Veli Ağbaba: İŞKUR verilerine göre gerçek beka sorunu işsizlik
Siyaset, 12 Ekim 2020 00:09
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Veli Ağbaba, İŞKUR’un istihdam verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) istihdam verilerinin, Türkiye'de gerçek beka sorununun "işsizlik" olduğunu açığa çıkardığını vurguladı. Ağbaba, yazılı açıklamasında, İŞKUR' un eylül verilerini değerlendirdi.
İşsizlerin iş bulma umudunun kalmadığını vurgulayan Ağbaba, “TÜİK istihdam verileri, Türkiye’de gerçek beka sorununun 'işsizlik' olduğunu açığa çıkarmıştır. İŞKUR' a göre, işsizlik ödeneği almak için ilk 8 ayda başvuran işsiz sayısı 1 milyon 138 bin 725 kişiye ulaştı. İş başvurusunda yüz yüze görüşmeye çağrılmada dahi 1 yılda yaşanan azalma yüzde 77 oranında” dedi.
İş başvurusu yapıp ve buna bağlı olarak iş bulanların sayısının da yine yüzde 50 oranında azaldığına dikkat çeken Ağbaba, son bir yılda en az 922 bin işsizin İŞKUR' un kendisine iş bulamayacağına ikna olup iş aramaktan vazgeçtiğini, bu rakamların sürekli isim değiştirilerek açıklanan istihdam paketlerinin başarısızlık tablosu olduğunu söyledi.
İŞVERENLER ARTIK İŞÇİ ARAMIYOR
2019 Eylül ayında işverenlerin 188 bin açık iş başvurusunda bulunduğunu, Eylül 2020'de bu rakamın 120 bin 281'e gerilediğini aktaran Ağbaba, “Bu verilere göre ekonomik dar boğazda olan işverenlerin artık işçi aramadığı sonucu açığa çıkmaktadır. Sonuç olarak, işverenlerin işçi aramaması ilerleyen süreçlerde istihdamın daha da azalacağına işaret etmektedir” dedi.
İŞKUR'un işsizlere iş bulma oranının da yarı yarıya azaldığını ifade eden Ağbaba, şunları kaydetti:
“İŞKUR kendisine kayıtlı işsizleri hiçbir bir işe yerleştiremiyor. Kayıtlı her 10 işsizden 5'i yine Eylül ayında işsiz kalmaya devam etti. Bunun nedenini sadece Kovid-19 salgınına bağlamak doğru değil; işsizlik sorunu, salgından çok daha önce ekonomideki yapısal sorunlar ve her geçen gün derinleşen ekonomik krizin etkisinin bir sonucudur.”
Ülke genelinde işsizliğin devasa boyutlara ulaştığını ve her ay iş arayanların sayısının gerilediğini öne süren Ağbaba, “TÜİK verilerinde ümitsiz işsizlerin sayısındaki artışı, İŞKUR verilerinde de görüyoruz.
İŞKUR'un Eylül ayı verilerine göre kayıtlı işsiz sayısı geçtiğimiz yıla oranla yüzde 22 oranında azalarak, 4 milyon 53 binden 3 milyon 131 bin kişiye geriledi. Son bir yılda en az 922 bin işsiz İŞKUR'un kendisine iş bulamayacağına ikna olup iş aramaktan vazgeçmiş durumda” değerlendirmesinde bulundu.
"İŞ GÖRÜŞMELERİNE ÇAĞRILMA ORANI YÜZDE 78,7 AZALDI"
İŞKUR'un eylülde iş ve meslek danışmanlığı hizmetleri kapsamında iş arayanlarla 193 bin 48 bireysel görüşme gerçekleştirdiğine ve bu rakama bakıldığında bir yılda görüşmeye çağrılan işsiz sayısında 711 bin 597 azalma olduğuna söyledi.
Ağbaba, şunları kaydetti: “Bir önceki yılın aynı ayına göre iş görüşmelerine çağrılma sayısında gerileme tam yüzde 78,7 oldu.
Sadece kadınların iş görüşmelerine çağrılma oranı yüzde 82,8 oranında azalıyor. 2019 yılındaki ekonomik krizin vahameti göz önüne alındığında bu yılki verilerin ne derece kötü olduğu daha iyi anlaşılacaktır.”
Siyaset, 12 Ekim 2020 00:09
Yorumlar (0)

İMAMOĞLU NU CUMHURBAŞKANI YAPACAGIZ

BASKAN GEÇIT " BAYRAMLAR BİRLIK VE BERABERLİĞİMİZIN SİMGESİDİR

BU ZOR GÜNLERİ DAYANIŞMA ILE AŞACAĞIZ

MALATYALILARA" GAYRET EDİYORUZ " DEMEK SKANDAL DEĞİLDE NEDİR?.

BASKAN TAŞKIN " BATTALGAZIYE YAKIŞAN TAZİYE EVLERİNI MAHALLELİYE KAZANDIRACAĞIZ "

MESOB BAŞKANI KESKİN " ESNAF MALATYANIN BEL KEMIĞİDİR

MALATYA'DA 8 ŞİRKET KEPENK KAPATTI

EĞİTİM-SEN"ÜNİVERSITE ÖĞRENCİLERİNİN HAKLI MÜCADELESİNE DESTEK VERİYORUZ "

O KÜFÜRÜ.......I

MEDYA DAYANIŞMA GURUBU: GAZETECİLIK SUÇ DEĞİLDİR

GAZETECİLER DERHAL SERBEST BIRAKILMALIDIR

MALATYA AKP DE ESKİ BASKAN KRİZ YENİ BAŞKAN VEFA DEDİ

MALATYADA HALKIMIZ SANDIKLARA AKIN ETTİ

CHP MALATYA İL ÖRGÜTUNDEN EKREM İMAMOĞLUNA TAM DESTEK

YEŞİLYURT BELEDİYESİ 44 BIN ADET MEYVE FIDANI DAGITACAK

GAZETECİLER GOREVLERİ SIRASINDA ENGELLENMEMELİ

TURKIYE BELKİDE DEMOKRASİ TARİHİN EN KARANLIK GÜNLERİNDE BİRİNİ YAŞIYOR

YASANANLAR DEMOKRASİNIN YOK EDILMESİ FAŞİZMİN AYAK SESİDİR

EKREM iMAMOGLUNA MALATYA DA TAM DESTEK

CHP " BU MİLLETE TOP YEKUN SALDIRIDIR "

SİVAS İÇİN ADALET HERKES İÇİN ADALET

Barış Yıldız dan Çanakkale Zaferi kutlaması

AĞBABADAN ÇANAKKALE ZAFERİ KUTLAMA MESAJI

BASKAN TAŞKIN " ÇANAKKALE ZAFERİ VATAN İCİN YAZILMIŞ BİR KAHRAMANLIK DESTANIDIR

MALATYADA 3. ORGANİZE SANAYI BÖLGESİ KURULACAK MI?

ÇGD KONGRE İLANI

BATTALGAZİ BELEDİYESİNDE GÜNEŞENERJİSİNE BÜYÜK YATIRIM

VELİ AĞBABA " MALATYA İÇİN HERKESLE MASAYA OTURMAYA HAZIRIM.

BAŞKAN GEÇİT " 14 MART TIP BAYRAMI KUTLU OLSUN"

AĞBABA "HAÇOVALILARIN SESİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİM

GAZİ KATLİAMI VE ŞİMDİDE SURİYE VAHŞETİ

ÖZGUR BASIN ÖZGUR TOPLUMUN TEMELİDİR

MTB BASKANI ÖZCAN'DAN URETİCILERİNE UYARI

TEİAŞ YAZIHANDA 35 PARSELİ KAMULASTIRIYOR.

BARIŞ YILDIZ " BİRLIKTE DAHA GÜCLÜ BİR MALATYA İÇİN "

BAŞKAN GEÇİTİN O PROJESİNE AGBABADAN

BATTALGAZİYE YENİ NEFES; ÇARŞI BAŞI REKREASYON ALANINDA SONA DOĞRU

SALMAN ; KADIN CİNAYETLERİ SİSTEMATİK

BAŞKAN GEÇİT KADINLARIMIZ HUZURLU MUTLU VE SAĞLIKLI TOPLUMLARIN TEMİNATIDIR
