Dünyanın ilk 500 üniversitesi arasında Türkiye yok
Eğitim, 13 Haziran 2021 21:09
Quacquarelli Symond 2022 Dünya Üniversiteleri Sıralamasında “Akademik İtibar” açısından Orta Doğu Teknik Üniversitesi 333’üncü sırada yer alarak Türkiye'nin en itibarlı üniversitesi oldu.
İngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symond (QS), 2022 Dünya Üniversiteleri Sıralaması yayınlandı.
Bin 300 üniversitenin listelendiği sıralamada Türkiye’den 21 üniversite yer aldı.
Bu yıl QS sıralamasında 97 ülkeden dünyanın en iyi bin 300 üniversitesini listelendi. Değerlendirmede 2015 ve 2019 yılları arasında yayınlanan 14,7 milyon akademik makalenin dağıtımı ve performansı ve bu makaleler tarafından alınan 96 milyon atıf, 130 binden fazla akademik öğretim üyesi ve 75 binden fazla işverenin uzman görüşleri baz alındı.
Değerlendirme "Akademik İtibar", "İşveren İtibarı", "Fakülte Başına Atıflar", "Fakülte/Öğrenci Oranı", "Uluslararası Öğretim Üyesi Oranı" ve "Uluslararası Öğrenci Oranına" göre yapılıyor.
Türkiye’den hiçbir üniversite sıralamada ilk 500 giremedi. Ancak Anadolu Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi ilk kez derecelendirmeye girdi.
-"Türkiye, Dünyadaki Üniversiteler Sıralamasında İlk 1000'e Bile Giremeyecek"
Türkiye’den altı üniversitenin ilk kez derecelendirmeye girdiği sıralamada “akademik İtibar” açısından Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 333’üncü sırada yer aldı.
Akademik itibar sıralamasında 368’inci sırada yer alan İstanbul Üniversitesi ise Türkiye’den ikinci “itibarlı” üniversite oldu. Sabancı Üniversitesi de “akademik itibar” sıralamasında ilk 400’de yer aldı.
Dünyanın en iyi üniversiteleri ise Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), Oxford Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi oldu.
MIT, on yıldır dünyanın en iyi üniversitesi olarak listenin ilk sırasında yer aldı. Oxford Üniversitesi ikinci, Cambridge Üniversitesi ve ABD’den Stanford Üniversitesi de üçüncü iyi üniversite oldu. Harvard Üniversitesi ise beşinciliğe geriledi.
*******************
"Türkiye, Dünyadaki Üniversiteler Sıralamasında İlk 1000'e Bile Giremeyecek"
Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Karadağ, "Türkiye’deki üniversitelerdeki 71 rektörün uluslararası atfı, 68 rektörün ise uluslararası yayını yok" dedi.
Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi aynı zamanda Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜNİAR) Direktörü Prof. Dr. Engin Karadağ, “Türkiye’deki Üniversitelerin Gelişimi” başlığıyla yaptığı çalışmaya ilişkin bianet’e konuştu.
Türkiye’de akademinin durumunun gün geçtikçe kötüye gittiğini vurgulayan Karadağ, “Dünya üniversiteleri sıralamasından ilk 500’ünden düştük. Böyle devam edecek olursa ilk binde dahi yer alamayacağız” dedi.
"Rektörün niteliği üniversitenin başarısını etkiliyor"
Karadağ, 6 aydır devam eden araştırmaya ilişkin şunları söyledi: “Araştırmada ‘rektörlerin akademik niteliğinin üniversitenin başarısını nasıl etkiliyor’ diye baktık. Rektörün akademik niteliği ve kariyeri üniversitenin başarısını doğrudan etkiliyor. Mesela; İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi’ne Mustafa Güden rektör olarak atanana kadar üniversitenin pek bir yıldızı yok. Fakat 2010 yılında Mustafa Güden’in atanmasının ardından ve sekiz yıllık görevi boyunca üniversitenin akademik başarısı artıyor.
Gebze Üniversitesi de aynı şekilde olumlu sayılabilecek örnekler arasında. Prof. Dr. Haluk Görgün rektör olarak atandıktan sonra üniversite yükselişe geçiyor.
"Rektörlerin 68'nin uluslararası hiç yayını yok"
“Fakat Uluslararası makaleleri derleyen Scopus ve Web of Science’nın verilerine göre; Türkiye’de üniversite rektörlerinin 68’nin uluslararası hiç yayını yok. Yayınlarını sadece Türkiye’de yapmışlar. 71 rektörün ise; yaptıkları araştırmalara hiç atıf yapılmıyor.
Bütün bunların nedeni liyakatın olmamasıdır. Siyasi yapı kendine yakın insanları rektör olarak atıyor ama bari akademik kariyeri olan nitelikli insanları atasınlar.
Harran Üniversitesi rektörü muhtemelen muhafazakâr ama akademik olarak başarılı bir isim. Şayet rektörlerin başarılarını göz önünde bulundurmadan devam edilecek olurlarsa; Türkiye’de yükseköğretim eğitim zaten kötü bir noktada daha da çok korkunç bir noktaya gidecek. Bugün 68 rektörün yayını olmadığını söylüyoruz; buna 10’ar yirmişer eklenerek katlanacak”
Karadağ, Türkiye'de yer alan 196 rektör arasında Web of Science'a göre; akademik niteliği en yüksek olan 10 üniversite ve rektörünü şöyle sıraladı: Umran S. İnan Koç Üniversitesi, Mustafa Verşan Kök Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Mehmet Sabri Çelik Harran Üniversitesi, Yusuf Leblebici Sabancı Üniversitesi, Eyüp Ertuğrul Karsak Galatasaray Üniversitesi, Orhan Aydın Tarsus Üniversitesi,Bahri Şahin Yıldız Teknik Üniversitesi, Abdullah Atalar İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Yusuf Baran İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Mustafa Ünal Akdeniz Üniversitesi.
Eğitim, 13 Haziran 2021 21:09
Yorumlar (0)