O Binalar çürükse,.........
Gündem, 22 Ekim 2020 15:53
Malatya'daki "Haradaki binalar, dayanıksız olduğundan dolayı yıkımı gerçekleştirilecekse..
Depreme dayanıksız raporu verilen tarihi taş binaların çürük olduğuna inanmadığını belirten MATHAP Başkanı Akın "Haradaki binalar, dayanıksız olduğundan dolayı yıkımı gerçekleştirilecekse bu demektir ki Malatya’da ki tüm yatay binalarda yıkım kararı alınması anlamına gelir." ifadeleriyle Malatya'daki tüm yatay binaların yıkılması gerektiğini söyledi.
Sultan suyu Har ası’n da ki Tarihi binaların yıkımını engelleme ve kamuoyuna duyurmaya yönelik olarak Sultan suyu Harası (TİGEM) önünde düzenlenen basın açıklaması engellenince, açıklama Birlik Binasında yapıldı.
Malatya Koyun Keçi Birlik ve Malatya Tarım ve Hayvancılık Platformu Başkanı İhsan Akın, Sultan suyu Harasında ki yatay mimariye sahip tarihi taş binaların yıkılmasını önleme ve kamuoyu oluşturma amaçlı düzenlediği basın toplantısı Jandarma tarafından engellendi. Birlik binasında yapılan açıklamasında;
Bir süre önce restore edildi
Bilindiği üzere Sultan suyu Harası, 1865 yılında ecdadımız tarafından kurulmuş olup Ordumuzun binek at, keçe, yapağı, vb hayvansal ürün ihtiyaçlarını 1908 yılına kadar karşılamıştır.
Bu güne kadar yetiştirdiği ünlü atlarla sadece Türkiye’nin değil dünyanın da dikkatlerini çeken yaklaşık iki asırlık tarihi yapıların, bir süre önce restore edilmesine rağmen, yıkım kararı alınmasına hiçbir anlam veremiyoruz.
Alelacele yıkım, soru işaretleri yarattı
İki katlı yatay mimari örneği olan gayet sağlam yapılardan oluşan bu binaların özel anlaşmalı bir şirkete depreme dayanıksızdır raporu tutturularak, yıkım kararı alınmasını uygun bulmuyor ve kabul etmiyoruz.
Ayrıca depremin üzerinden yaklaşık bir yıl geçmesine rağmen bugüne kadar kamuoyunda yer almaması manidar olup alel acele yıkım kararı alınması zihinlerde soru işareti bırakmıştır.
Bu binalar çürükse Malatya’daki tüm yapılar
Bu bağlamda eğer haradaki binalar, dayanıksız olduğundan dolayı yıkımı gerçekleştirilecekse bu demektir ki Malatya’da ki tüm yatay binalarda yıkım kararı alınması anlamına gelir.
Hayvanlara çocuk gibi bakım yapılıyor
Bu tesisler içerisinde hayvan bakımında görevli olan personellerin burada ikamet etmediği takdirde bir çocuk gibi bakım, yemleme, sağlık ihtiyacı olan ve bu ihtiyacı karşılayan çalışanların, ikamet yeri merkez ya da başka bir yer olduğunda, ulaşım ve zaman kaybı olacağı için buraya gelip hayvanların anlık ihtiyaç ve bakımını nasıl karşılayacaklar.
Bu bakıcılara herhangi bir konut yapmadan tesis ve konutlara yönelik acil yıkım kararı alınması ve bununla ilgili yaklaşık 15 milyon TL civarında israf yoluna gidilmesi, ekonomik sıkıntıların yaşandığı bu dönemde milyonların israf edilecek olması bizleri derinden üzmektedir.
Sultan suyu Harası, kapatma-kapatılma riski ile
Tarım Platformu olarak, geçmişte Sultan suyu harası işletmesi üzerinde birçok sıkıntı yaşanmış olup kapatılma, kapattırılma riski ile karşı karşıya gelmişti. Bu anlamda böyle tarihi bir işletmenin, elden gideceği endişesini de taşımaktayız.
Üretimin altın değerinde olduğu bu günlerde daha fazla üretime dayalı yatırım yapmamız gerekmektedir. Bu bağlamda idareci kişiler geçici olup kurumun devamlılığı esastır anlayışıyla, her gelen kişinin ayrı bir yol izleyip tarihi, kültürel ve kurumsal yapının bozulmasına gönlümüz kesinlikle razı değildir.
Ayrıca bu konuyu Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin de incelemelerini bekliyoruz, Tarım Platformu olarak konunun da her zaman takipçisi olacağımızı ifade ediyoruz.” İfadelerini kullandı.
Haber: Yaşar KARAASLAN
Gündem, 22 Ekim 2020 15:53
Yorumlar (0)