FENDOĞLU; SULTANSUYU HARASININ KAPATILMAYACAĞINI, TAŞINMAYACAĞINI BELİRTTİ.
Ekonomi, 24 Ekim 2020 15:40
Tarım bakanımız, bakan yardımcımız ve TİGEM genel müdürümüze teşekkür ederiz.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu ve MHP Malatya İl Başkanı Mesut Samanlı ile beraberindeki heyet Akçadağ'da bulunan TİGEM Sultan suyu Harasını Ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.
MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu geçtiğimiz günlerde TBMM genel kurulunda gündeme getirdiği Sultan Suyu TİGEM İşletme müdürlüğündeki sorunları, Sultan suyu Hara İşletme Müdürü Mustafa Kasap ve MHP Malatya İl Başkanı ile tesisinin tamamını gezerek ve işletme Müdürü Mustafa Kasap'tan tekraren bilgi alarak gerçekleştirdi.
MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu Tarım Bakanlığı, Tarım Bakan Yardımcısı, TİGEM Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece ve Kültür Turizm Bakanlığı ve İl Müdürü ile yaptığı görüşmeler sonrasında Sultan Suyu Harasının Kapatılmayacağını, Taşınmayacağını belirtti.
Fendoğlu; Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve il Müdürlüğümüz ile yaptığımız görüşme sonrası Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne inceleme talebimizi iletildi.
Kurul tarafından görevlendirilecek uzmanlar alanda inceleme yaparak binaların tescile haiz olup olmadığı ile ilgili karar verecektir.
Karar verilinceye kadar alanda ilgili idare tarafından herhangi bir işlem yapılmayacaktır.
Buradan bu konuda hassasiyet gösteren Tarım Bakanımız, Bakan Yardımcımız, TİGEM Genel Müdürümüze tekraren teşekkür ediyorum.
MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu yaptığı konuşmada;
"Son günlerde Malatya kamuoyunu meşgul eden TİGEM Sultan Suyu Harası'nın Malatya'da kalacak mı?, kalmayacak mı? Yıkılacak mı? gibi sorularına açıklık bulmak için gerek mecliste yaptığım konuşmada, gerek ise yerinde gelip görmem ile sevgilim işletme müdürümüz ile birlikte sahayı gezdik.
Bu gezimizin faydalı olduğunu Özellikle belirtmek istiyorum.
1865'te Sultan Abdülmecit tarafından kurulan Yeniçeri Ocağı'na, Türk Silahlı kuvvetlerine at yetiştiren, Karacabey'den sonra, Türkiye’deki en büyük merkezlerden bir tanesi olan Malatya Sultan Suyu Harası ile ilgili olarak geçmişte birtakım sıkıntılarımız oldu.
Bir Malatyalı olarak bir Malatyalı refleksi olarak sütten ağzımız yandığı için ayranı üfleyerek içmeye çalışıyoruz. Sultan Suyu harası hem ilimiz hem bölgemiz hem de Akçadağ'ımız için çok önemli bir bir ekmek kapısıdır, bir gelir kaynağıdır, devletimize katkı sağlayan gelir getiren kâr sağlayan bir kurumumuzdur. Bu Haramızla ilgili kamuoyunu meşgul eden soruların cevabını kısa süre içerisinde alacağız.
Bugün Sultan Suyu Haramızda lojmanları gezdik, yeni yapılan Av Tavlarını gezdik eski tavlanın kalacağını ve yeni tavlarla birlikte at yetiştiriciliğinde kapasitenin artacağını daha da büyük imkanlara sahip olunacağını iletti müdürüm. Lojmanlarla ilgili iddia edilen, yani tarihi binalarla ilgili konuda mecliste Kültür ve Turizm Bakanımız ile ve dolayısı ile kültür turizm il müdürümüz ile bir görüşme yaptım.
Bu görüşmeden sonra Kültür Turizm il müdürümüz Sivas kültür varlıklarını koruma bölge müdürlüğüne bir yazı yazdı ve uzman bir ekip istendi. Bu uzman ekip kısa süre içerisinde Malatya'ya gelecek arada gerekli incelemeleri yapıp tarihi binaların hangilerinin olup olmadığını belirleyecek ve bunun sonucunda tescilleri yapılmış olacak sonrasında bir rapor hazırlanacak, binalar eğer tarihi değilse bu raporda bir belge olarak elimizde durur.
Tarihi Vasıf taşımıyorsa TİGEM de ki bütün yatırımların Bölgemize, Malatya’mıza Akçadağ’ımıza yakışır şekilde olacağını burada gördük.
Daha önce böyle bir talep olmuş ve Kültür ve Turizm Bakanlığından bir heyet harayı gelip ziyaret etmişler incelemelerde bulunmuşlar. Fakat o günün koşullarında bir rapor hazırlanmamıştır. O günkü rapor hazırlanmış olsaydı bugün müdürlüğümüzün elinde bu belge kapı gibi olacaktı.Bu iddialara da net ve kesin bir ifade ile açıklık getirilmiş olurdu.
TİGEM Sultan suyu Harası Malatya'dadır, Malatya'nın malıdır, bir yere taşınmıyor. Taşınırsa yine karşısında dururuz, Malatyalı olarak refleks gösterir elimizden gelen her türlü çabayı gösteririz.
TİGEM Genel müdürümüz, genel müdür yardımcılarımız, özellikle Tarım Bakan yardımcımız Fatih Beyinde bize ifade ettiği gibi bu dedikodular asılsızdır. Haranın bir yere taşınması ve gitmesi söz konusu değildir. Bu cevapta bizleri ziyadesiyle mutlu etmiştir.
Burada emeği geçen başta müdürümüz ve personellerimiz olmak üzere, Akçadağ ziraat oda Başkanımıza teşekkür ederiz.
Benimle birlikte bu ziyareti gerçekleştirilen il başkanımıza ve yönetim kurulu üyelerimize de teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.
TİGEM Sultan suyu İşletme Müdürü Mustafa KAsap yaptığı konuşmada;
" Ziyaretiniz için çok teşekkür ediyoruz Sayın Vekilim. Bugün işletmemizin çalışmalar ile alakalı Sayın vekilimize bilgi verdik. Çalışmalarımızı hızlı bir şekilde devam edip bu sürece çok güzel bir şekilde tamamlayacağımızı beyan ettik.
Lojmanlar konusunda da yapılan analiz sonucunda alınan bir karar var ve bu karar sonucunda çalışmalarımıza devam edeceğiz. İnşallah en kısa sürede sonuçlanacak, Sultan suyu Tarım İşletmeleri Müdürlüğü kesinlikle faaliyetlerini devam edecek, bitkisel üretim faaliyetlerine, Ekim dikim faaliyetlerine devam etmektedir ve atçılık faaliyetlerine devam etmektedir.
Yaklaşık 5 gün sonra İstanbul Veli efendi'de yapılacak bir at satışımız var, bu satışa da dinleyen tüm atçılık camiasını davet ediyorum teşekkür ediyorum. Sayın vekilimize de ziyaretlerinden dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.
Ekonomi, 24 Ekim 2020 15:40
Yorumlar (0)