Malatya’da Kuru Kayısı Toplantısı Düzenlendi
Ekonomi, 24 Haziran 2022 12:30Malatya Ticaret Borsası ev sahipliğinde sektörün temsilcileri ile Kuru Kayısı Toplantısı düzenlenerek Kuru Kayısı başta olmak üzere kuru meyve ihracatının sorunları ve çözüm yolları tartışılırken, kuru kayısı ve kuru meyvenin ihracatının arttırılması için yapılan adımlar konuşuldu.
Malatya Ticaret Borsası ev sahipliğinde sektörün temsilcileri ile Kuru Kayısı Toplantısı düzenlenerek Kuru Kayısı başta olmak üzere kuru meyve ihracatının sorunları ve çözüm yolları tartışılırken, kuru kayısı ve kuru meyvenin ihracatının arttırılması için yapılan adımlar konuşuldu.
Malatya Ticaret Borsası ev sahipliğinde, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (EİB), Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliği (GAİB) ve İstanbul Kuru Meyve Mamulleri İhracatçıları Birliğinin (KUMİB) katıldığı toplantıda kuru kayısı ile beraber kuru meyve ihracatında yaşanan sorunlar ve sıkıntılar, bu sıkıntıların giderilmesine yönelik atılacak adımlar, çözüm yolları, kuru meyve ihracatının arttırılması yönünde öneriler değerlendirilerek sektör temsilcileri tarafından ayrıntılı bir şekilde konuşuldu.
Selamlama konuşmalarının ardından konuşan Vali Hulusi Şahin; kuru meyvenin üretiminden son aşamasına olan kadar yaşanan süreci bir zincirin halkasına benzeterek zincirin bir halkasında yaşanacak aksaklık tüm süreci etkileyecektir, ‘her zincir en zayıf halkası kadar güçlüdür’ dedi. Zincirin ilk halkasını oluşturan çiftçi boyutu sonrasında tarımsal üretim boyutu, pazara taşınma boyutu, lojistik boyutu, pazarlama boyutu, fiyat istikrarı boyutu vediğer faktörlerin önemine değinen Vali Şahin,“Hepsini çok iyi planlamalı ve yerine getirmemiz lazım. Allah bize büyük bir lütuf, ihsan etmiş Malatya kayısının merkezi, Ege incirin ve kuru üzümün merkezi, Karadeniz fındığın merkezi. Dünyayı biz bu ürünlerle domine ediyoruz ve ciddi ihracat rakamlarına ulaşıyoruz” dedi.
Daha önceki yıllarda fındık için de söylenen ‘üretimi arttırmayalım satamayız’ düşüncesinin tam tersi ürettiğinizi iyi pazarlarsanız o kadar hızlı satarsınız. Türkiye'nin kutlu davası 500 milyar dolar ihracat hedefi bizim milli meselemiz.
O yolda tarım sektörü, tarıma dayalı sanayi sektörü üzerine düşeni fazlasıyla yapmış olur. Bu çalışmalar çok önemli. Birbirimizin rakibi değiliz, hep beraber dünya piyasalarında varlığımızı güçlü şekilde ifade edecek bir takımın mensuplarıyız. Bunun bilinciyle hareket edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.
Ekonomi, 24 Haziran 2022 12:30
Yorumlar (0)