AĞBABA " TÜRK ŞEKER TARIMI KURDULAR, FABRİKALARI SAF DIŞI BIRAKTILAR "
Siyaset, 22 Şubat 2022 15:25
Ağbaba: Kapalı kapılar ardında iş yapılmış
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Kamuda kalan şeker fabrikalarının ellerindeki şekeri Türk şeker Tarım şirketine devrettiğini, Türk şeker Tarım’ın ise gizli saklı/ihalesiz bir şekilde özel sektördeki bazı firmalara sattırdığını belirtti.
Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesine karşı unutulmayacak bir kampanya yürüten CHP Şeker Komisyonu, fabrikalarda yaşanılan gelişmeleri takip etmeye devam ediyor. Komisyon sözcüsü CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, kamunun elinde kalan 15 şeker fabrikasının fiili olarak özelleştirme yolunda adımlar atıldığını kaydetti.
Ağbaba, fabrikalardaki şekerlerin Türk şeker Tarım isimli yeni kurulan şirkete devredildiğini, bu şirketin de kamuoyunun bilgisi dışında belirlediği özel firmalara şeker satışı yetkisi verdiğini belirtti.
İHALE YOK, DUYURU YOK
CHP’li Ağbaba, şekeri satmakla yetkilendirilen firmaların hangileri olduğunun kamuoyuna açıklanması gerektiğini belirterek “İhale var mı? Yok. Kamuoyuna duyuru var mı? Yok. Başvuru yapan başka firma var mı? Yok. Ben yaptım oldu mantığı ile şekere bile rant karıştırdılar” ifadelerini kullandı.
BİR KAÇ FİRMA PARA KAZANSIN DİYE PİYASA ALT ÜST EDİLİYOR
Özel firmaların 50 kiloluk torba şeker satışı yapmadığını, sadece 5 kiloluk şeker satışı yaptıklarını belirten Veli Ağbaba, “Yapılan düzenleme kendi paketleme tesislerini kuran marketleri, toptan şeker alımı yapan imalatçıları zorda bıraktığı gibi vatandaşa da zorla 5 kiloluk satış yapılmasına sebep oluyor.
Artık bakkallara, marketlere gidip 1 kg, 2 kg şeker almak zorlaşacak. Bazı firmalar para kazansın diye şeker piyasasını alt üst etmek AKP’nin son icraatı olsa gerek” dedi.
TÜRKŞEKER TARIM’I KURDULAR, FABRİKALARI SAF DIŞI BIRAKTILAR
Ağbaba, konuyu meclis gündemine de taşıyarak, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle bir soru önergesi verdi.
Ağbaba, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi; “Aralarında Malatya’nın da bulunduğu 15 şeker fabrikasında üretilen şekerler, fabrikalar tarafından bulundukları şehirlerde satış yapılmakta iken, kısa süre önce Türk şeker Tarım isimli şirket üzerinden satışlar yapılmaya başlanmıştır.
Fabrikaların doğrudan esnafa, toptancıya, marketlere satış yaparken, artık belirtilen şirket üzerinden satışlar yapılmaktadır. Türk şeker Tarım, her ilde anlaştıkları bir firma ile şekeri piyasaya arz ederken, bu süreç hem bakkalların, imalatçıların, marketlerin daha zor şekere ulaşmasına sebep olmakta, hem de her şehirde isimleri nasıl belirlendiği belli olmayan firmalara haksız kazanç sağlanmaktadır”
KAPALI KAPILAR ARDINDA İŞ YAPILMIŞ
Ağbaba, Bakan Pakdemirli’ye “Türk şeker Tarım hangi sebepten hareketle, şeker fabrikalarındaki şekeri kendi elinde toplayıp, belirlediği tedarikçilere vermektedir? Konuyla ilgili ihale yapılmış mıdır? Yapılmamışsa bu firmalar nerede, kimler tarafından, hangi şartlarla belirlenmiştir?
Malatya ilinde imalatçılar, bakkallar, toptancılar, marketler şeker fabrikasına gidip şeker almak istediklerinde artık şeker satışı yapılmadığı belirtilmektedir.
Malatya ilinde yapılan bu işlemden tarafların hiçbirinin haberinin olmaması işin gizli saklı ve kapalı kapılar ardından yapıldığının göstergesidir.
Şekerin tedarikçiler eliyle piyasaya sunulması işlemi neden gizli yapılmıştır? Türk şeker Tarım kendi sayfasında “ Türk şeker’in şeker pancarından gelen 1 asırlık “Sözleşmeli Tarım” tecrübesini pancar dışı ürünlerde uygulayarak; çiftçimizin, sanayicimizin ve tüketicimizin birlikte kazanacağı “Tarladan Müşteriye Ürün Süreci" sistemini kurmayı hedeflemektedir” ifadelerine yer vermektedir.
Bir taraftan tarladan müşteriye ürün süreci diyip diğer taraftan araya aracı koyup satış yapmak çelişki değil midir? Bakkallar, toptancılar ve imalatçılar daha önce 50 şer kiloluk torbalar halinde daha uygun rakamlarla aldıkları şekeri şimdi 5’er kiloluk paketler halinde aldıklarını, zaten 1-2 lira kazandıkları şekerin kilosundan artık kazanç elde edemediklerini vatandaşların da bu uygulamadan kaynaklı mağdur olduklarını belirtmektedir.
Piyasada çeşitli sıkıntılara sebep olan bu uygulamadan vazgeçilmesi düşünülmekte midir?”sorularını yöneltti.
Siyaset, 22 Şubat 2022 15:25
Yorumlar (0)