"Önlem alınmadan okulların açılması öğrenci ve öğretmenler için tehdit"

Eğitim, 13 Eylul 2020 16:25

 

 

       MEB in açıklamaları kapsamında Uzaktan eğitim ile akademik başarı elde etmenin mümkün olmadığını söyleyen Malatya Eğitim Sen Şube Yöneticisi Hüseyin İspir, önlemler alınmadan okulların açılmasının tehlikeli olduğunu belirtti.

        Kovid-19 vakalarının artışı devam ederken okulların yüz yüze eğitime açılıp açılmayacağı tartışmaları sürüyor. Uzaktan eğitim ile akademik başarı elde etmenin mümkün olmadığını söyleyen Eğitim Sen Malatya Şubesi Yöneticisi Hüseyin İspir, önlemler alınmadığı koşullarda okulların açılmasının hem öğrenciler hem de öğretmenler açısından tehdit olduğunu belirtti.

 

"GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMADI"

 

        Pandemi sürecinin aralık ayında başladığını, aralık ayından mart ayına kadar hükümetin bu konuda ciddi anlamda bir önlem almadığını belirten Malatya Eğitim Sen Şube Yöneticisi Hüseyin İspir; “Aslında böyle bir durumun olabileceğine dair bence öngörüsü de yoktu. Yani bu Çin’de ortaya çıkmış bir durumdu, henüz gelişmiş ülkelerde özellikle Avrupa gibi bölgelerde görülmediği için, Türkiye de buna dair herhangi bir öngörüde bulunamadı.

            Biliyorsunuz Dünya Bankası’nın pandamı konusunda ülkelere belirli miktarlarda ekonomik yardım yapacağı açıklamasından kısa bir süre sonra ‘Bizim ülkemizde de pandemi vakası görüldü’ diye bir açıklama geldi 11 Mart’ta. 4 Aylık bir süreç söz konusu.

         Buna dair bir ön çalışma yapılabilseydi, bu tandeminin etkisi, nedenleri, oluşturabileceği hastalıkların sonuçlarına dair bir araştırma yapılsaydı, büyük ihtimalle bu konuda netlikleri görebilecektik. Biliyorsunuz 13 Mart’ta da okullar tatil edildi. Aslında onda da bir netlik yoktu. Okullar tatil edildikten sonra Nisan ayındaki 1 haftalık ara tatilin kullanılacağı, daha sonra tekrar eğitime devam edileceğini ifade edildi.

          Ama böyle olmadığı daha sonra belli oldu arkasından da peyderpey dönemsel ertelemeler, okul kapatmalar geldi ve dolayısıyla da 2019-2020’nin ikinci kademesi Mart’tan sonra örgün eğitimden kopuk bir şekilde gerçekleşmeye çalışıldı.

          Bu süre boyunca da Milli Eğitim Bakanı sürekli açıklama yaptı, ‘Biz eğitime hazırız tüm önlemlerimizi aldık’, ‘Bize Cumhurbaşkanı talimat verdiğinde eğitime başlayacağız’ diye. Ama gelinen süreçte hâlâ bu işin böyle olmadığı görüldü, 31 Ağustos’ta yüz yüze eğitimin başlayacağı ifade edildi. Ağustos ayı içerisinde bu da ertelendi.

          21 Eylül’de yüz yüze eğitimin olacağına dair açıklama yapılıyor. Bizim ülkemizde eğer sürece dair çalışmalar yapılsaydı ve önlemler alınsaydı aynı zamanda pandamı sürecinde okullarda kullanılacak malzemeler araç gereçler temin edilseydi belki de okullarda yüz yüze eğitim yapılabilirdi.

          Biz de okullara gidiyoruz, 1 haftalık seminerlere katıldık ben kendi okulumda biyoloji zümre nöbetini tuttum, yani okullarda alet edevata dair ciddi anlamda eksikliklerin olduğunu biz kendimiz gözlemliyoruz zaten. Kendi okullarımızda da iş yeri temsilcilerinden aldığımız bilgilerden de görüyoruz. Buna ait net bilgiyi 21 Eylül’de okullarda göreceğiz” diye konuştu.

 

"OKULLARDAKİ EKSİKLİKLERİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

 

Eğitim Sen’in okullardaki eksikliklerin tespitinde takipçisi olacağını söyleyen İspir, şöyle konuştu:

         ”Eğitim Sen olarak şubemiz gelecek hafta Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerindeki merkez okullarda bir ön araştırma ya da ön bilgi çalışması yapacağız.

        Haftanın 5 günü okullarda okul müdürleri ve idareciler ile aynı zamanda fiziki koşullarını, okulların bu süreçte hazırlıklı olup olmadığını gözlemleyeceğiz. Biz kendi okullarımızda gördüklerimiz ile yetersiz olduğunu görüyoruz ama tek bir veri üzerinden yargıda bulunmak çok doğru olmaz.

          Bu nedenle de tüm yürütme kurulundaki arkadaşlar ile birlikte gelecek hafta boyunca okullarda hedefimiz en az 50 okul; verilerin daha net ve doğru olabilmesi için böyle bir gözlem çalışması yapıp raporlaştıracağız. Bunu kendi üyelerimiz ile hem de kamuoyu ile paylaşacağız

“UZAKTAN EĞİTİM İLE AKADEMİK BAŞARI ELDE ETMEK MÜMKÜN DEĞİL”

 

           Pandamı süreci ile birlikte yeni eğitim modelinin hayatımıza girdiğini, fakat akademik başarının elde edilemeyeceğini ifade eden İspir: ”Pandamı süreci ile birlikte hayatımıza yeni bir eğitim modeli girdi. Uzaktan eğitim.

       Mesleki gelişim açısından doğru olabilir ya da soyut kavramları anlayabilen insanları eğitim açısından da doğru olabilir. Mesleki anlamda bir öğretmen kendini geliştirmeye çalışıyor, bu konuda uzaktan eğitim ile yeni akademik bilgiler alabiliyor ama ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinde uzaktan eğitim ile başarı elde etmek, akademik anlamda bilgi aktarmak oldukça zor bir durum.

        Çocukların ailelerinin ekonomik durumları orta düzeyde ya da asgari ücretle geçinen aileler. Bunların teknolojiden yararlanma, ek olarak bütçe ayırma gibi olanakları çok kısıtlı. Bu nedenle bu çocukların mutlaka kamusal eğitim almaları lazım. Kesinlikle şunu ifade edebiliriz; pandamı gibi olağanüstü durumlarda ya da örgün eğitimin yapılamayacağı durumlarda evet uzaktan eğitim uygulanabilir ama demin ifade ettiğimiz gibi kesinlikle soyut kavramları aktarmak ve öğrencinin öğretmen ile duygusal bağ kurmasını sağlamak, pedagojik ve psikolojik gelişimini sağlamak  imkânsız.

        Bilgisayarın başındasınız, çocuklar ile bu şekilde ders işliyorsunuz, ama çocuğu görmüyorsunuz. Çocuk sizi görmek istemediğinde kamerayı kapatabiliyor. Ev koşulları, ev ortamı çocuğun ailesi, öğretmeninin görmek istemediği koşulları ister istemez çocuk sizden gizleyecek bu gayet doğal ve psikolojik bir durum.

        Çocukla kesinlikle duygusal bir bağ kurmadığınız mekanik bir ortamda ders işliyorsunuz çocuğun gelişimini sizin gözlemleyebilmeniz ya da akademik anlamda aktardığınız bir bilginin çocukta kalıcılığını anlama şansınızın olmadığı bir ortam” dedi.

 

“EĞİTİME AYRILAN BÜTÇE ARTIRILSIN”

Eğitime ayrılan bütçenin düşüklüğüne değinen İspir şu ifadeleri kullandı: ”Milli Eğitim Bakanlığının bütçesi şu an yüzde 11. Biliyorsunuz Bakan açıklama yaptı 10 gün önce. MEB’e ayrılan payın büyük bir bölümün öğretmen maaşlarına gittiğini ifade etti. Kalan yüzde 4’lük kısım ile de yatırım yapma şanslarının olmadığını söyledi. Eğitime ayrılan bütçenin iki katına çıkarılması lazım. Türkiye’de de mutlaka bilimsel, evrensel demokratik eğitim hedefimiz varsa; çocukların bilimsel düşünme yetilerini geliştirmek istiyorsak eğitime daha fazla bütçe ayrılması gerekiyor. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamanın bence yolu buradan geçiyor. Normal koşullarda sosyal devlet kavramı ve zorunlu eğitim kavramı anayasamızda var ise bu zorunlu eğitimden bütün çocukların bütün öğrencilerin eşit anlamda yararlanabilmesi lazım.”

 

“UZAKTAN EĞİTİM ÇOK ÇOCUKLU AİLELERE MADDİ YÜK”

         Birden fazla çocuğu olan aileler için uzaktan eğitimin maddi olarak büyük bir yük olduğunun un altını çizen İspir, ”Geçen gün bir veli ile sohbet ettim. İki çocuğu var, bir çocuğu beşinci sınıfta, diğer çocuğu dokuzuncu sınıfta.

         İkisi ayrı okullara gidiyor ve her iki okulunda idaresi aynı saatlerde ders programı hazırlamış. Çocukların ders saati çakışıyor, evde tek bir bilgisayar var bana soruyor “hocam ne yapabiliriz, bu programların çakışmamasını sağlayabilir miyiz?” diye. Okulları farklı olduğu için bunu ayarlama şansı yok. Bakanlık ayarlamış; liselerde dokuz ve onuncu sınıflarda günde 3 saat, 11 ve 12. sınıflar da ise günde 5 saat ders işleniyor.

         Yani iki çocuklu bir aileye bir bilgisayar yetmiyor ikincisini alması gerekiyor, bu da ciddi anlamda bir ekonomik yük. Bu öğrenciler tespit edilip ihtiyaçları giderilmeli. Tabi bir de alt yapı sorunu var. Teknoloji Bakanı yanlış hatırlamıyorsam bir açıklama yapmıştı Türkiye’de 5 bin bölgede internet erişimi yok.

         Bakanlık da 1.500.000 öğrencinin teknolojik altyapısının olmadığını, uzaktan eğitim sürecinden faydalanamadığını ifade ediyor. Bu yüzden de mutlak suretle yüz yüze eğitimin gerekli önlemler alınarak bir an önce başlaması gerekiyor.

          Pandamı sürecinde tüm gerekli olacak alet-edevat, dezenfektan, maske, sosyal mesafe alanlarının ayarlanması, sınıf ortamının buna göre ayarlanması, sıraların, camların, kantinlerin, taşımalı gelen öğrencilerin servislerinin dezenfekte edilmesi gerekiyordu. Bunların hepsi yapılabilir. Şu anda eğitim işkolunda çalışan 1.500.000 kamu eğitim personeli var, fakat bu yeterli değil. Sınıflardaki öğrenci mevcutlarını azaltıp, öğretmen sayısını arttırmak gerekiyor” dedi.

 

“EBA TV İÇERİK OLARAK DETAYLANDIRILMALI”

 

        Eba TV içeriğinin yetersizliğine değinen İspir şunları söyledi: ”Şimdi yeni kurulan Eba TV var. Destek programı uygulanması açısından sıkıntı yok. Öğrenci okulda yüz yüze alamadığı konulara dair bu yöntemle bu sistemde eksiklikleri tamamlayabiliyor.

         Ama bizim hem uzaktan eğitim ve canlı desteklerle hem Eba TV ile çocukların akademik gelişimlerini tamamlamamız mümkün değil. Belki ulaşımı daha kolay, yeterlilik içerik Onları inceliyoruz sürekli buna dair raporlar da hazırlamıştık.

           İçerikleri de görsel olarak fazla ama etkinlikler sınırlı konular daha da detaylandırılabilir. Birden fazla öğretmen anlatılabilir ve çocuk daha fazla tekrar yapmış olabilir. Konular ile ilgili etkinlikler arttırılabilir. Çocukların buraya olan ilgisi daha fazla çekilebilir.”

Eğitim, 13 Eylul 2020 16:25

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
AGBABA; MALATYA'DA MADENLER CİDDİ  SIKINTI YARATIYOR

AGBABA; MALATYA'DA MADENLER CİDDİ SIKINTI YARATIYOR

EĞİTİM SORUNLARINI TARTIŞIN

EĞİTİM SORUNLARINI TARTIŞIN

YESILYURTU ÇÖZÜM ODAKLI BELEDIYECILIKLE AYAĞA KALDIRACAGIZ

YESILYURTU ÇÖZÜM ODAKLI BELEDIYECILIKLE AYAĞA KALDIRACAGIZ

ABDAL MUSA LOKMASI

ABDAL MUSA LOKMASI

Hekimhan belediyesinden çiftçilere KIŞLIK  YEM destegi

Hekimhan belediyesinden çiftçilere KIŞLIK YEM destegi

Malatya su kaynaklari sürdürülebilir  calismalari

Malatya su kaynaklari sürdürülebilir calismalari

SEZAİ YILMAZ EKIBI ILE MÜTHİŞ BIR DESTAN YAZIYOR

SEZAİ YILMAZ EKIBI ILE MÜTHİŞ BIR DESTAN YAZIYOR

100 Duruşma salonlu Malatya adalet sarayi 2026 da hizmete aciliyor

100 Duruşma salonlu Malatya adalet sarayi 2026 da hizmete aciliyor

İzmir'de Malatya Lezzetleri Haftası: Coğrafi İşaretli Tatlar İzmir’le Buluştu

İzmir'de Malatya Lezzetleri Haftası: Coğrafi İşaretli Tatlar İzmir’le Buluştu

DOĞANŞEHİR SÜRGÜ MAHALLESİNDE  2500 METRE İÇME SUYU HATTI :

DOĞANŞEHİR SÜRGÜ MAHALLESİNDE 2500 METRE İÇME SUYU HATTI :

YESILYURT BELEDIYESI; ÇOCUKLARI  PİKNİĞE GÖTÜRDÜ

YESILYURT BELEDIYESI; ÇOCUKLARI PİKNİĞE GÖTÜRDÜ

Battalgazi Belediyesi Malatya stadyomunu yeniden futbola hazırlıyor

Battalgazi Belediyesi Malatya stadyomunu yeniden futbola hazırlıyor

Agbaba " Allah kimseyi 21metre kare lik alanda yıllarca yasatmasin"

Agbaba " Allah kimseyi 21metre kare lik alanda yıllarca yasatmasin"

BARIŞ YILDIZ "Bizim tek gundemimiz var o da ekonomi

BARIŞ YILDIZ "Bizim tek gundemimiz var o da ekonomi

.Medya dayanisma gurubu:Ifade ve basin ozgurlugu ağır tehdit altinda"

.Medya dayanisma gurubu:Ifade ve basin ozgurlugu ağır tehdit altinda"

.Etki Ajanlığı ne getiriyor

.Etki Ajanlığı ne getiriyor

ÖLMEZTOPRAKTAN ÇGD  ZIYARETİ

ÖLMEZTOPRAKTAN ÇGD ZIYARETİ

MESOB Baskani Sevket keskinden Akcadag ve Darene ziyaretleri

MESOB Baskani Sevket keskinden Akcadag ve Darene ziyaretleri

CHP ÜYELERINE

CHP ÜYELERINE

Agbabadan bakan kuruma fahri hemserilik uyarısı

Agbabadan bakan kuruma fahri hemserilik uyarısı

Bu korku iklimine teslim olmayacagiz

Bu korku iklimine teslim olmayacagiz

Karanliklara teslim olmayacagiz

Karanliklara teslim olmayacagiz

RTÜK, basın ve ifade özgürlüğüne vurduğu darbelere bir yenisini daha ekledi.

RTÜK, basın ve ifade özgürlüğüne vurduğu darbelere bir yenisini daha ekledi.

Malatya’dan Afyonkarahisar’a Gönül Köprüsü

Malatya’dan Afyonkarahisar’a Gönül Köprüsü

Malatyada yerinde dönüşüm  yavas yuruyor

Malatyada yerinde dönüşüm yavas yuruyor

Veli Agbaba Deprem bolgesinde Mucbir sebep  ve tesvik suresi uzatilmalip ve

Veli Agbaba Deprem bolgesinde Mucbir sebep ve tesvik suresi uzatilmalip ve

AĞBABA; “BEN SEÇİMİ KAYBETTİM AMA GENÇLERİN GÖNÜLLERİNİ KAZANDIM”

AĞBABA; “BEN SEÇİMİ KAYBETTİM AMA GENÇLERİN GÖNÜLLERİNİ KAZANDIM”

CUMHURİYET KUPASI FUTBOL TURNUVASI HEYECANLI VE ÇEKİŞMELİ MAÇLARLA SONA  ERDİ

CUMHURİYET KUPASI FUTBOL TURNUVASI HEYECANLI VE ÇEKİŞMELİ MAÇLARLA SONA ERDİ

CHP Ahmet Özer İçin Ses Yükseltti 'Egemenlik Milletindir!''

CHP Ahmet Özer İçin Ses Yükseltti 'Egemenlik Milletindir!''

Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Aktif Olarak Çalışıyor

Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Aktif Olarak Çalışıyor

Diyabet Hastalarına 5 Yaşamsal Öneri!

Diyabet Hastalarına 5 Yaşamsal Öneri!

Vali Seddar Yavuz Kan Bağışı Programına Katıldı

Vali Seddar Yavuz Kan Bağışı Programına Katıldı

Başkan Geçit, “Sağlıklı Ve Temiz Bir Gelecek İçin Çalışıyoruz”

Başkan Geçit, “Sağlıklı Ve Temiz Bir Gelecek İçin Çalışıyoruz”

Başkan Taşkın Kanalboyu Esnafıyla Buluştu

Başkan Taşkın Kanalboyu Esnafıyla Buluştu

Tazelenme Üniversitesi 2024-2025 Eğitim Öğretim Akademik Yılı Açılış Töreni Düzenlendi.

Tazelenme Üniversitesi 2024-2025 Eğitim Öğretim Akademik Yılı Açılış Töreni Düzenlendi.

Malatya Kitap Fuarı Bölge İllerine de Hitap Ediyor

Malatya Kitap Fuarı Bölge İllerine de Hitap Ediyor

Vali Seddar Yavuz, Malatya TSO’nun meclis toplantısına katıldı

Vali Seddar Yavuz, Malatya TSO’nun meclis toplantısına katıldı

Başkan taşkından 29 ekim cumhuriyet bayramı mesajı

Başkan taşkından 29 ekim cumhuriyet bayramı mesajı

“Çocuklarımız Ne Kadar Neşeli ve Mutlu Olursa Biz De O Kadar Mutluyuz”

“Çocuklarımız Ne Kadar Neşeli ve Mutlu Olursa Biz De O Kadar Mutluyuz”

Cumhuriyet Kupası Futbol Turnuvası Heyecanlı ve Çekişmeli Maçlarla Sona Erdi

Cumhuriyet Kupası Futbol Turnuvası Heyecanlı ve Çekişmeli Maçlarla Sona Erdi