Ziraat Odaları n dan, kayısıda destek ödemesinde adaletsizlik iddiası
Gündem, 28 Eylul 2020 16:09
Malatya Ziraat Odaları Koordinatörü Başkanı Yunus Kılıç, bu yıl Monilya hastalığı nedeniyle zarar gören kayısı üreticilerine gönderilen 10 milyon TL’nin adaletsiz bir şekilde dağıtıldığını iddia etti.
Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan Yunus Kılıç, bu yıl kayısıda ilkbaharda Monilya hastalığının görüldüğünü ve birçok ağaçta ciddi zarar oluştuğunu dile getirdi. Kayısı da yaşanan bu hasar sonucunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları ile Malatyalı kayısı üreticilerine 10 milyon TL destek aktarıldığını söyledi.
Ancak bu paranın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün 3 aydır dağıtamadığını ileri süren Kılınç, “10 milyon lira para 3 aydır Malatya Valiliğin hesabında bekliyordu. O 10 milyon lirayı Cumhurbaşkanımız gönderdi ama Tarım İl Müdürlüğü olarak bu parayı dağıtmadı.
Neden, çünkü Mayıs ayında 3 günlük bir tespit yapıldı. Yani Malatya'da 850 bin dekar kayısı alanını iki günde gezerek tespit yaptılar. Tarım İl Müdürlüğü artık Malatya tarımına cevap veremiyor, bu yükü kaldıramıyor. Bugün 10 milyon TL para çiftçimize verilmek üzere aktarılmış ama aktarılırken adaletsizlik oldu.
Doğanyol’da 6 çiftçi, Arguvan’da 5 çiftçi, Yazıhan’da 1bin 86 çiftçi, Kale’de 550 çiftçiye destek verilmiş. Şimdi biz üretici ile karşı karşıyayız, üretici bize şunu söylüyor. ‘Kimse benim bahçeme gelmed’ yine bir köylü geliyor ve diyor ki ‘Muhtar sadece kendi ismini yazdırmış’ ‘Sadece bizim köyde muhtar yalnız alıyor’ diyorlar” dedi.
Bu yıl Malatya kayısısının tamamında Monilya hastalığının olduğunu dile getiren Kılınç, “Şimdi biz üreticiye ne cevap vereceğiz. Üretici kapımıza dayanıyor diyor ki ‘Akçadağ Malatya kayısısının yüzde 25'ini üretiyor.
Burada hasar tespitinde zarar gören 55 kişi var’. Buna biz nasıl cevap vereceğiz. Kim cevap verecek, Tarım İl Müdürü mü cevap verecek. Tarım İl Müdürünü oraya getirenler mi cevap verecek? Biz cevap veremiyoruz vatandaşa. Para dağıtılmış ama adaletsiz dağıtılmış” ifadelerine yer verdi.
Bu duruma biran önce el konulması gerektiğini de dile getiren Kılınç, “Dur denilmemesi halinde çiftçi sahaya inecek. Biz bunu istemiyoruz. Biz çiftçimizin gelip Tarım İl Müdürlüğü önünde toplanıp eylem yapmasını istemiyoruz.
Monilya hastalığında hasar için rapor tutuluyor. Yüzde 2 hasar raporu tutuluyor bu reva mı? Üretici bunu hak ediyor mu? Bugün bir ilçeye bir 1 milyon TL’den fazla para gidiyor.
Diğer ilçeye hiçbir şey gitmiyor. Ne oluyor da Kale’de monilya hastalığı var da Yazıhan’da var da Battalgazi’de yok mu, Akçadağ'da niye yok.
Gündem, 28 Eylul 2020 16:09
Yorumlar (0)