hazırlanmalıdır. İlimize yapılacak desteklerin iki katına çıkarılması zaruri bir hal almıştır. Aksi takdirde Malatya ekonomisinin ayağa kalkması mümkün değildir. Depremin izlerini henüz silemeyen Malatya’ya salgın tedbirleri ağır gelmiştir.”
Kiraz, esnafa öncelik verilmesi gerektiğini vurgulayarak “Ülkemizin sağlığı için evde kalmanın büyük önem taşıdığını, birlik içinde bilinçle hareket edip bu mücadeleden galip çıkacağımızı her fırsatta kamuoyuyla paylaşıyoruz.
Fakat yaşadığımız bu salgın nedeniyle iş yerlerini kapatmak zorunda kalan esnaflarımıza nakdi yardımların yapılması şart olmuştur. Slogan haline getirilecek vaatlerin şu durumda ekonomiye bir katkı sağlamayacaktır. Ekonominin ayağa kalkması için hazırlanan destek planında küçük esnafın büyük yeri olmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet Halk Partisi Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, açıklamalarına kayısının hava koşullarından olumsuz etkilendiğini belirterek devam etti:“Afet ve salgının yarattığı ekonomik kriz ortamı yetmezmiş gibi dolu ve kar yağışı da kayısı çiftçisini zora soktu. Tüm bu yaşanılanlar gözünüzde bulundurularak çiftçinin zararları TARSİM Sigortası şartı aranmaksızın giderilmelidir. Malatya ekonomisine kilit vuran bu dönemde kayısı üreticisi hafife alınmamalıdır.” dedi
Siyaset, 20 Mart 2020 16:19
Yorumlar (0)